Acneea – 10 mituri combătute


Acneea este o afecțiune cu care se confruntă foarte multe persoane. Cel mai frecvent sunt afectați adolescenții pentru că schimbările hormonale intensifică formarea sebumului. Coșurile apar atunci când porii se înfundă cu celulele moarte ale pielii, excesul de ulei/sebum și, uneori, bacterii. 

Așa cum circulă foarte multe metode eficiente de a preveni sau a trata coșurile, circulă și multe mituri.

Mituri combătute despre apariția acneei!!!

Ciocolata provoacă acneea

Ciocolata de calitate are foarte multe proprietăți și este chiar benefică pentru corpul nostru. Aceasta nu este vinovată de apariţia coşurilor, dar ingredientele din unele sortimente de pe piața, da! Laptele şi zaharurile pe care le conţine ciocolata pot să afecteze. 


Pasta de dinți vindecă mai repede coșurile

Este adevărat că pasta de dinţi poate avea în compoziţia sa produse ce duc la uscarea coşurilor, dar nefiind făcută pentru piele, în acelaşi timp o poate irita sau chiar arde. Se recomandă folosirea produselor destinate strict tratării acneei deoarece aceastea au compoziţiile necesare pentru tratare, fără a ataca pielea în acelaşi timp.

Cremele hidratante facilitează apariția coșurilor

Întotdeauna trebuie să folosim o cremă potrivită tipului de ten pe care îl avem. O cremă hidratantă doar hrănește fața, nu o încarcă. Tenul trebuie să fie hidratat pentru a nu fi nevoit să producă mai mult sebum.

Trebuie să stoarcem neapărat coșurile pentru a scăpa de ele

Dacă storci coşurile prelungeşti perioada de vindecare deoarece provoci traumă zonei respective care se inflamează sau chiar infectează. De asemenea stoarcerea coşurilor poate duce la cicatrici care rămân pe piele pentru totdeauna. 

Machiajul înlesnește apariția coșurilor

Un machiaj făcut cu produse calitative și prietenoase cu tenul tău, care nu îl încarcă și îl îmbâcsește, nu afectează deloc calitatea pielii. Dacă produsele nu sunt de calitate şi nu sunt alese corect este posibil să încarce porii şi astfel să cauzeze şi mai multe probleme. Ar fi recomandat să conţină ingrediente care absorb uleiurile şi nu lasă porii îmbâcsiţi.

Expunerea la soare ne ajută să scăpăm de acnee

Acneea este un proces inflamator, iar expunerea la lumina soarelui poate reduce inflamaţia din corp deci, poate ajuta la o ameliorare însă, în timp soarele sparge colagenul pielii. Colagenul este responsabil de menţinerea pielii fermă şi tânără. Fiind afectați, porii nu mai au sprijin şi se deschid, provocând puncte negre şi implicit coşuri.

Există produse miraculoase care funcționează la toată lumea și vindecă definitiv acneea

Deşi sunt foarte mult produse pe piață care pot ameliora această problemă, nu există un produs care să le vindece definitiv. De aceea este necesară o discuție cu un medic dermatolog, ceva analize, după caz, și apoi găsit fix produsele care ți se potrivesc ție cel mai bine. Cum organismul este într-o continuă schimbare, ceea ce funcționează astăzi, s-ar putea să nu mai aibă efect mâine.

Punctele negre sunt pori plini de mizerie 

Porii colectează ulei, resturi de piele şi proteine. Celulele pielii au propriul proces natural de a menţine porii curaţi împingând uleiurile şi resturile din pori, dar uneori acest proces nu se întâmplă suficient de repede şi porii colectează uleiurile care oxidează la suprafață și devin negre. Pentru a combate această situaţie dermatologii recomandă cremele sau serumurile cu retinol care pot ajuta la reducerea punctelor negre.

Acneea este determinată de pielea murdară sau de faptul că nu te speli suficient pe față

Nu este recomandat să te speli excesiv pe față. Agresiunea feţei cu spălări repetate sau produse de curăţare foarte puternice pot afecta şi mai mult, deoarece elimină uleiurile naturale ale feţei şi deshidratează pielea. Pielea va produce şi mai mult sebum şi vor apărea mai multe coşuri.

Este indicat să te speli pe față dimineața și seara cu produse ce conţin benyoil peroxide, urmat de un tonic cu acid salicilic. Seara, după o curăţare corectă dar blândă, sub nicio formă agresivă, folosind exfoliante ce pot irita faţa, se recomandă folosirea unei creme ce conţine retinol. După retinol, folosiți întotdeauna, a doua zi, cremă cu factor de protecție!!!

Transpirația nu provoacă coșuri

Sportul e o activitate benefică pielii. Exercițiile fizice îmbunătățesc circulația și calmează inflamațiile, iar ipoteza conform căreia transpirația ar duce la apariția coșurilor e falsă. Însă e adevărat că, dacă nu te speli consecvent, bacteriile se înmulțesc și bariera pielii poate deveni vulnerabilă la acnee.

Pentru a preveni acest fenomen, alege echipamentul sport din bumbac și evită materialele sintetice precum lycra sau poliesterul, care pot stimula apariția coșurilor. Iar la jumătate de oră după ce termini activitatea fizică, fă un duș revigorant.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *