Confesiunile unui dependent de droguri


foto: jimharold.com
foto: jimharold.com

Articolul este despre droguri, despre părinți, copii, prieteni, despre o realitate de care nu ne putem ascunde. Am ocazia să prezint o situație de viață care nu constituie o excepție, un caz izolat, ci un fel de obișnuință a zilei de astăzi. Ce știu părinții despre această situație? De cele mai multe ori nu știu nimic, nu văd, nu dau atenție, nu discută, nu au timp și răbdare să asculte, să simtă.  E dificil să judeci, deși toți o facem. Mai bine să vedem ce are de zis un tânăr, de 20 de ani, care trece prin așa ceva.

Cum de ai curajul să te destăinui? Cum de poți vorbi liber despre ceea ce ți se întâmplă?

Nu cred că este vorba despre curaj, ci despre faptul că îmi asum tot ceea ce ține de mine. Acesta este motivul pentru care pot vorbi liber.


La ce vârsta te-ai apucat de droguri și cum a fost prima oară?

Dacă îmi amintesc bine, pe la 13-14 ani am încercat pentru prima dată, din pură curiozitate. Am fumat iarbă. Nu pot spune că am simțit ceva cu mult diferit.

De unde ai luat, cine ți-a dat?

Eram cu un grup de prieteni, cu vreo 3 ani mai mari decât mine, și ei aveau. Nu știu exact de unde pentru că pe vremea aceea nu eram pus în temă și nu știam cum funcționează această mare ”afacere”.

Acum câți ani ai?

20 de ani.

Mai consumi?

Da.

Ce anume iei?

Iarbă și ocazional pastile. Pastilele au diferite mărimi, forme, culori sau logo-uri inscripționate. Deși au diferite denumiri, cea mai cunoscută este cea de Ecstasy, numele științific fiind de MDMA.

Familia nu știe deoarece nu ar reuși să înțeleagă argumentele mele

Când consumi mai mult? În ce condiții, ocazii, evenimente, stări de spirit?

Iarbă consum zilnic pentru că mă calmează. Pastile iau foarte rar, la anumite petreceri cu muzică techno.

De ce? Ce îți oferă drogurile și nu poți substitui cu altceva?

Fumez iarbă pentru că îmi place. Când sunt în starea pe care ea mi-o oferă, abia atunci simt că trăiesc cu adevărat în realitate. Totul e mai clar. Gândurile, sentimentele și trăirile sunt mult mai profunde și reale. Pastilele îmi dau energie, acel feeling în toți porii și intensifică fiecare senzație.

Ai încercat să te lași? Ai vrea să renunți la droguri?

Nu, nu am încercat să mă las. Dacă aș vrea, aș putea renunța foarte ușor.

Familia ta știe? Dar prietenii? Ce spun?

Familia nu știe deoarece nu ar reuși să înțeleagă argumentele mele, din cauza diferențelor de mentalitate. Nu și-au dat seama până acum pentru că știu și pot să mă controlez foarte bine. Iubita mea îmi înțelege viciile, ba chiar fumăm împreună uneori și pot spune că asta ne-a întărit mult relația.

Cât costă?

Diferă în funcție de calitate sau persoana care vinde. Prețul unui gram de iarbă costă undeva între 60-80 de lei (valabil pentru Piatra Neamț, în orașele mari este mai ieftin). Dintr-un gram eu fac 3 joint-uri, dar se pot face mai multe și, bineînțeles, mai puține J .

Ești conștient de cât sunt de nocive pentru sănătatea ta?

De pastile sunt conștient că nu îmi fac bine. De asta le consum foarte rar. Despre iarbă pot spune că are mai puține efecte negative decât alcoolul, care este legal. Vorbesc din proprie experiență.

Și continui să o faci, nu?

Voi continua până când îmi voi dori să renunț.

Ce te-ar putea determina să te lași?

Propria-mi rațiune, nu factorii externi.

Cu mintea și experiența de acum, dacă te-ai întoarce în timp, te-ai apuca de droguri, din nou?

Nu-mi pare rău că m-am apucat. Nu știu ce aș face dacă aș putea da timpul înapoi.

Ce cărți citești?

Nu am un anumit tipar, citesc orice îmi atrage atenția. Astea sunt câteva dintre cărțile mele preferate: Chronic City de Jonathan Lethem, Artificial Paradises de Charles Baudelaire, Wonder Boys de Michael Chabon și Stoner de John Williams.

Ce-ți place să faci cel mai mult?

Să călătoresc, să petrec timp cu prietenii și familia.

Cum vezi tu viața?

Văd viața ca pe un dar, ca pe ceva minunat. Viața este mult mai mult decât credem noi. Este o multitudine de senzații, de trăiri, gânduri și energii.

Cum îți vezi viitorul, dorințele și visele tale?

Am o viziune foarte clară în ceea ce privește viitorul meu. Voi avea o familie frumoasă și un serviciu pe care îl voi iubi și practica cu plăcere. Acum sunt la facultatea de drept și țelul meu este să ajung procuror, chiar dacă pare ironic.

Nu voi încuraja vreodată pe nimeni să consume substanțe interzise, dar nici nu voi blama consumatorii. Cred că aici este vorba despre dorințele și plăcerile fiecăruia.

Ce nu-ți place din ceea ce se întâmplă în jurul tău? Ce-ți place cel mai mult?

Nu-mi place superficialitatea care mă înconjoară, răutatea și ura. Ce îmi place cel mai mult? Hmmm … îmi place că am oameni minunați în jurul meu, pe care-i iubesc din tot sufletul. Îmi place că trăiesc și că pot alege să fac tot ceea ce îmi aduce fericire.

 

Am  realizat acest articol nu pentru a încuraja consumul de droguri ci pentru a prezenta o realitate. De cele mai multe ori preferăm să ascundem sub preș tot ceea ce nu ne convine. Nu judeca înainte să-ți pui întrebarea: Dacă acest tânăr este chiar copilul tău, prietenul tau? Ce ai face? 

  •  articol realizat de Georgiana Alexa

Citește și: 

Sunt tânăr și trăiesc acum, nu ieri!

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *