În lumea fascinantă a accesoriilor, cu Manuela Borș


Este despre o femeie frumoasă care nu se mulțumește cu puțin, despre cum poți să începi o afacere cu un buget redus, dar cu o motivație puternică, este despre cum să-ți transformi visurile în realitate.

Cu toții visăm să pornim o mică afacere, cu puțini bani, din care să iasă profit și dacă se poate … imediat. Manuela a trecut testul și a dovedit că se poate. O fi datorită ideii, a faptului că a început să facă totul cu mâna ei, fără să depindă de angajați și să aibă cheltuieli cu salariile lor, sau poate pentru că îi place foarte mult ceea ce face.

Aflăm secrete, dacă sunt, chiar de la Manuela Borș, cea care a adus pe piață brandul Accesorii MM.


foto: intagram
foto: intagram.com

Ce te-a determinat să îți începi propria afacere?

Poți să înveți toate tehnicile din lume, dacă nu crezi în tine nu se va întâmpla. De asta trebuie să înveți să faci un efort conștient și deliberat, să te „ridici în interiorul tău”. Lucrând asupra ta, fiind atent la dialogul interior, va determina calitatea vieții tale. Îmi doream propria implicare, să am un venit în plus, mult spus propria afacere. În spate e o poveste frumoasă!!! Ea este „vinovată” de tot ce-i mai frumos în viața mea. Totul a pornit în urma unei discuții cu prietena mea, prietenă de-o viață, care a crezut în mine și m-a încurajat. A fost suficient să simt asta și să-mi doresc să pornesc acest proiect în orașul meu! Oamenii din acest oraș m-au determinat să cred că se poate! Că pot!! Însă fără ajutorul prietenilor, al colegelor mele, al oamenilor talentați cu care am început să colaborez, nu cred că aș fi reușit să fiu astăzi mulțumită.

Cum ai ales să faci accesorii și nu haine, genți sau orice altceva?

Pe aceasta linie rezonam mai bine. Mi-am dat seama că nu depind neapărat de cineva și că pot realiza singură un accesoriu. În plus, era o investiție mică. Inițial am vrut să am o pagină cu haine, însă nu voi renunța la idee. Lucrez la asta. Într un final le voi îmbina frumos!!

Marile bucurii ale vieții sunt la tot pasul: de la copiii noștri, peisajele uluitoare până la marii artiști, iar noi, cei care credem în bucurie și operăm cu admirație, le trăim intens. Ba mai mult, cred că știm mult mai bine să dăruim, la rândul nostru, bucurii întregi.

Cât timp ai de când ai intrat pe piață cu Accesorii MM?

La sfașitul lunii februarie am un an de când am deschis pagina de AccesoriiMM. 

Care a fost investiția inițială?

Am pornit inițial cu o suma foarte mică, 700 – 800 lei. Mai exact, cu 13 brățări lucrate manual.

Prima brățară făcută de Manuela, foto: facebook.com
Prima brățară făcută de Manuela, foto: facebook.com

Care sunt cele mai mari provocări pentru tine în acest domeniu?

A urmat apoi provocarea …”eu vreau aur”…”eu vreau argint”… Două-trei luni am căutat furnizori în funcție de cerințe și îmi doream să am accesorii să pot realiza tot ce-i în trend. Era obositor, eram epuizată, nu știam mare lucru în acest domeniu, însă îmi plăcea maxim. Așa am crescut ușor, ușor, fiecare pas bine calculat și gândit în așa fel încât să nu pierd. Nu-mi place să pierd!!! Provocările, îndrăzneala, curiozitatea, schimbarea nu țin de vârstă sau de posibilitățile financiare oricât ne-am încăpățâna să începem lista pretextelor cu aceste două greșeli. N-am să dau exemple de ce-aș putea face ieșit din comun pentru că fiecare are alt pachet de dorințe, de calități, de posibilități. Dar e plăcută senzația să fac ceva diferit!!!

Ai avut parte și de situații neplăcute de-a lungul timpului? Poți să-mi povestești o astfel de întâmplare?

Este mai bine să dai greș încercând ceva decât să excelezi în a nu face nimic. Un diamant strâmb este mai valoros decât o cărămidă perfectă. Situații neplăcute … nu!! Poate doar mici corecții de detaliu. Critici … răutăți … Nu răspund la astfel de provocări și nu mă deranjează. Sunt prea sigură pe munca mea!!! Succesul conține obligatoriu și zâmbet și e un fenomen care-ți transformă mintea … Oamenii răi nu cred că au succes, ci doar niște realizări materiale. Accept dacă greșesc și-mi asum!!!

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Povestește-mi și cum a arătat cea mai frumoasă zi a ta, momentul în care ai simțit că trebuie să sărbătorești neapărat un succes.

Marile bucurii ale vieții sunt la tot pasul: de la copiii noștri, peisajele uluitoare până la marii artiști, iar noi, cei care credem în bucurie și operăm cu admirație, le trăim intens. Ba mai mult, cred că știm mult mai bine să dăruim, la rândul nostru, bucurii întregi. Calitatea timpului petrecut cu cei dragi, alături de copilul meu sau de prietenii, m-a preocupat mai mult decât frecvența vizitelor sau a conversațiilor cu ei.

Cea mai frumoasă zi rămâne clar ziua în care am devenit mamă. În rest, fiecare zi e frumoasă. Nu exista un motiv special să sărbatoresc, mă bucur că sunt!!! Respect, îndrum, ambiționez, dau aripi, răsfăț, iubesc … Asta mă face fericită!!! Îmi plac întâlnirile spontane. Îmi place atunci când îmi sun prietenii și îi antrenez în tot felul de nebunii: pe munte, cu parapanta, cu motodeltaplanul, la spa, într-o vacanță neprogramată … (vacanța primită cadou de prietena mea, m-a făcut să mă simt specială însă nu pentru locul ales, ci pentru intenția ei) și cum îmi răspund ei frumos: „Manuka, iar am avut o zi minunată cu tine, iar am făcut lucruri noi”. Însă astăzi … între fericire și evoluție cred că aș alege evoluția pentru că mi se pare mai posibilă și, cu puțin noroc, aducătoare și de momente de fericire.

Munca mea mă face fericită!!! Momentul acela când realizez un accesoriu cu mâna mea!!! Așadar, momente de fericire!!!

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Ce faci tu necesită o mare doză de inspirație și originalitate. Cum faci ca produsele tale să te reprezinte și să fie speciale?

Originalitatea vine din inovație și creativitate, garantând o expunere mult mai mare dar și o abordare nouă. În mare parte venim cu idei noi, dar sunt și situații când clientul vine cu propriile idei sau găsite pe net. E grozav să faci ceva diferit, pentru că afli despre tine lucruri care te fac să zambești fericit. Și cum viața nu face risipă de zâmbete și nici de fericire, ar fi păcat să nu provoc câteva, cu voia minții mele libere!

Speciale? Las pe cei ce-mi poarta accesoriile să afirme. În mare parte, accesoriile mele mă reprezintă pentru că așa am pornit, de la aceasta idee.” Le fac pentru mine, ca și cum le-aș purta eu”.

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Care e cel mai frumos lucru pe care l-ai auzit de la un client, după ce a achiziționat un produs marca Accesorii MM?

Reacția lor e răsplată pentru mine!!! Îți pot da citate din mesajele lor … cu promisiunea să le și citești din tel meu: „Sunt geniale”, „Vă zic extrem de serios, am mai văzut, dar așa cu pietre …”, „Superbe !!!”, Mi-ați făcut o așa bucurie!!!” Plus acele mesaje frumoase de mulțumire.

Cum îți vezi afacerea peste un an?

Îmi doresc să dezvolt acest proiect, intenționez să deschid un atelier în orașul meu, unde să pot realiza tot ceea ce înseamnă accesorii.

Care sunt visurile tale?

Visul meu este copilul meu. Să-l văd cum crește frumos 🙂 .

Legat de bussines, și el va crește, momentan în orașul meu. Prefer să fac, apoi să povestesc. Însă vă pot spune că lucrez la asta și sper să vă surprind plăcut cu un proiect și un concept nou!!!!

foto: facebook.com
foto: Gabi Stănescu

Ai vreun motto, vreun citat preferat care să te reprezinte?

„Societatea a aranjat lucrurile astfel încât să nu îți pui niciodată problema propriului tău potențial. Și toată nefericirea provine din faptul că nu ești tu însuți. Fii doar tu însuți! Și toată nefericirea, și toata competiția cu ceilalți dispar; nu îți mai pasă că alții au mai mult, că nu ești tu cel care are mai mult. Dacă vrei ca iarba să fie mai verde, nu are rost să privești în curtea vecinului. Este atât de simplu ca iarba să fie mai verde! Omul trebuie să fie înrădăcinat în propria sa energie potențială, indiferent care este aceasta. Lumea va fi atât de mulțumită, încât acest fapt vi se va părea pur și simplu incredibil.” Iar acceptarea … este cheia cu care deschizi toate ușile.

Accesoriile din poze le găsiți aici: Accesorii MM

Citește și: 

9 greșeli de stil care te îmbătrânesc

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *