Se poartă figurativul în artă!


Arta figurativă descrie lucrări de artă, în special picturile și sculpturile care pot reprezenta surse de obiecte reale, figuri umane sau animale. Figurativismul este practicat de mii de ani în mai toate culturile lumii, luând forma diferitelor curente și școli ale vremurilor.

De-a lungul istoriei, artiști cunoscuți au îmbrățișat această formă de artă. Printre aceștia putem aminti de Nicolas Poussin, Peter Paul Rubens, Jean Auguste Dominique Ingres, Eugene Delacroix, Pierre-Auguste Renoir, Paul Cezanne, Vincent van Gogh sau Paul Gauguin.

De vreo doi ani încoace, pe la mai toate târgurile de artă importante, întâlnim lucrări ale unor tineri artiști, în manieră figurativă.


Este un curent puternic, influent și deosebit de popular, în special în Statele Unite. Particularitatea contemporanului este dată de faptul că tot mai mulți artiști aleg, indiferent de tema abordată, să creeze un spațiu care îți oferă realitatea de zi cu zi, văzută prin intermediul ecranului de calculator sau a telefonului mobil. Tehnologia nu numai că ne influențează și ne modelează viața, dar are impact puternic și asupra artei.

Am ales trei pictori, de peste ocean, care mi-au atras atenția, prin lucrările lor, reprezentativi pentru maniera figurativă în care redau actualul.

 

 

foto: artsy.net
Mira Dancy. Blue Angel, 2015, acrylic on canvas (Photo: nightgallery.ca )

 

Mira Dancy

La cei 37 de ani, Dancy este un reprezentant important al noii generații de pictori figurativi. Ea este prezentă în mai toate topurile, de peste ocean, a noului val de tineri artiști ce trebuie urmăriți în 2016.  Picturile au în centrul atenției corpuri feminine, fără bărbați. Sunt femei libere, independente, care prind contur de la o lucrare, la alta. Operele Mirei capătă un aspect cinematografic, fiind ca o succesiune de imagini care au ca personaj principal femeia.

Jonathan Gardner. Sculptures by the Sea, 2015, Oil on linen (Photo: caseykaplangallery.com)
Jonathan Gardner. Sculptures by the Sea, 2015, oil on linen (Photo: caseykaplangallery.com)

Jonathan Gardner

Artistul american este cunoscut pentru lucrările lui ciudate și derutante. Găsim în stilul acestuia puțin din Matisse, Magritte, Picasso sau Seurat. Este minunat cum reușește să ”fabrice” realitatea, să împletească figurativul cu imaginea suprarealistă, să dea picturii senzația de colaj într-o spațialitate plată.

Daniel Crews-Chubb. Zumbi and Belfi (lip stick) 2015 152cm x 112cm Oil, pumice gel, sand, spray paint, charcoal and collaged materials on canvas (Photo: danielcrewschubb.com)
Daniel Crews-Chubb. Zumbi and Belfi (lip stick), 2015, oil, pumice gel, sand, spray paint, charcoal and collaged materials on canvas (Photo: danielcrewschubb.com)

Daniel Crews-Chubb

Un Crews-Chubb nu are cum să nu fie remarcat într-o expoziție. Pictează într-o manieră gestuală, agresivă și curajoasă. Când îi privești lucrările, gândul îți fuge la de Kooning și la ceilalți expresioniști abstracți ai timpului.

Recunosc că mă atrage foarte mult cum pictează mâinile și picioarele. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *