Carmen Nastasă este ”mâna de fier” de la Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ. A reușit să formeze în jurul ei o echipă de oameni care aduce multă viață segmentului cultural din zonă. De la primele noastre discuții, mi-am dat seama că este o femeie puternică și ambițioasă. Ajungând s-o cunoști, realizezi că se ascunde o fire sensibilă, sociabilă și mereu cu zâmbetul pe buze. Bănuiesc că acestea sunt motivele pentru care angajații centrului se simt atât de bine, iar proiectele culturale pur și simplu curg. Am vrut s-o cunoaștem pe Carmen și dincolo de scena evenimentelor pe care le organizează și i-am propus Treisprezece. Bineînțeles că a acceptat și uite ce a ieșit!
Care este ritualul tău de dimineaţă?
Ritualul meu de dimineaţă este legat mai mult de ipostaza de mamă şi se împleteşte cu ritualul fiului meu pe care trebuie să-l pregătesc pentru şcoală. Dar, bineînţeles, nu uit de etichetă, de ţinută, pentru că vrem-nu vrem, în zilele noastre, imaginea este cea care contează, impune şi se impune, indiferent de mediul în care trăim şi profesăm.
Apoi, ritualul meu continuă la serviciu, cu nelipsita cafea, consultarea presei şi discuţiile despre activităţile zilei sau ale săptămânii în curs.
Ce parfum foloseşti?
Prefer, în general, parfumurile floral-lemnoase, dar preferatul meu este Paco Rabanne – Lady Million- , care îmi dă întotdeauna o stare de bine.
De ce produse de beauty nu te poţi despărţi?
Nu plec niciodată de acasă fără balsam de buze.
Care este răsfăţul tău preferat?
Recunosc, deşi am din ce în ce mai puţin timp liber, găsesc loc în programul meu pentru o oră la spa, dar tot răsfăţ consider şi o seară petrecută cu băiatul meu în oraş, la o pizza sau un film.
Vacanţa ta ideală, unde ar fi?
Într-un loc cu mult soare, apă şi nisip, undeva pe malul Mediteranei…
Ce mâncare preferată ai?
Nu pot să spun că am o mâncare preferată, nu prea sunt o gurmandă. Preferinţele mele culinare sunt foarte diverse şi merg de la bucătăria românească, până la cea italiană sau orientală, fără să omit deserturile vegane pe care le găsesc absolut delicioase.
Cum te relaxezi?
În rarele momente când mă pot realaxa, fie ies în oraş, la un concert sau la un restaurant, fie stau acasă şi ascult muzică sau citesc o carte.
Ce carte te-a impresionat cel mai mult?
Cărţile preferate au fost diferite, în funcţie de perioada în care le-am citit. Cărţile care îmi plac sunt cele ancorate în realitate, care descriu experienţe pe care le pot acumula şi de la care am ce învăţa. O carte care mi-a plăcut recent este Între Grexit şi Brexit. Cronica politică a celor mai recente crize europene, a lui Cristian Preda, o carte a vremurilor pe care le trăim.
Dar film?
„A beautiful mind”este un film care trebuie neapărat văzut.
Ce muzică asculţi?
Ascult de toate, de la muzică clasică, până la muzică franceză, italiană, spaniolă şi, desigur, românească. Merg deseori la concerte, la cele de muzică pop, dar mai ales la cele de muzică clasică, nu numai pentru că îmi place acest gen de muzică, ci şi pentru că multe dintre ele sunt organizate de instituţia pe care o conduc, Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”.
Ce persoane ti-au influenţat, în mod evident, viaţa?
Consider că, inevitabil, oamenii care îţi influenţează viaţa sunt părinţii. Tot ceea ce am realizat până azi li se datorează şi le mulţumesc pentru că m-au învăţat să nu mă plafonez şi să-mi doresc întotdeauna mai mult. Cred că fiecare om are, în viaţă, întâlniri esenţiale. Consider că şi eu am avut astfel de întâlniri, cu oameni din diverse medii, de la care am învăţat câte ceva şi care au contribuit, unii fără să ştie, pe lângă educaţia primită de la părinţii mei, la ceea ce reprezint eu astăzi.
Proiectul de care eşti mândră?
Păi cam toate activităţile pe care reuşim să le desfăşurăm la Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, instituţia finanţatoare, pot fi considerate proiecte de care sunt mândră. Sunt aceste proiecte mari pe care le realizăm, „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”, Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, Festivalul-concurs „Florile Ceahlăului” sau Festivalul de Datini şi Obicieuri „Steaua sus răsare” care adună audienţă de mii de persoane şi care au devenit sinonime cu viaţa culturală a judeţului Neamţ…Apoi sunt celelalte activităţi culturale atât de gustate de public: concerte, recitaluri, expoziţii, spectacole de teatru… în fine, cam tot ceea ce realizăm noi aici, la Centrul pentru Cultură, reprezintă proiecte de care sunt întotdeauna mândră.
Care sunt visele tale?
În plan personal, nu-mi doresc decât sănătate şi să fiu cât mai mult alături de băiatul meu, iar în plan profesional, alături de colegii mei, sper să transformăm Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ într-una dintre cele mai puternice şi respectate insituţii culturale din ţară.