Despre iubire, perfecțiunea umană și secretele unui cuplu reușit și longeviv, cu dr. Ovidiu Dragoș Argeșanu


dr. Ovidiu Dragoș Argeșanu, foto: facebook.com

Înaintând în vârstă, se împuținează oamenii din jurul meu care nu sunt implicați într-o relație și, mai ales, într-o căsătorie. Dacă în societate, majoritatea afișează o relație de cuplu perfectă, fără probleme, în intimitatea celor doi, lucrurile nu stau de multe ori așa. Cauzele sunt multiple: nemulțumiri, frustrări, complexe, infidelități, concepții diferite în privința unor anumite aspecte, evoluții diferite, lipsa unei bune comunicări, lipsa empatiei, lipsa iubirii, instalarea obișnuinței, lipsa timpului petrecut în doi, lipsa respectului și lista poate continua.

În interviul cu doctorul Ovidiu Dragoș Argeșanu am mers mai departe de aceste cauze enumerate mai sus și am căutat o explicație intrinsecă, spirituală a lucrurilor. Am pornit de la ce înseamnă ”iubirea”, sentiment atât de important în viața noastră, și am continuat cu identificarea posibilelor greșeli (dacă sunt) care se fac într-un cuplu și care pot duce la ruperea lui.

De ce tocmai Ovidiu Dragoș ArgeșanuPentru că am participat la o conferință de-a lui care a ținut aproximativ 3 ore și n-am avut momente în care să mă plictisească. A fost mai mult o discuție cu publicul și nu un discurs pompos și steril. Totul s-a desfășurat natural, iar, cel mai important, este că nu am simțit în fața mea vreun guru al spiritualității care deține adevărul absolut și care face ca totul să ne pară nouă, ”muritorilor de rând” inaccesibil, ci un om care aduce, cu modestie, învățăminte și propria experiență în fața celor care-l ascultă, cu bune și cu rele. Acest lucru îl face uman și mai aproape de noi ceilalți care nu suntem atât de inițiați în tainele trezirii și trăirii libere și conștiente. Recunosc că au fost câteva momente în care mi-a fost chiar drag și am zâmbit pentru că am avut surpriza să aud lucruri pe care le știu deja și le simt și pe care le gândește și le spune uneori soțul meu.


Ce înseamnă iubirea într-o relație de cuplu?

Cred că poți să vorbești de iubire în momentul în care trece focul acela de început. Eu îi zic îndrăgosteală. Ea face ca doi oameni să se apropie. Îndrăgosteala asta este foarte frumoasă, sunt foarte mulți oameni care sunt îndrăgostiți de îndrăgosteală, care nu iubesc cu adevărat. E programul divin care face ca doi oameni să se apropie – din punct de vedere spiritual, când doi oameni se îndrăgostesc, sunt apropiați de Arhanghelul Gabriel – după  un timp programul asta dispare, pleacă.

Sentimentul iubirii vine abia atunci când doi oameni își iubesc inclusiv defectele

Problema apare atunci când noi ne îndrăgostim de o imagine, imaginea pe care ne-am creat-o noi față de o femeie sau față de un bărbat. Avem propria noastră percepție despre persoana de lângă noi și ne îndrăgostim de oameni care se apropie de imginea noastră de bărbat perfect / femeie perfectă. Poate fi imaginea tatălui, a mamei, a unei vedete sau a cuiva din copilărie. Problemele apar când cel de lângă noi nu se suprapune complet și perfect imaginii pe care noi o avem despre persoana iubită. Este momentul în care observi defectele. Sentimentul iubirii vine abia atunci când doi oameni își iubesc inclusiv defectele.

La un moment dat nu înțelegeam cum vine asta și îmi amintesc că aveam la spital o colegă și mi-a zis: ”mie îmi plac bărbații cu un pic de burtă”. Nu înțelegeam cum să îți placă bărbații cu burtă, este un lucru pe care eu îl consider a fi un defect. Ei, femeile nu gândesc ca noi. Le place un bărbat care are pătrețele, dar sunt multe femei care îi preferă și pe cei cu burtă. Asta înseamnă să iubești defectul unui om. De abia atunci intervine iubirea … în momentul în care îți place inclusiv acel defect al unui om.

Oricine-i pe pământ are și defecte, iar cu timpul îți dai seama de defectele celui de lângă tine: că-i mai puțin curajos decât credeai, că-i mai puțin loial … asta înseamnă iubirea.

Dar nu spun anumiți lideri spirituali că omu-i perfect?

Omul a fost creat perfect, dar nu este desăvârșit, nu avem o perfecțiune, nici măcar una fizică. Oamenii frumoși se înscriu în niște parametri, șabloane, în funcție de care îți dai seama cât sunt de armonioși. Omul a fost creat perfect, dar au apărut mutațiile, defectele genetice și nu mai suntem perfecți fizic, anatomic. Și atunci … defectele astea trebuie să-ți placă. Și poți iubi pe un om, cu toate defectele lui, dar bineînțeles că sunt și defecte cu care nu poți să trăiești.

… noi suntem pe planeta asta ca niște păpuși legate cu sfori. Sforile astea sunt plățile karmice și te trag în zona în care trebuie să ajungi …

Și am ajuns la alt subiect vorbind de defectele pe care nu poți să le accepți, să le iubești. Ce se întâmplă după ce trece îndrăgosteala și defectele pe care le-au acceptat și iubit cândva nu îi mai leagă? Există greșeli de cuplu care se fac? Tot mai des văd în jurul meu cupluri care se despart sau sunt pe cale de-a o face.

Noi suntem într-o altă etapă spirituală a lumii, nu mai suntem pe vremea părinților sau a bunicilor noștri când se căsătoreau și mergeau până la adânci bătrâneți împreună. Acum apare ceea ce se cheamă trezirea spirituală care îl duce pe om la nivelul lui cel mai profund. Face să se activeze problemele karmice, spirituale și atunci oamenii care se iubesc pot să fie despărțiți inclusiv de asta. Plățile karmice personale pot să te tragă, noi suntem pe planeta asta ca niște păpuși legate cu sfori. Sforile astea sunt plățile karmice și te trag în zona în care trebuie să ajungi. Că e vorba de un grup de oameni, că e vorba de un serviciu, de un oraș, de o persoană, dacă o plată karmică este foarte mare este ca o coardă la nivel de inimă care te trage încolo. Și atunci apar relații extraconjugale, apare despărțirea, tocmai pentru că sunt oameni care nu pot.

Odată am stat de vorbă cu un tip care se ducea la alta care nu era nici măcar mai frumoasă și îl întreba nevasta de ce se duce, iar el îi spunea că nu poate să nu se ducă. Și nu înțelegea cum poți să nu te duci. Cum te sună o femeie, tu te duci ca un cățel. Sunt relații karmice de genul ăsta care te duc către treaba aia.

Și atunci secretul unui cuplu reușit și longeviv este să înțelegi și să accepți toate chestiile astea?

Să le înțelegi. Exită plățile care se pot face fără să fii neapărat obligat să ieși din cuplu, adică tu poți să rămâi în cuplu și să îți rezolvi plățile karmice. Și mie mi-a trebuit mult timp să înțeleg acest lucru.

Sunt relații și relații, sunt programe și programe. Dacă, de exemplu, un spirit în altă viață a fost preot și a condamnat adulterul, sigur va comite un adulter în viața asta. Deci tu faci toate greșelile pe care le-ai condamnat în altă viață. Dacă ai condamnat avortul, te vei naște femeie și-o să faci avort și-o să te trezești după ce l-ai făcut.

Menirea noastră este să înțelegem că nu avem voie să judecăm pe nimeni. Că nu suntem în măsură să judecăm, că nu suntem Dumnezeu. Vom ajunge să facem toate prostiile pe care le judecăm. La ora actuală nu mai e că stai puțin c-ai să plătești în altă viață. Ai judecat … buff … ți-a și venit. Repede.

Omenirea a ajuns la un moment în care s-a copt, ca grâul, și când se coace urmează secerișul

Omenirea a ajuns la un moment în care s-a copt, ca grâul, și când se coace urmează secerișul. Vezi pilda secerătorului a lui Christos. Există oameni, spirite, care au ajuns la un anumit nivel de trezire spirituală, de evoluție, care trebuie să treacă la un alt nivel spiritual. Mă refer la evoluția de după moarte. Și la ăștia se accelerează totul. Nu sunt toți în situația asta. Sunt oameni care n-au nicio treabă, sunt oameni care nu sunt afectați de nimic, sunt oameni care tocmai pentru că au valori bune și au evoluat în alte vieți, în viața asta trebuie să-și rezolve tot … și intră în plăți karmice rapid.

În etapa evoluției spirituale există momente de evoluție în singurătate și momente de evoluție în cuplu. Pentru că fiecare te învață altceva. Și atunci, dacă un om a fost în cuplu o perioadă foarte lungă de timp, chiar și 20 de ani, și nu a înțeles cine e, se va destrăma familia lui, special ca el să învețe singurătatea. Și sunt oameni care intră în cupluri după 10 ani în care au fost singuri pentru că au de învățat cuplul sau sexualitatea sau iubirea față de femeie sau față de bărbat.

ne îndreptăm către o etapă a umanității în care femeia trebuie să se regăsească ca femeie și bărbatul să se regăsească ca bărbat

Mă uitam în străinătate și nu înțelegeam de ce e problema asta a individualismului. Pentru că ne îndreptăm către o etapă a umanității în care femeia trebuie să se regăsească ca femeie și bărbatul să se regăsească ca bărbat. Ori asta nu se poate în cuplu pentru că în cuplu se produce armonizarea și atunci nici femeia nu mai e femeie și nici bărbatul nu mai e bărbat. Eu spun asta din perspectiva unui terapeut și a unui bărbat. Lucrez foarte mult cu femei și mă armonizez în fiecare zi cu multe (slavă, Domnului, că acum mai vin și bărbați la terapie 🙂 ) . Simțeam nevoia să mă duc într-o sală în care să fie numai băieți. Mă duceam la sporturi de contact (au mai apărut între timp fete și pe-acolo 🙂 ). Simțeam nevoia să-mi refac Yangul.

La fel sunt și femeile. La un moment dat simt nevoia să se întâlnească cu prietenele, pentru că au nevoie să-și refacă Yinul. Iar cuplurile nu înțeleg nevoia asta și nu-și dau libertatea asta. Ei nu înțeleg că ea nu poate să fie femeie decât dacă face lucruri care sunt feminine (cosmetice, magazine, fete, haine etc.). Iar ele trebuie să înțeleagă același lucru despre nevoia bărbaților.

În articolul următor veți citi despre femeia perfectă și femeia sexy în viziunea doctorului Ovidiu Dragoș Argeșanu.


10 Comments

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *