Câștigătorii concursului de fotografie!


După aproape o lună de concurs a venit și așteptata zi în care am aflat câștigătorii. Cred că mult mai nerăbdători au fost concurenții, familiile și prietenii lor decât noi. S-a adunat multă lume, au vorbit organizatorii și apoi toți cei prezenți au votat fotografia preferată. Cei de la Rotaract Piatra Neamț nu încetează să ne impresioneze cu evenimentele lor creative și pline de energie.

Echipa Rotaract - foto: Vlad Luncanu
Echipa Rotaract Piatra Neamt – foto: Vlad Luncanu

Andrei Ceobanu este motorul acestui concurs. Angrenează o întreagă echipă pentru câte o nouă ediție în fiecare an, mai mare și mai interesantă. Tot el a propus celor din juriu să tragă dintr-o urnă numărul unei fotografii despre care să discute, arătând astfel celor prezenți cam cum au gândit atunci când au făcut jurizarea. Această idee mi s-a părut foarte inteligentă și să vă spun de ce: când participi la un concurs de fotografie, și nu numai, vii cu gândul să câștigi un premiu, dar să câștigi și experiență, să înveți de la alți concurenți, de la public, de la juriu. Văzând ce fac alții, cum gândesc ei, ce simt în fața unor anumite imagini, te ajută pe tine să fii mai bun. Nu înseamnă să copiezi, ci să te deschizi lumii și informațiilor, să ”cunoști” natura și omul atât de bine încât din aparatul tău să iasă povești, nu simple fotografii.

A venit și emoționantul moment al anunțării câștigătorilor celei de-a treia ediții a concursului de fotografie: Secvențe Urbane din Neamț.


Pe locul al III-lea a ieșit Alex Salahor cu fotografia ”Oglindă, oglinjoară, care-i cel mai frumos oraş din ţară?” cu 64,32 de puncte. Este un pasionat al fotografiei, cu foarte mulți admiratori pe facebook. Pozele lui se bucură de un real succes, ori de câte ori sunt postate. Fotografia câștigătoare a cumulat cele mai multe like-uri pe facebook (442).

foto: Alexandru Salahor
foto: Alexandru Salahor

Locul al II-lea a fost ocupat de Toma Ștefan-Daniel cu fotografia ”Dragoste Urbană”, obținând  70,36 din cele 100 de puncte. Am aflat că nu lucrează ca fotograf, dar că iubește foarte mult să pozeze. Fotografia lui mi-a plăcut din momentul în care mi-am imaginat că eu sunt în turn și îi pândesc din spatele zăbrelelor pe cei doi îndrăgostiți. E ca și cum există două lumi distincte: una a posibilităților și alta a visului, a dorințelor. În momentul în care dai zăbrele la o parte poți transforma totul în realitate.

foto: Toma Ștefan-Daniel
foto: Toma Ștefan-Daniel

Locul I a fost ocupat de Daniela Ursu cu fotografia ”Lumina noului peste tot ce-a fost vechi”, obținând punctajul de 93,1. Daniela este pentru a doua oară câștigătoare a premiului I la acest concurs de fotografie. Poza ei mi-a amintit de o o întâmplare amuzantă, dar fascinantă în același timp. În vacanță la Roma, niște prieteni foarte faini ne-au dus să vizităm, pe întuneric, un obiectiv: o poartă a Templului Cavalerilor de Malta. Toată lumea stătea la rând și se uita pe gaura cheii. Ce puteai să vezi? Cupola bazilicii San Pietro luminată în așa fel încât aveai senzația că e o imagine fantastică, ireală, onirică. În ambele situații răsare cupola unei biserici în centrul atenției. În fotografia Danielei însă este exact invers: irealul, fantasticul și oniricul se mută pe zona caselor care emană viață și căldură în contrast cu biserica din centru care este rece, goală și împietrită.

foto: Daniela Ursu
foto: Daniela Ursu

Atelier47.ro a hotărât să acorde un premiu special lui Adrian Purcaru pentru fotografia ”Meșteșug”. Am considerat că este una dintre cele mai bune fotografii din concurs. Încadrarea mă face să cred că sunt acolo, în poză, chiar lângă omul care lucrează. Detaliile surprinse atât de bine, alături de opțiunea de a prezenta poza în varianta alb-negru, conferă dramatism. Ai senzația că e un stop-cadru făcut vieții, că a încercat să conserve aici emoția și întreaga existență a unui om. Culmea e că a și reușit!

foto: Adrian Purcaru
foto: Adrian Purcaru

În articolul următor vă voi face cunoștință cu cei care au făcut aceste fotografii. Veți afla părerile lor despre concurs, dar și motivația care îi determină să iasă din casă și să pozeze fragmente din viață.

de Roxana Pricop

Citește și:

Despre cum să faci o fotografie atât de reușită încât să fii apreciat și să câștigi premii!

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *