Sarcină la 35+


    Roxana Pricop

Până la 34 de ani nu am vrut să aud de copii. Nu mi-au plăcut niciodată prea mult, nu aveam răbdare cu micuții și recunosc că, de multe ori, zâmbeam la ei și interacționam din politețe, să nu zică părinții că sunt sălbatică. Când mă gândeam la posibilitatea că aș putea avea copilul meu, zi de zi, în casă, cu responsabilități, care să îmi limiteze timpul și libertatea, nu simțeam că sunt pregătită. Dacă mă faceți egoistă, nu mă supăr, dar am preferat să fiu așa decât o mamă care își aruncă frustrările pe copil si sot.

De-a lungul timpului am fost asaltată cu muuulte întrebări de genul: ”Dar pe când un bebe?” . Și dacă comiteam greșeala de a răspunde sincer, simțeam cum se îndreaptă spre mine săgeți de neînțelegere și condamnare. Apoi urma argumentarea a ceea ce înseamnă o viață fericită alături de copii, cât de multă bucurie îți pot aduce, cum îți transformă viața în bine, cum ei nu și-o pot imagina altfel și că regretă că nu au făcut copii mai de tineri (asta era cu direcție precisă, țintit direct în inimă, lovitura de final :))) ). De multe ori, pentru a evita pleiada de ”argumente pro copii” susținute cu patos, le răspundeam că am ceva probleme medicale din cauza cărora nu pot procrea momentan. Atunci discuția se încheia brusc, cu păreri de rău ale interlocutorului că a stârnit un astfel de subiect.

Voiam atunci, chiar în acel moment, să rămân însărcinată, simțindu-mă pregătită să accept provocarea sarcinii plus tot ce avea să vină după cele 9 luni.


La 34 de ani am început să mă gândesc că poate e momentul de o schimbare în viața mea. Luni bune au trecut până să mă obișnuiesc cu gândul că aș putea avea un copil. La 34 de ani și 11 luni m-am decis 100%. Voiam atunci, chiar în acel moment, să rămân însărcinată, simțindu-mă pregătită să accept provocarea sarcinii plus tot ce avea să vină după cele 9 luni. Era pentru prima oară în viața mea când simțeam asta. Ca un miracol, la 35 de ani și 16 zile ( o luna mai tarziu) am aflat prin efectuarea, cu mare stângăcie, a unui test de sarcină ( al treilea din toata viata mea 🙂 ), că în mine se formează o nouă viață. Am fost emoționată de-mi tremurau mâinile, râdeam și lăcrimam în același timp. El m-a îmbrațișat și a durat o zi să ne dezmeticim și să ne obișnuim cu ideea. Am fost foarte sigura si pozitiva de la inceput ca sarcina va decurge foarte bine si ca se va finaliza cu un bebe frumos si sanatos.

Au urmat cele 9 luni de sarcina. Desi acum am uitat multe, n-a fost usor. Care spune ca e cea mai frumoasa perioada din viata unei femei cred ca a fost o norocoasa sau minte. Si eu am fost „norocoasa” sa am parte de grețuri de miros, de gust, de stare, de toate, până aproape de 5 luni, vomă, dureri sub coaste, în spate, bocete din senin (noroc că au fost puține și scurte 🙂 ), somn puțin și cu dureri de șolduri, de picioare, amorteli, arsuri cumplite pe piept si în gât de parca eram un dragon care scotea flacari pe gura, dureri ciudate care apăreau și dipăreau de la o zi la alta completate toate astea de o răceala care s-a împrietenit cu mine vreo lună și jumate și nu voia să mai plece. Cu toate acestea am avut o stare foarte buna de spirit. Am fost „zen” toata sarcina. Gandeam ca daca sunt fericita si nu imi hranesc fatul cu hormoni de stres, voi avea un bebe calm si fericit. Recunosc ca o mare contributie a avut-o sotul meu care a inteles dupa doua bocete teribile ca trebuie sa evite „complicatiile” si sa ma lase in pace cu hormonii mei. Asa nici el nu a avut viata grea, ci dimpotriva, a avut o sotie insarcinata fericita, fara mofturi si pofte nebune.

Am luat vreo 18 kilograme, desi nu am mancat mai mult decat mancam inainte sa fiu insarcinata. Nu m-am stresat prea tare. Mă simteam insa ca un hipopotam, ca ăla negru de respiră greu 🙂 . Oboseam și când vorbeam mai mult, dar am continuat să fac gimnastică dimineața pentru a mă putea mișca mai bine și a nu avea dureri de spate, pana cu o zi inainte sa nasc. Cu toate acestea, starea mea generală era foarte bună, zen all day long, si extaz în momentele în care îl simteam pe micuț cum mișcă energic în mine. Eram fericită că n-am avut alte complicații și neplăceri, că sarcina a decurs bine, că micuțul, Șurubel, cum îmi placea să-l alint, e sănătos și că am un soț care mă iubește, mă înțelege și pe care îl simt implicat fără să-i cer nimic.

Ce m-a ajutat in sarcina ca sa-mi fie mai bine

Uleiul de masline

Baut in fiecare dimineata pe stomacul gol in primele 4 luni de sarcina, m-a ajutat la ameliorarea arsurilor pe piept si a senzatiei de gol in stomac care imi provoca disconfort si greata.

Apa

Zilnic imi incepeam ziua cu un pahar cu apa calduta pe stomacul gol. In restul zilei ma fortam sa beau cel putin 2 litri de apa. Apa a fost cea mai mare pofta de sarcina, existand perioade in care salivam cu sticla in fata mea si nu puteam bea pentru ca mi se facea rau sau ma ardea groaznic in gat.

Uleiul si semintele de canepa

Seminte de canepa am consumat in fiecare dimineata de sarcina, amestecate, dupa chef, cu alte seminte, pulberi si diverse cereale integrale ( seminte de chia, susan, in, pulbere de carob, de orz verde, tarate de ovaz si hrisca, psylium, drojdie de bere inactiva, turmeric). Uleiul l-am descoperit in al treilea trimestru de sarcina cand au inceput arsurile puternice in gat ( nu le simteam in piept, ci in gat). Impresionata de proprietatile lui am inceput sa-l consum sub forma de capsule si am vazut ca are efect asupra arsurilor, cel de masline nu mai era eficient acum. Nu le stopa, dar mai diminua senzatia.

Acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6, care se regăsesc in ulei si seminte, sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, fiind vitali scutului de mielină, învelişul celulelor nervoase, şi contribuie, mai ales la copii, la dezvoltarea sănătoasă a creierului şi a funcţiilor cognitive.

De asemenea, consumul adecvat de Omega 3 este extrem de important şi pentru mamă în timpul sarcinii, deoarece acest acid gras joacă un rol esenţial în determinarea duratei de gestaţie şi în prevenirea depresiei perinatale.

Ca o gluma: daca spuneam cuiva ca obisnuiesc sa consum aceste produse, radeau si-mi ziceau ca lor li se datoreaza starea mea de bine. Evident, nu are nicio legatura. 🙂

Spirulina si chlorella

Am luat toata sarcina si dupa, în alaptare, aceste doua alge: spirulina si chlorella, atat capsule cat si pulbere. Aduc in corp nutrienti pretiosi care ajuta la cresterea echilibrata a copilasului, in plus il feresc de o parte din metalele grele gasite in corpul mamei si care creaza malformatii plus multe altele. Iar in alaptare, odata ajunse in sange vor ajuta la imbunatatirea calitatii laptelui. Fiți atente la ce cumpărați caci nu toate variantele gasite pe piata sunt bune! Neaparat trebuie sa fie varianta raw-bio si cu peretele celular spart. Pentru mai multe informatii despre multiplele beneficii ale acestor doua alge, dati click pe ele, mai sus.

Alimentatie echilibrata

Am mancat din toate: carne, peste, fructe de mare mai rar, legume, fructe. Seminte, nuci si cereale integrale, zilnic.

Terapia Bowen

M-a ajutat foarte mult sa ma relaxez, in primul rand, sa nu am dureri de spate si cap. Mi-a mai redus si din greturi, arsuri, dureri de sold, de picioare care sunt inerente in sarcina … sau nu, in cazul celor mai fericite 🙂 . In plus Manuela Papalicef m-a invatat cateva trucuri ca totul sa decurga exact asa cum vreau. Intamplare sau nu, totul a decurs cum mi-am propus ( sarcina, nastere, bebe). A functionat!

Sportul

Am ales sa fac sport din prima zi si pana in ultima zi de sarcina pentru a nu avea dureri de spate, in primul rand, pentru o buna oxigenare a celulelor si pentru a imi pastra corpul in forma. Sport e totusi mult spus, miscare mai bine. In fiecare dimineata ma urcam pe stepper si completam cu o serie de exercitii, recomandate de chinetoterapeut ( Multumesc, Ilie Onu!😍 ). Erau zile in care faceam miscare 5 minute, alteori jumatate de ora, depindea de cum ma simteam. Nu fortam deloc.

Uleiul de migdale, Bio Oil și crema de corp de la Palmer’s

Toate trei, alternate dupa cum aveam chef, le-am folosit pe corp, in special pe burta, pentru a evita vergeturile ( uleiurile mai mult, crema mai putin). Zilnic „m-am uns”, chiar daca nu aveam chef, de frica acelor dungi nu tocmai dragute. Am mai luat si vitamina C organica pentru antioxidanti si pentru a favoriza productia de colagen raspunzator de elasticitatea pielii. Rezultatul a fost o piele ferma fara nici macar o vergetura, care a revenit la forma initiala, desi am avut o burta foarte mare de credeai ca-s gemeni.

Starea de bine, optimismul, pozitivismul

Poate mult mai important decat orice aliment sau supliment este starea emotionala din timpul sarcinii care influenteaza totul. Daca te simti bine si crezi cu tarie asta, treci mai usor peste toate neplacerile sarcinii, inevitabile pentru multe dintre noi. Sarcina nu tine o vesnicie si am invatat ca nicio durere, stare, neplacere nu tine mult, esti intr-o continua schimbare. In fiecare zi simti ceva diferit, o alta durere, o alta forma de greata, probabil sa nu te plictisesti :))) . Stiu ca nu e usor. Hormonii te transforma intr-un taifun uneori, dar este foarte important ca cei apropiati tie sa te inteleaga si sa iti fie alaturi, pentru ca tu sa poti fi fericita cu gandul la bebele tau din burtica.

2 carți:

Aceste doua carti pot fi citite indiferent daca esti sau nu insarcinata. Recomandate si barbatilor. M-au ajutat foooooarte mult sa vad lucrurile putin diferit si sa capat si mai multa incredere in mine ca totul va fi perfect.
Cele nouă trepte  a celor doi francezi Daniel Meurois si Anne Givaudan este o poveste superba despre calatoria sufletului. Despre cum sufletul isi alege parintii, despre cum ii viziteaza si interactioneaza, despre comunicarea dintre ei, despre fricile lui si ale nostre si cum influenteaza acestea venirea lui pe lume. In urma acestei carti am invatat sa comunic cu bebele, cat este de important sa ii transmitem iubirea noastra si cat este de importanta starea noastra emotionala pentru el.
Învață să te ierți , deViilma Luule, explica pe intelesul tuturor, cu exemple, diverse cazuri intalnite, cum ne influenteaza/afecteaza karma, actiunile, gandurile noastre viata, de la venirea pe lume si pana cand plecam. Citim despre cauza diverselor boli si cum poate fi ea inlaturata pentru a scapa de ele. Se vorbeste foarte mult despre relatia parinti-copii si despre infertilitate.

Concluzia cartii, in linii mari, este ca orice gand rau ne poate imbolnavi si ca putem scapa de boli doar iertandu-ne pe noi si pe ceilalti, inlocuind sentimentele negative cu iubire.

Un medic bun 

Este foarte important cine iti monitorizeaza sarcina!!!! Exista foarte multi doctori foarte buni, dar dintre toti il alegem pe acel doctor compatibil cu noi, care sa aiba rabdare, care sa ne raspunda la multiplele noastre intrebari si care sa fie prezent la nastere. Eu am avut norocul sa o am ca medic pe Dr. Gabriela Simionescu. Am ales-o in primul rand pentru ca lucreaza in cadrul uneia dintre cele mai bune clinici de fertilitate din tara ( Orygin ). Nu stiam daca pot ramane insarcinata asa usor, avand in vedere varsta, si am preferat sa merg din prima aici, la control, pentru a descoperi si a rezolva problemele, in caz ca erau. Din fericire nu am avut nevoie de niciun tratament, miracolul intamplandu-se fix in luna in care eu mi-am dorit cu adevarat un copil.

Am preferat sa raman la Dr. Gabriela Simionescu chiar daca nu am avut probleme, fiind un medic profesionist, tanar, implicat 100%, la care ma duc cu drag. Imi place siguranta ei, dar si modul empatic, cald si prietenos. Tot timpul eram cu zambetul pe buze in cabinet. Nu pot uita imbratisarea pe care mi-a dat-o atunci cand am pasit insarcinata in cabinetul ei ❤️ . In plus, a contat mult ca face echipa cu inca doi medici foarte buni ( Dr. Bogdan Doroftei si Dr. Radu Maftei), iar in cazul in care se intampla sa nu poata veni la nastere ( un stres al multor femei insarcinate pe care eu l-am eliminat de la inceput), ceilalti doi doctori ar fi fost langa mine. Mai multe insa despre doctori si spitale va voi spune cand voi vorbi in alt articol despre experienta mea cu nasterea.

Concluzie 🙂

Ajutata de toate de mai sus, dar si de altele pe care sigur le-am uitat, am nascut prin cezariana ( nu am avut de ales ( hernie de disc, varsta, … ), un baietel sanatos, marisor, care s-a dovedit a fi exact asa cum mi-am dorit, cum mi l-am imaginat: cumintel, fara colici, fericit, istet, puternic si energic.

Cel mai important!!!

Studiati, cercetati, intrebati inainte de a face sau a lua ceva in sarcina! Nu va luati dupa mine sau după alcineva care crede ca detine adevarul absolut. Ce functioneaza la unul, poate sa nu functioneze la voi. Am scris acest articol gandindu-ma ca va pot da cateva sugestii pe care e bine sa le documentati voi ulterior.

Precizez că eu nu am luat deloc medicamente pentru greață și arsuri, ci doar pentru răceala care nu voia să treacă deloc cu „naturiste”. Deci, când e necesar, apelez și eu la medicina alopată, fiind convinsă că aduce beneficii.

Urmeaza, in alte articole, sa va povestesc cum a decurs nasterea la Cuza Voda, in Iasi, si ce face micutul meu sanatos, de 3 luni (atat are in momentul in care scriu aceste randuri).

Succes si sanatate mamici si viitoare mamici!!! 😘


Citeste si:

Atelier47 a testat – Cum se poate vindeca corpul singur?


One Comment

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *