Lansare de carte în pijama


Cine nu a citit o carte acasa, imbracat in pijama, in fotoliul pufos si confortabil sau chiar in pat, inainte de somn? Poate doar cel care nu citeste decat Facebook-ul si TikTokul.

La magazinul Sofiaman din Piatra Neamt am creat imaginea confortabila de acasa: haine de casa sau pijama, papuci pufosi, un ceai aromat, cookies si o carte buna.

Pentru partea cu cartea buna, a venit scriitorul Ciprian Albu. „Inger de serviciu” este ultima carte scrisa si e superba. Am avut ocazia sa ne-o prezinte vineri seara, in atmosfera „de casa” de la magazin. Ne-am dat intalnire cativa iubitori de carte si ne-am simtit fix ca in familie.


De ce o lansare de carte în pijama la Sofiaman, intr-un magazin care comercializeaza haine de casa si pijamale?

La un scurt sondaj facut printre cunostinte, am aflat ca multi dintre noi citim mult mai putin decat am fi putut citi daca nu ar fi existat diverse atractii aparute odata cu progresul tehnologic. De participare la o lansare de carte, nici nu mai zic. Majoritatea sunt plictisitoare, organizate in acelas mod, cu aceiasi invitati permanent, cu aceleasi discursuri marete, lungi, in care te pierzi dupa o zi obositoare de munca. Am spus-o si pe asta :)).

O seara de carte intre prieteni, la un ceai, in care toata lumea e libera sa puna intrebari si sa vorbeasca e mult mai atractiva. Daca ne mai si luam o pijama pe noi, ne destindem automat si creierul nostru percepe evenimentul fix ca pe o activitate intima, relaxanta si familiala.

Asa ca lansarea de carte din magazinul Sofiaman a fost momentul perfect de a discuta despre curajul si ambitia de a scrie carti, despre multiplele feluri de a iubi, despre emotii, despre viata cu toate surprizele pe care ni le rezerva.

Cum s-a apucat de scris un corporatist?

A fost intrebarea de pe buzele multora. Multi dintre noi am visat la cum ar fi daca ne-am da frau liber imaginatiei, daca ne-am aduna gandurile si le-am pune pe hartie sau … pe tastatura, ca mai apoi sa le strangem intr-o carte. Putini insa ajungem sa o facem.

Sofiaman, Ciprian Albu

Desi lucreaza intr-o multinationala, intr-un mediu corporatist, Ciprian Albu este unul dintre acei oameni care si-a gasit timp si a avut dorinta de a-si transpune gandul creator pe tastatura pentru ca mai apoi sa il lege intr-o carte.

Acum e la a treia carte, iar dupa ce le-am parcurs pe toate trei, pot spune ca se vede o evolutie clara, frumoasa si normala in cariera unui tanar scriitor.

Ambitia, consecventa si curajul lui Ciprian sunt motivante pentru cei care au ceva de spus si simt ca sufletul si degetele lor ar putea sa nasca povesti ce pot fi citite de ceilalti.

Inger de serviciu

Daca in timpul evenimentului de lansare de carte am fost rezervata cu detaliile despre scriitura lui Albu, acum imi permit sa vorbesc putin mai pe larg despre impresiile pe care mi le-a lasat, realizand o modesta critica, pur subiectiva.

Cartea se contureaza in jurul personajului central Sergiu, un barbat care traieste sentimentul de iubire trecand prin experienta despartirii de persoana iubita, o experienta de la care porneste intreaga poveste a cartii. Mi-a placut sa vad cum se contureaza un personaj complex care arde toate etapele declansate de acest moment ce isi pune puternic amprenta in devenirea lui ca om. Este ca si cum ar avea nevoie de aceasta initiere pentru a putea trece la o noua etapa din jocul vietii.

Ciprian Albu, Inger de serviciu, Sofiaman

Chiar de la prima pagina Sergiu afirma ca „viata mea, asa cum o stiusem pana atunci, se sfarsise.” A incheiat primul capitol din viata si l-a inceput pe al doilea, cel al exploziei si melanjului de sentimente, cel in care se simte neputincios, urat, batran, furios, deznadazduit, cel in care isi da voie sa simta toate aceste sentimente, in care poate sa planga. Treptat, urmarim cum iubirea nebuna, obsesiva, cu patima, cu dor fata de Adina nu dispare si nici nu se consuma, ci se transforma.

Al doilea personaj feminin din carte este Amira, diferita ca fizic si personalitate fata de Adina. Pe masura ce parcurgeam randurile cartii, am observat ca Amira si Adina sunt de fapt una si aceeasi entitate. Amira este aparent o femeie perfecta, o Adina fara defectele pe care Sergiu le aminteste in carte. Este liniste, confort, stabilitate, caldura, e bine. Deși are aceste calitati, Amira este o Adina fara stralucire, fara patima, fara furtuna, extaz, neprevazut, nebunie, obsesie sau sublim. Este de vazut, in cazul in care va exista o continuare a cartii, daca Sergiu este pregatit pentru o relatie linistita si confortabila sau va cauta intreaga lui viata, in toate femeile pe care le va intalni, sclipirea, imprevizibilul si furtuna pe care le blamase, dar care il atrageau ca un magnet.

Transformarea Adinei

Dupa despartirea de Sergiu, Adina pleaca la Paris. Autorul povesteste ce se intampla cu Adina dupa despartire. Nu precizeaza nicaieri ca a aflat informatiile de undeva sau, poate spune si nu am retinut eu. Impresia mea e ca viata Adinei la Paris este fix proiectia lui Sergiu, ceea ce si-ar fi dorit acesta sa se intample cu persoana care i-a marcat existenta.

Ciprian Albu, Inger de serviciu

Asadar aflam despre Adina ca trece prin experiente marcante, infioratoare, care o zdruncina cu putere. Singura printre straini, reuseste sa invinga monstrul interior care o inspaimanta, cancerul care tindea sa-i patrunda in toate celulele si s-o urateasca. Adina traieste catharsisul, reuseste sa se elibereze din propria colivie si sa renasca ca o pasare Pheonix la viata, devenind femeia pura, perfecta in imperfectiunea sa. O femeie capabila sa se iubeasca cu adevarat pe ea si sa-i iubeasca pe ceilalti.

Florin Cucu, Sofiaman si Ciprian Albu
Florin Cucu (Sofiaman) si Ciprian Albu

Realismul magic

In ”Ingerul de serviciu” a lui Ciprian Albu regasim realismul magic, pe care il cultiva de la prima carte lansata si care ii defineste stilul sau de a scrie. Regasim o perspectiva rationala asupra realitatii in care se insereaza elementele si personajele supranaturale. Citind cartea, ai senzatia ca momentele fantastice fac parte din normalul firului epic, devenind verosimile, foarte bine integrate in naratiune.

Dar mai bine ma opresc aici si va invit sa cititi cartea fara sa dezvalui mai mult decat trebuie din ea, stricand farmecul de a o parcurge. Pentru cei care n-au venit la o lansare de carte în pijama, cartea o puteti achizitiona de aici: Inger de serviciu, iar pijamalele in care o puteti citi, de aici: sofiaman.ro.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *