Terapia Bowen – Cum se poate vindeca corpul singur?


Cum am descoperit terapia Bowen, tehnica prin care corpul se poate vindeca singur

 

De mică am niște dureri de cap care uneori sunt mai puternice, alteori le fac față mai ușor. Senzația este că cineva îți înfige o andrea în cap, o răsucește și o scoate, apoi iar și iar. Soluția: calmante, stat în pat și multă căldură. Din iarnă și până în primăvară m-au deranjat cam tare. La fiecare două săptămâni aveam câteva zile în care nu puteam face nimic. Cum medicii nu-mi ofereau decât calmante, cu care nu sunt bună prietenă, și mai auzisem eu niște povești înspăimântătoare cu electrocutarea unor nervi, am preferat să găsesc alte soluții.

Cum se desfășoară o ședință de terapie Bowen

Într-una din zilele în care îmi venea să-mi scot capul și să-l arunc, am căutat ne net, normal 🙂 , și am găsit două variante: acupunctură sau terapia Bowen, cunoscuta si sub numele de Bowtech.

Am ales subiectiv cea de-a doua variantă deoarece o cunoșteam pe Manuela Papalicef care practică de mulți ani această terapie. Am sunat-o și m-a programat în aceeași zi. Am ajuns la ea fără să știu multe detalii, habar nu aveam ce îmi face, la ce să mă aștept, dar știam că e prietena mea și că trebuie să facă ea ceva bun de atâția oameni apelează la ea. Mi-a adresat câteva întrebări și apoi m-a pus să mă întind îmbracată pe un pat, pe burtă, o poziție cumplit de incomodă pentru mine.


Manuela Papalicef, terapeut Bowen

Capul îmi zvâcnea continuu. Mi-a apăsat două puncte pe spate, în zona lombară. Am simțit după vreo 5 minute cum corpul începe să se relaxeze. A revenit după vreo 10 minute (presupun că au fost 10, în timpul terapiei timpul curge altfel 🙂 ) și mi-a mai apăsat alte puncte.

Din curiozitate, am fost foarte atentă la ce se întâmplă cu mine pe parcursul terapiei. După fiecare atingere aveam tot felul de senzații ciudate: de la palpitații, puls crescut, la stări totale de relaxare în care nu-mi mai simțeam mâinile, corpul de la gât în jos, simțeam că-s ușoară și că plutesc. Intrasem într-o stare de bine, de odihnă, de relaxare, de visare.

Nu știu când a trecut timpul. Când m-am ridicat de pe pat trecuse deja o oră și jumătate. A fost ciudat pentru că eu nu sunt în stare să stau degeaba și să nu mă gândesc la nimic nici măcar 5 minute. Mintea și corpul meu găsesc veșnic ceva de făcut 🙂 .

După ședința de terapie am plecat cu aceleași dureri de cap, dar care au trecut spre seară. Manuela nu se apropiase de zona capului. A simțit să-mi rezolve întâi alte probleme.

Am continuat să mă duc săptămânal la terapie. Uimitor este că durerile de cap nu au mai apărut de atunci, deși au trecut mai bine de 5 luni. M-am testat apelând la toate chestiile care ar fi putut să mi le provoace și nimic.

E ora din sătămână în care uiți de toate, corpul tău e brusc ”mai ușor”, te relaxezi, detensionezi, scapi de nervi, de stres, te deconectezi total de la rutina zilnică și … te vindeci.

La ce efecte să te aștepți dupa o ședință de Bowtech

După fiecare ședință de terapie mi se întâmpla câte ceva în zona în care îmi lucrase. Ușoare amețeli, dureri de spate, sau cel mai ciudat, într-o zi nu am putut mânca nimic până spre seară (nu-mi era foame și nici nu puteam înghiți). Tot ciudat a fost după ce, într-una dintre ședințe, mi-a apăsat niște puncte la cap și am scăpat instantaneu, pentru o perioadă, de simptomele rinitei alergice. N-a durat pentru că apoi am făcut pauză de la terapie. Așa suntem noi oamenii, când vedem ca ne e bine, nu finalizăm tratamentul întotdeauna, ci facem o pauză până ne este iar rau și revenim 🙈 .Trebuia măcar de câteva ori să repete procedura ca să nu mai am deloc probleme, dar mă întorc să rezolv și asta 🙂 .

Întotdeauna după terapie eram foarte relaxată ca după un masaj foarte bun, și când ajungeam acasă simțeam nevoia, ciudată pentru mine, să dorm (în mod obișnuit, nu pot adormi în timpul zilei decât în cazuri excepționale, când am ore bune de nesomn adunate). Somnul respectiv era unul foarte odihnitor, cu vise multe și frumoase.

Unii pacienți susțin că terapia dă dependență. Și eu susțin asta 🙂 . E ora din sătămână în care uiți de toate, corpul tău e brusc ”mai ușor”, te relaxezi, detensionezi, scapi de nervi, de stres, te deconectezi total de la rutina zilnică și … te vindeci. E imposibil să nu-ți placă!

Câte ședințe de terapie Bowen sunt necesare și cât costă

Ședintele au loc saptămânal la început. In funcție de problema de sănătate pe care o ai și de cum reacționezi tu la tratament, numarul de ședințe poate varia. Mie mi-a recomandat să merg săptămânal măcar 5-6 ședințe, cu posibilitatea de a mai sări câte o săptămână ulterior. Din proprie experiență, dacă reușești să te ții și să faci măcar 10 ședințe la interval de o săptămână, îți dai un restart bun corpului tău și scapi de foarte multe probleme de sănătate pe care știai sau nu știai ca le ai.

Prețul unei ședințe poate varia, în funcție de terapeut, de la 50 lei la 100 sau 150 lei. În Piatra Neamț preturile variază între 50 și 70 lei ședința. O ședință poate dura de la 15 minute, în cazul unui bebeluș, și până la 1 oră sau chiar o ora si jumătate, în cazul unui adult.

Mai avem nevoie de Bowtech după ce ne simțim bine?

Dupa o „cură” de terapie Bowen, te simți minunat si ai tentația să revii la aceleași proaste obiceiuri care, peste un timp, îți vor crea alte sau aceleași probleme de sănătate. 

Eu am revenit la Bowtech ori de căte ori am simțit nevoia: în perioada de sarcina ( despre Bowen in sarcina am scris aici: Sarcina la 35+ ), după sarcină, cu bebelușul meu. 

Sunt atât de fericită că am gasit această alternativă lipsită de efecte adverse.

Ce spun specialiștii despre Bowtech

Este o tehnică terapeutică extrem de profundă și are la bază teoria conform căreia organismul în stare de relaxare totală, își activează abilitatea de a rezolva orice problemă a corpului sau a minții, prin readucerea acestora în echilibru și armonie. Este o metodă de vindecare neinvazivă și foarte delicată.

Este o formulă unică de re-echilibrare neuro-musculară. Lucrează, în principal, prin sistemul nervos, atât asupra sistemului osos cât și la nivel muscular.

Terapia Bowen este un concept nou în manipularea corporală, nu derivă și nici nu este similară nici unei alte modalități de abordare fizică:

– Deplasările osoase se re-aliniază – deși nu se execută nicio manipulare a articulațiilor sau oaselor, ca în chiropractie.

– Tensiunile musculare se eliberează și circuitul limfatic normal se restabilește – deși nu se masează mușchii, ca în masajul terapeutic.

– Meridianele energetice se restabilesc imediat – deși practica nu se bazează pe meridiane și nu seamănă nici cu acupunctura, nici cu presopunctura.

– Echilibrul psihic se normalizează – deși nu este necesară invocarea unui răspuns emoțional, ca în cazul terapiilor ce se adreseaza minții și corpului deopotrivă.

O ședinta de terapie Bowen constă într-un număr de mișcări delicate, practicate cu degetele, asupra mușchilor și țesuturilor articulare. Astfel se transmit mesaje în interiorul corpului, de reactivare a memoriei celulare, a unei stări ideale, de relaxare și echilibru.

Durata unei ședinte este între 40 și 60 minute. Rezultatele pot fi remarcabile, chiar de la prima ședință de tratament, deoarece corpul începe procesul de auto-vindecare.


Citește și:

Treisprezece, cu Manuela Papalicef

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *