Cum depistăm daca celălalt ne minte? Ce gesturi îl dau de gol?


 

Am trecut cu toții prin momente în care ne-am întrebat cum depistăm dacă celălalt ne minte­ si ce gesturi îl pot da de gol. In acest articol venim cu cateva ponturi. Cu puțină atenție, până și cel mai înverșunat mincinos poate fi descoperit.

Specialiștii susțin că, în urma studiilor, mințim cam o treime din oamenii pe care îi întâlnim în fiecare zi. Cel mai des minciuna apare în fazele de prezentare și curtare.

Cum depistăm dacă celălalt ne minte?

Dacă verbal ni se spune ceea ce vrem să auzim, există indicatori care pot deconspira, totuși, minciuna la un individ. În momentul în care discutăm cu o persoană, trebuie să fim atenți, mai ales, la limbajul nonverbal. Când cineva minte, corpul tinde să spună adevărul. Astfel apare o contradicție între limbajul verbal și cel nonverbal.


Ce gesturi îl dau de gol?

Există câteva elemente la care trebuie să fim atenți atunci când avem dubii că interlocutorul nu este tocmai sincer. Gesturile sale îl pot da de gol, dacă ești atent.

Ochii

Mulți cred că un mincinos își ascunde privirea de cel pe care îl minte. În realitate lucrurile nu stau așa. De cele mai multe ori, mincinosul consideră că evitarea privirii este un semn de minciună și alege să îl privească insistent în ochi pe celălalt pentru a proiecta o imagine de sinceritate. Dacă vreți să detectați minciuna, căutați și momentele în care interlocutorul vă privește mai intens decât de obicei!

Mâinile

Se spune că mâinile îi trădează cel mai tare pe mincinoși. Aceștia au tendința să devină agitați și să își folosească mai nervos mâinile: se scarpină în cap, își freacă palmele, își mângâie părul. Mincinoșii mai experimetați tind să își controleze conștient aceste gesturi, își inhibă gestica normală și dobândesc un comportament rigid.

Nasul și gura

Unul dintre gesturile elocvente care indică minciuna este acoperirea gurii cu mâna. Fie că e clar vizibil sau că folosește doar un deget care trece ușor prin apropierea gurii (colțul gurii, bărbie) tot o încercare de a ascunde minciuna este. Deși verbal face o afirmație, corpul, mintea știe că e minciună și are tendința de a spune adevărul, adică de a stopa gura să emită ceea ce nu crede că e adevărat.

Atingerea sau scărpinarea nasului este de fapt un substitut pentru atingerea gurii. Atingându-și nasul, mincinosul trăiește impresia că nu va atrage atenția asupra gurii sale.

Zâmbetul

Minciuna este asociată cu emoții negative. De aceea mincinoșii de carieră renunță la primele instincte de a-și acoperi fața cu mâinile sau orice geste de ferire a capului și recurg la afișarea unui zâmbet care induce în eroare interlocutorul, reducând suspiciunile.

Acești indicatori vin la pachet cu microindicatorii, sesizabili doar fracțiuni de secundă, sau cu arhetipurile verbale. Bineînțeles că nu vom putea detecta minciuna la o persoană doar pe baza unuia dintre aceste indicii. Va trebui să fim atenți la un cumul de indicatori, un cluster, care să evidențieze același lucru. Cu cât vom întâlni mai multe indicii cu atât mai tare vom avea convingerea că în fața noastră stă un mincinos.

Citește și: 

Cum ne dăm seama dacă un bărbat ne place?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *