Lucrurile care mi-au ușurat viața de mamă


Vine pe lume minunea si daca esti la primul copil e „distractiv”. Liste si liste si iar liste de cumparaturi pentru ca bebe are nevoie si … fereasca sfantul sa ii lipseasca ceva 🙂 .
M-am apucat de cumparat tot felul de lucrusoare dinainte de a-l naste, sa am totul pregatit.
I-am facut camera, i-am luat siropele, creme, geluri, unguiente minune, lenjerii, covorase, hainute, i-am si pictat 3 tablouase (de care este foarte incantat), cu alte cuvinte muuulte, ca orice mama care vrea tot ce-i bun pentru puiul ei. Ei uite de-asta infloresc afacerile cu „necesare” pentru bebelusi, dar asta-i alta poveste.
Dupa 1 an si ceva de Leut, pot spune ce mi-a fost cu adevarat de folos si pe ce merita sa cheltuiti banii, daca vreti sa cresteti un copil cu ceva mai mult confort psihic.
Bebelusii cand vin pe lume, au nevoie doar de mama, dragoste multa si hrana.
Mama e cea care are nevoie de restul, pentru confort fizic, psihic, pentru placerea ei. Pentru mine a contat muuuuult sa fiu linistita, sa am diverse chestii care sa imi faca viata mai usoara ca sa pot avea muuuulta rabdare cu bebe Leut mai ales ca nu am avut ajutoare din extern, doar sotul care lucreaza si ma ajuta atat cat poate.

Lucrurile care mi-au ușurat viața de mamă:

Produse de igiena


Fiind cu o piele mai sensibila, nu am putut sa il spal cu dermatocosmeticele „numai bune” pentru bebelusi. Am testat pe pielea mea ( ceea ce va recomand si voua) eficienta lor. Rezultatul, o piele foarte uscata. Precizez ca am testat produse pentru piele atopica, de branduri celebre printre mamici. Acum inteleg de ce toate mamele isi ung copiii pe tot corpul cu tot felul de creme hidratante, uleiuri&co.
Am ales sapunurile din plante sau cu lapte de bivolita, luate din sursa sigura, fara „minuni” prin ele. Eu le folosesc de cel putin 7 ani, iar pe bebe din primele zile, chiar si pe parul lui mare si carliontat.
Pro – lasa pielea hidratata, nu mai ai nevoie de creme, mai putine reactii adverse ( n-am avut deloc)
Contra – ustura daca ajung in ochiii bebelusilor, deci … cu grija.

Pentru hidratarea pielii am ales untul de shea, recomandat in special copiilor cu dermatite a caror piele trebuie hidratata foarte bine. Este cea mai hidratanta si prietenoasa chestie posibila pentru pielea bebelusilor, intalnita pana acum ( testate, la activ, muuulte alte creme din comert, foarte cunoscute si recomandate de doctori si mamici). Precizez ca l-am uns foarte, foarte rar 🙂. In schimb l-am folosit mai des pe pielea mea.

Wrapul sau sistemul

Nici nu stii cat e de util pana nu il folosesti. Din pacate eu l-am descoperit tarziu. Pe la 5 luni ale bebelui. Am probat si wrap si sistem Manduca. De wrap m-am indragostit. Mi-a placut mai mult decat sistemul doar ca se apropia vara si ma cam incingeam in el. In sistem mai circula aerul 🙂 . Chiar si in concediu l-am luat, renuntand sa mai car caruciorul dupa mine prin aeroport. La inceput ma deranja spatele de la greutate, dar m-am obisnuit. Daca as fi purtat bebele din prima luna si spatele s-ar fi obinuit mult mai bine si treptat cu greutatea. Oricum e muuuuult mai bine si mai usor decat sa-l cari in brate.

Cel mai important e ca atunci cand iti face crize de plans de nu-l poti opri, cand are colici, cand trebuie sa dea aerul afara si nu poate si ii e somn si, si, si… sistemul sau wrapul sunt aur curat. De nenumarate ori l-am adormit in sistem. E atat de usor!!!!!!
!!!!!!Atentie mare cum va purtati copiii!!!!!!!!
Am vazut copii purtati cu fata, cu picioarele care atarna spanzurate. Daca nu stiti, sunt grupuri pe facebook, sunt in mai toate orasele consultanti care va ajuta sa probati. Nu va jucati cu sanatatea copiilor!!!! Nu tot ce se vinde este si bun!!!!

Manduca / sistem de purtare. Life savior! In pusee, cand nu adoarme altfel (nici la san) cand ai treaba de facut prin casa si nu vrea sa stea fara tine.” Anca Tomuleasa, mamica de Agnes.

Fotoliul de alaptare

Ore si ore si zile si luni am petrecut in scaunul de alaptare. Este atat de confortabil si nu stai indoita de spate, ataaaaat de comod 😍. Existau perioade in care bebe Leut nu voia sa doarma decat pe mine. Ma intindeam pe scaun, ne leganam amandoi si am atipit si eu de careva ori stand asa cu el pe pieptul meu. Absolut minunat!!!! 😍😍😍 Alaptarea a trecut, fotoliul a ramas 🙈.

Pelincile si batistutele

Ca si in cazul altor obiecte pentru mama sau bebe, nu intelegeam deloc de ce imi trebuie mie muuuulte pelinci si batistute. Ma gandeam ca nu mai suntem pe vremea mamelor noastre, nu ii infasam, avem scutece de unica folosinta … Dar o sa vedeti ca va trebuie. Batistutele sunt peste tot cu tine, in toata casa si in toate buzunarele pentru ca regurgiteaza, pentru ca bale. Pelincile sunt pentru ca oriunde il pui pe bebe preferi sa ai o panza de bumbac pe care sa stea, pe care sa il dezbraci, sa stea cu fata.

Suport de panza pentru baita

Le-am incercat pe toate: de plastic, de burete, de panza. Cel de plastic e foarte rigid si trebuie sa pui muuulta apa in cadita ca sa ajunga si la bebe. In plus nu poti scufunda bebele cu capusorul in apa (nu va speriati 😂 – fara ochi, gura, nas… doar cu urechile). Cel de burete se imbacseste si nu-l poti spala cum trebuie dupa baita, plus ca e doar sa nu alunece, nu sustine deloc bebelusul.
Cel de panza e foarte bun pentru ca sustine bebele cum trebuie ca sa il poti spala usor. Il poti pune la masina de spalat dupa folosire. Il poti scoate rapid si atarna pe marginea caditei pentru a „scufunda” capusorul in apa.

Sacul de dormit cu scai

In primele doua luni il infasam pe bebe la somn ca pe o sarmaluta cu ajutorul sacului de dormit cu scai care ii lasa picioarele libere dar ii tine mainile ” linistite”. L-am folosit pana a reusit sa le scoata singur afara. Dormea mult mai linistit.

Masa de infasat

Eu am improvizat o masa de infasat pentru ca nu se incadra in peisaj ( deci se poate) . Pe birou am pus o salteluta si … bucurie mare. I-a placut muuuult bebelui pe masa sa fie schimbat, dragalit, pupacit. Radea tot timpul acolo. Nu stiu de ce, dar a fost suuuper cu ea pana a crescut si nu a mai stat / incaput.

Galeata termos
E aur curat pentru mamele care dau lapte praf copiilor. Ai apa permanent incalzita la 40° si poti face biberon cu o singura mana. Mai exista si un aparat care combina laptele praf cu apa, dar e de 3 ori mai scump. Nu l-am considerat necesar.

Aparatul de monitorizare

Lasi copilul dormind in camera si pleci. Ce faci? Deschizi usa din minut in minut cu posibilitatea de a-l trezi, astepti sa urle, asculti la usa din minut in minut? No way! Un aparat de monitorizare te relaxeaza instantaneu. L-am luat la dus, la un ceai baut pe teresa, in bucatarie la facut mancare si chiar la un film, seara, dupa ce l-am adormit.

Sosetele din lână cu silicon pe talpă


Pentru perioada in care bebelusii abia incep sa se ridice si sa mearga, sunt foarte bune sosetele de lana cu silicon pe toata talpa, pana in varf. Stau in picioare, tin cald, se muleaza perfect pe talpita si bebele nu aluneca deloc. Ii este foarte usor sa paseasca in siguranta cu aceste sosetele. Botosei nu i-am putut da pentru ca se impiedica in ei, sosetele cu buline pe talpa nu erau ok pentru ca tot alunca cu ele ( pe varf nu au buline), iar in picioarele goale nu l-am lasat pentru ca nici eu nu stau iarna descult prin casa.

Cat despre hainutele din lână, pot spune ca i-am luat lui Leut de la sosete si pana la jacheta, dar sunt destul de scumpe si nu le consider un „must have”. Ai avantajul ca poti imbraca copilul mai lejer, fiind mai calduroase, dar s-ar putea sa ai surpriza ca bebele ca nu le accepte pe cele care iau direct contact cu pielea. Recomand mixul de lâna cu matase pentru ca hainutele sunt foarte moi si fine. Leut a acceptat bodyurile si pijamalele, doar din lana, o perioada, acum nu le mai vrea. Trage de ele sa le dea jos. Si… nu-s tocmai ieftine. Pe cele cu matase in compozitie inca le poarta.

Pentru a citi despre toate beneficiile purtatului produselor din lana e suficient un search pe google si gasesti povesti intregi.

Terapia Bowen

Am facut aceasta terapie inainte de sarcina, in timpul sarcinii si dupa ce am nascut. Ajuta foarte mult atat mama sa-si revina dupa nastere cat si bebele pentru somn linistit, colici sau orice alte probleme. Daca pentru mama e necesar sa se intinda pe un pat vreo ora, doar pentru bebe e ok daca il tine in bratele sale cat ii face terapie, vreo 15 minute, doar o singura data pe saptamana. Deci nu trebuie sa va stresati caci nu e niciun disconfort pentru bebe, pentru noi astia mari, nici atat, din contra, relaxare totala.

Consultantul in alaptare

Desi nu e un ” lucru” adaug si asta in lista cu necesare. Daca intrebi mamicile care alapteaza ce le-a fost lor cel mai de folos in primul an de crestere a bebelui, toate raspund ca pe primul loc e consultantul in alaptare. Acestea spun ca le-a ajutat nu numai sa alapteze cu succes exclusiv bebele, ci si cu sfaturi pretioase despre multe alte necunoscute la inceputul noii provocari de a fi mama.

Pe mine consultantul in alaptare Silvana Barjovanu⁩ m-a ajutat foarte mult, și înainte, și după. Simplul fapt ca știu ca am pe cine întreba ceva, cred ca imi da un pic de liniște.” Anca Ciobanu, mamica de Rares.

Aspiratorul vertical fara fir / robotelul care aspira singur

Multe poate spuneti ca e un moft. Asa este, dar e un moft foooarte util, ca si masina de spalat vase. Eu am aspirator vertical fara fir. E ca o matura, il folosesti rapid pentru orice firmitura, praf, scama. Nu face zgomot mare si astfel nu il sperie pe cel mic, din contra, a devenit jucaria lui preferata. Doar e necesar sa pronunt cuvantul aspirator ca tresare si vrea la el 😂 . In 10-15 minute am dat rapid in toata casa cu aspiratorul. E o minune!
Despre robotel nu va pot spune prea multe pentru ca nu am, Leut ar lesina langa el 😂😂😂. Nu cred ca ar avea speranta prea mare de viata la noi, dar sunt mamici care zic ca este extraordinar, il programeaza si aspira singur dupa o harta a casei facuta de el.

Masina de spalat vase

M-am gandit de doua ori daca sa o pun in lista. Avand-o in casa dinainte de bebe, a devenit ca masina de spalat rufe, adica un obiect absolut necesar in zilele noastre pe care toata lumea ar trebui sa-l aiba. Acum, cu bebe in casa, nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa stau ore in sir in fata chiuvetei, sa pierd timpul in care ma pot odihni sau il pot petrece cu mititelul. Am pus-o in lista celor necesare pentru ca stiu ca inca mai sunt mame care nu au masina de spalat vase. Celor care nu vor sa o ia pe motiv ca nu au spatiu, am o vorba: in pat cu mine as pune-o si as avea loc, atat de necesara e.

Imaginati-va cum ar fi fara masina de spalat rufe? Ei, pentru mine e semnul egal intre ele.

Scaunul de masina

De scoica nu am fost foarte impresionata. A venit la pachet cu caruciorul sport si landoul. Dar scaunul cumparat ulterior si folosit de la 11 luni e absolut minunat. Nu va spun brandul ca nu am intentia sa-i fac publicitate, dar, atunci cand m-am orientat dupa un scaun de masina, m-am uitat dupa rezultatele obtinute la testele ADAC ( adica teste de siguranta in caz de accident), dupa pozitia de somn a copilului ( sa nu ii cada capul in piept = risc de sufocare) si sa se roteasca 360° ( e suuper sa poti indrepta scaunul spre tine cand trebuie sa il pui si sa il scoti din masina). Si da, sunt pentru rear facing prelungit = pozitionarea copilului in scaun in sensul invers al deplasarii masinii. E cea mai sigura pozitie in caz de accident.

Dunstan language

Faptul ca ii poti intelege nevoile bebelusului e un vis. La mine a devenit realitate. Stiam de ce plange ( sa nu exageram, in mare parte a timpului stiam de ce plange 🙈) si puteam sa ii satisfac nevoile mai usor. Este o tipa, americanca, care ne explica ce inseamna plansul bebelusului in functie de sunetele pe care le scoate. Sa stiti ca asa e! Doar sa fiti voi suficient de odihnite si atente cat sa va dati seama ce fel de plans e. Las aici un link catre un articol în care aveți reproduse și explicate toate sunetele🙂: Dunstan language

Sunetele albe

M-au ajutat mult atunci cand era agitat. Adormea mult mai usor pe sunete albe. De multe ori le lasam deschise la somnul de zi ca sa contracareze zgomotul din casa. Leut nu e un bebelus care sa doarma cu zgomot, cu atat mai putin in primele luni de viata. Sunt jucarii, carusele pentru patut, aplicatii pe mobil pentru sunete albe. Aveti de unde alege. Mai tarziu, cand a mai crescut, am mai schimbat cu muzica de relaxare ( de multe ori cred ca era mai mult pentru creierul meu 😂🙈), muzica clasica. Vedeti si voi ce functioneaza, in functie de copil.

Ce spun alte mamici despre ce le-a ajutat pe ele sa isi creasca mai usor bebelusii:

„Manduca / sistem de purtare. Life savior! In pusee, cand nu adoarme altfel (nici la san) cand ai treaba de facut prin casa si nu vrea sa stea fara tine.” Anca Tomuleasa, mamica de Agnes.

„Sistemul Ergo-Baby m-a ajutat foarte mult, mai ales ca a avut reflux gastric pana la 6 luni, greva suptului și toate adunate. Se calma și adormea in timp real .
Mai recomand cu încredere pasta Bebini, (se găsește la Bebe Ardealul ) ieftină și buna, care, după ce am dat milioane pe tot felul de creme, aceasta vindeca orice fel de iritație de la o ora la alta.
Mini suportul cu buretei pe parti, a dormit bebe in el pana pe la vreo 4 luni. Nu stăteam cu grija ca se rostogolește, ca regurgiteaza, că altele. Planul înclinat a ajutat și la reflux, și la somn.”
Andrada, mamica de Darius.

„Pe mine consultantul in alaptare Silvana Barjovanu⁩ m-a ajutat foarte mult, și înainte, și după. Simplul fapt ca știu ca am pe cine întreba ceva, cred ca imi da un pic de liniște. Pe partea de chestii „fizice” ma ajuta sistemul de purtare și baby-nest-ul.” Anca Ciobanu, mamica de Rares.

„As începe cu consilierea in alăptare, atât pre cât și post-natal. Dacă știi informațiile înainte sa naști, treci muuuult mai ușor prin primele etape ale alaptarii.
Pe mine m-au ajutat grupurile de discuție despre alăptare foarte mult. De acolo a pornit pasiunea mea pentru “sprijinul in alăptare” acordat altor mămici.
Mi-au fost utile anumite cărți despre alaptate și despre diversificarea bebelușului.

Recomand cu drag purtatul copilului in sistem ergonomic, scoica auto (a mea era foarte usoara, oriunde mergeam îl puneam in scoica, direct din sistem), planul închinat antiregurgitare pe care l-am folosit multe luni bune atât în patul nostru, cât și in deplasări, cosleepingul (dacă nu in același pat, măcar in aceasi camera).
Vreau sa menționez ca multe mame care m-au chemat pentru consiliere au apelat când deja aveau probleme (ragade, luare redusă in greutate, plâns non-stop al bebelușului, refuzul sanului…). Este mult mai ușor sa previi decât sa tratezi. Dacă deja știi anumite informații, faci fata mult mai ușor și nu apelezi imediat la lapte praf.”
Silvana Bârjovanu, mamica de Marcus si consilier in alaptare.

Va provoc sa lasati si voi, in comentarii, ce lucruri v-au usurat viata de mama. Mie mi-au fost de folos astfel de sugestii asa ca ce-ar fi sa afle si alte mamici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *