Dacă nu aș fi trecut chiar eu prin așa ceva poate că nu abordam astăzi acest subiect. Îți vine greu să crezi că prin intermediul unor injecții poți scăpa de anii de dureri de spate care îți ”deranjează” viața și te împiedică să faci lucruri absolut normale, cum ar fi: să te apleci să îți dai cu apă pe fața dimineața, să faci curat în casă fără să fie necesar să rămâi imobilizat la pat din cauza durerilor, să porți tocuri la un eveniment, să mergi pe stradă fără să cazi în genunchi de durere, să poți conduce o mașină fără dureri. Toate acestea au făcut parte din viața mea.
Mi s-a pus diagnosticul de hernie de disc și discuri degenerative (varianta scurtă 🙂 ). Am încercat de-a lungul timpului tot felul de terapii eficiente doar să îmi aline pentru moment durerile, după care … reveneau. ”Norocul” a venit când un prieten mi-a spus că s-a tratat cu vreo 5 ani în urmă de hernie de disc, în Canada, cu ajutorul unei terapii mai puțin cunoscută la noi în țară: Proloterapia. Spunea că a ajuns în cârjă la cabinet și acum urcă pe munți cu rucsac în spate.
După o programare, în prealabil, am ajuns la cabinetul doctorului Florian Brunstein din București. Nu a fost greu să-l găsesc pentru că este singurul doctor din țară care face acest tip de tratament. Dacă dai un search pe google găsești imediat site-ul lui. Au urmat mai multe sedințe de terapie, la câte 3-4 săptămâni distanță. Durerile au început, treptat, să dispară și să mă simt din ce în ce mai bine. Este minunat să vezi că poți face mișcări cu mare ușurință, mișcări care înainte ți se păreau imposibile.
Tratamentul, care constă într-o serie de injecții (multișoare ce-i drept în cazul meu), nu este de nesuportat sau atât de dureros pe cât ar crede unii. Trece repede timpul mai ales că atmosfera din cabinet este foarte prietenoasă. Mă duc cu zâmbetul pe buze și ies cu zâmbetul pe buze. La cum mă simt, cred că sâmbătă mă voi duce pentru ultima dată. 🙂
Și pentru că vreau să afle cât mai multă lume de acest „tratament minune” l-am rugat pe doctorul Brunstein să îmi răspundă la câteva întrebări pentru a vă informa corect asupra acestui tip de tratament. Nu pot decât să sper că vă va ajuta și pe voi să scapați de durerile sâcâitoare într-un mod natural, rapid, ușor și nu foarte costisitor.
Cum se poate să scăpăm de hernia de disc doar cu injecții, mi se pare ceva imposibil?
Modul de viață hiperactiv sau dimpotrivă sedentar, activitățile fizice obișnuite, vârsta, obezitatea, căratul greutăților, șofatul prelungit, pozițiile corporale vicioase (statul aplecat în mod prelungit asupra calculatorului), accidentele, căzăturile, toate acestea afectează discurile intervertebrale și cauzează dureri, mai ales lombare, temporare sau chiar permanente. Durerile sunt rezultatul întinderii, răsucirii, ridicării sau aplecării excesive și au ca efect întinderea și răsucirea ligamentelor spatelui favorizându-se astfel apariția herniilor de disc.
Totuși mulți chirurgi decid să opereze herniile de disc pe baza rezultatelor RMN fără să ia în considerare că durerea pacientului poate avea drept cauze slăbirea, afectarea ligamentelor spatelui și prin operație este posibil ca durerea să nu fie, astfel, eliminată. Ligamentul susține discul, deci, dacă ligamentul slăbește, hernia e mai probabil a se instala. În concluzie, presiunea crescută pe disc împreună cu laxitatea crescută a ligamentelor reprezintă combinația perfectă pentru hernia de disc. Având în vedere riscurile tratamentului chirurgical, un tratament conservator, proloterapia care stabilizează și întărește ligamentele, ar trebui luat în considerare cu prioritate.
Ce este proloterapia?
- Proloterapia este o metodă medicală de tratament nonchirurgicală, prin injecții, care stimulează vindecarea. Foarte multe și diferite leziuni, degenerări, traume și dureri ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și oaselor sunt potrivite pentru vindecare prin proloterapie inlcusiv durerile lombare și cele ale gâtului, herniile de disc, luxațiile, întinderile musculare, durerile de genunchi, de șold, de umeri sau ale altor articulații, tendinitele cronice și durerile asociate osteoartritei.
Proloterapia poate fi folosită cu succes în afecțiunile cronice, mulți ani după ce durerea și problemele inițiale au apărut.
Proloterapia este utilizată cu succes în SUA de cca 70 de ani. În Europa se practică de 15 ani în țări precum: Anglia, Italia, Germania, etc. În România, începând cu anul 2014, am deschis, la București, pentru toți pacienții, un cabinet medical individual de Proloterapie.
Proloterapia reprezintă o soluție naturală a eliminării durerilor cronice fără intervenții chirurgicale, fără medicamente, fără repaos la pat sau incapacitate de muncă. Este o terapie indicată tuturor, femei sau barbați, tineri sau în vârstă, sportivi, celor care vor să elimine durerile cronice ale aparatului muscular și osos fără a recurge la chirurgie sau medicamente antiinflamatoare.
Webster’s Third New International Dictionary defineste proloterapia drept „refacerea unei structuri dezechilibrate, în cazul ligamentelor și tendoanelor, prin inducerea regenerării de noi celule” (“the rehabilitation of an incompetent structure, such as ligament or tendon, by the induced proliferation of new cells”).
În ce constau tratamentele de proloterapie? Ce substanțe sunt folosite?
Proloterapia folosește dextroză (glucoză) care se injectează direct în ligamentul, tendonul sau articulațiile traumatizate sau afectate, acolo unde acestea sunt fixate pe os. Numărul injecțiilor depinde de mărimea zonei afectate.
În această zonă destabilizată din varii motive (traume, boli degenerative, vârsta, etc.), după injectarea dextrozei se creează o reacție inflamatorie locală, acută, de nivel mediu, ce conduce la creșterea fluxului sanguin, într-o zonă de redus flux sanguin în mod natural, și producerea, astfel, de nou țesut fibros și de celule osoase care determină o „reparare naturală” a zonei afectate prin întărirea și stabilizarea articulației.
O dată cu dextroza în articulație este injectat și un anestezic, pentru eliminarea disconfortului tratamentului.
De ce funcționeaza Proloterapia?
„Articulația este la fel de puternică ca și cel mai slăbit ligament al său.” – Dr. George S. Hackett
Într-o exprimare simplă, durerea este efectul unei slăbiri, destabilizări a zonei respective. Dacă ar fi, de exemplu, ca doi bărbați de condiție fizică bună, vârstă medie, fără probleme de sănătate, să ridice un pian și să îl mute 10 metri mai încolo probabil că această sarcină ar fi îndeplinită fără nicio urmare medicală în sănătatea acestora. Însă, dacă ar fi ca acești doi bărbați să țină ridicat pianul pe durata unei ore sau să mute pianul în fiecare zi a vieții lor, sigur amândoi vor reclama rapid întâi dureri lombare și ulterior dureri ale brațelor, umerilor, genunchilor, cervicalelor etc. Se întamplă acest lucru pentru că, spre diferență de Hercule, noi suntem prea slabi pentru a efectua astfel de eforturi fizice și ligamentele, tendoanele noastre intră în stres și contracție, urmare a activității fizice efectuate.
La fel, chiar și fără ridicatul pianelor, majoritatea durerilor cronice de gât, spate, precum și alte dureri ale articulaților corpului, sunt rezultatul unei slăbiciuni, o șubrezire din varii motive a ligamentelor și tendoanelor în și în jurul articulației. Un ligament sau tendon slăbit este încordat, nervii sunt iritați iar rezultatul este durerea și continuarea procesului destabilizator (pacientul în mod instinctiv își modifică și restricționează mișcările, mersul, poziția pentru a nu mai experimenta durerea).
Proloterapia readuce relaxarea și întărește ligamentele și tendoanele, stabilizând articulația și eliminând, astfel, durerea.
De câte tratamente avem nevoie și cât de des?
Lidocaina folosită în timpul sesiunilor de tratament de proloterapie oferă, deseori, imediat o reducere a intensității durerilor. Reducerea durerilor poate continua și după trecerea efectului lidocainei datorită inflamației produse de injecțiile proloterapiei care stabilizează, întăresc și regenerează articulația.
Reducerea în intesitate a dureriilor, în mod normal, continuă în urmatoarele 2 saptămâni de la primul tratament.
Între a doua și până în a patra săptămână inflamația indusă de proloterapie se micșorează și, întrucât refacerea țesuturilor ligamentelor nu este completă, parte din durerile inițiale pot reveni în această perioadă de vindecare care se cheamă „perioadă fereastră” („window period”) .
Proloterapia se repetă la fiecare 3-6 săptămâni întrucât majoritatea ligamentelor se vindecă în această perioadă.
O dată cu progresele în vindecare, cantitatea de injecții cerută pentru fiecare tratament, în mod obișnuit, scade. Cu fiecare tratament durerea continuă să se diminueze până când va fi complet eliminată. Între 4 și 6 tratamente sunt, în mod normal, cerute pentru a elimina durerea.
Ce indicații sunt în perioada tratamentului? Putem reveni la o viață normală după ce terminam terapia?
Nu trebuie luat niciun fel de medicament antiinflamator. Proloterapia produce în sine un proces inflamator localizat în zona afectată. Procesul nu trebuie oprit iar acțiunea principală a medicamentelor antiinflamatorii este aceea de stopare a inflamației ceea ce reduce capacitatea corpului de autovindecare și procesul regenerator al proloterapiei.
De asemenea, nu se recomandă nici aplicarea de gheață pe zona tratată, întrucât gheața diminuează procesul inflamator. Mișcarea normală este esențială pentru a accelera vindecarea, fără a se exagera și fără a se suprasolicita zona tratată. În cazul exercițiilor fizice ușoare, dacă se provoacă durere, se recomandă imediat întreruperea acestora.
În caz de durere, după tratament, recomand analgezice de tipul acetaminofenului (paracetamol).
Cât de sigură este Proloterapia?
Mai sigură decât luatul aspirinei în fiecare zi. Cea mai periculoasă parte a proloterapiei o reprezintă blocatul în trafic în drum spre cabinetul medical. Lăsând la o parte gluma, durerea nu numai că nu lasă pacientul să se bucure de viață, ea creează stres în corp, iar stresul deteriorează sănătatea. Corpul sub stres creează reacția „luptă sau zboară în sensul de cedare” („ fight or flight”), înseamnă că glandele suprarenale încep să secrete hormoni precum cortizolul și adrenalina punând organismul în alertă permanentă. Același proces se întâmplă în corp în momentul în care ești în pericol de moarte, ca de exemplu: cineva te amenință cu un cuțit la gât. Pe termen lung calitatea vieții și a sănătății scade dramatic.
Proloterapia poate funcționa și în alte probleme de sănătate?
Proloterapia tratează afecțiuni medicale de tipul: osteoartrita, dureri ale spatelui, hernii de disc, degenerari ale discului, întinderi ale tendoanelor, ligamentelor, gonartroza, coxartroza, sindromul de umăr înțepenit, epicondilita laterală și mediană, sindromul de tunel carpian, dureri de umăr, entorse gleznă, dureri de picior.
Este scump un astfel de tratament? Ni-l putem permite?
Prețurile la cabinetul meu medical sunt adaptate la puterea financiară a pacienților români. Am deschis cabinetul medical în Bucuresti în anul 2014 pentru ca pacienții români să beneficieze de avantajele acestei terapii regenerative nonchirurgicală fără a fi necesară deplasarea lor în străinatate, de exemplu la Roma, Italia, acolo unde m-am stabilit și am cabinet medical de cca 25 de ani. În oricare alt cabinet medical de Proloterapie din Europa și S.U.A. prețurile sunt mult mai mari, însă, în toate țările în care se practică Proloterapia, în comparație cu alternativele medicale existente (de exemplu operație de proteză, de hernie de disc, etc) avantajele proloterapiei sunt evidente.
Mai multe informații găsiți aici: proloterapia.ro
Despre Dr. Florian Brunstein
S-a născut în 1955, la București. S-a stabilit în Roma în anul 1990. De atunci practică medicina în cadrul propriului cabinet din capitala Italiei. În 2014 deschide ușile Cabinetului Medical Individual Dr. Brunstein Florian – Medicina Generală, de la București. Peste 20.000 de pacienți au fost tratați în decursul celor 26 de ani de carieră.
– Absolvent al Facultății de Automatică din București (1979)
– Absolvent al Southern California University Health Sciences (SCU), U.S.A., (1989)
– Absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea (2005)
– Specializat în Proloterapie la University of Medicine Madison, WI, U.S.A., (2011)
– Membru al American Association Of Orthopedic Medicine (AAOM)
– Membru al Colegiului Medicilor din București
– Memebru al Colegiului Medicilor din Roma
Update:
Au trecut 9 luni de când am terminat tratamentul. Nu îmi vine să cred cum mă simt. Port tocuri, dansez și fac lucruri pe care nu le puteam face înainte.
Recunosc că mă mai deranjează uneori spatele din cauza oboselii, dar nu există termen de comparație. Este o durere ușoară, foarte suportabilă, care trece cu puțină odihnă într-o poziție corectă.
Recomand ca pe lângă aceste injecții să faceți sport. Am mai bine de 1 an și jumătate de când fac gimnastică în fiecare dimineață, ajută mușchii spatelui să fie mai puternici, să poată susține coloana. Exercițiile sunt ușoare, recomandate de chinetoterapeut și aprobate de doctorul Florian Brunstein.
Recomand cu încredere această terapie pentru că am încercat-o pe mine și a dat rezultate. Am scăpat de cuțit, de oroarea de stat în spitale și de perioada de recuperare care mi se părea groaznică, având în vedere că sunt un om activ care nu are nicio plăcere să stea la pat.
Nu vă pot ura decât multă sănătate și dacă aveți nelămuriri, contactați-mă și vă voi da toate informațiile necesare legate de experiența mea cu această terapie.
Puteți lăsa un comentariu aici sau puteți scrie pe adresa de facebook: https://web.facebook.com/atelier47.ro
de Roxana Pricop
Citește și:
One Comment
Leave a Reply