Provocarea #MakeupFree


Cum este să te trezești dimineața mai târziu doar pentru că nu mai trebuie să aplici fondul de ten, farduri sau mascara? Există o adevărată mișcare internațională în acest sens, denumită Make-up Free, căreia i s-au alăturat multe celebrități de talie internațională. Este oare eliberator acest trend sau renunțarea la ”mască” pune și mai multă presiune pentru a arăta bine natural?

În perioada în care eram studentă, foarte rar ieșeam din casă nemachiată. Și când spun foarte rar, mă refer la ieșirile de genul dus gunoiul sau după pâine. Se mai întâmpla, ce-i drept, și vara la plajă, dar consideram că bronzul ține oarecum loc de fond de ten 🙂 . Simțeam că, dacă cineva mă vedea nemachiată, îmi vedea de fapt partea mea nevăzută, ceea ce este sub mască, intimitatea mea pe care doar eu și cei foarte apropiați mie o știau. Mă vedeau pe mine exact așa cum sunt. Recunosc că nu eram pregătită. Deși eram plină de vise mari, nu aveam încrederea în mine că pot să înfrunt lumea.

A trecut anotimp după anotimp și am învățat că sunt același om și că sunt perfectă în imperfecțiunea mea, că nu mai trebuie să fac pe plac altora, ci trebuie să mă simt bine în pielea mea. În momentul în care m-am acceptat așa cum sunt, a venit și încrederea în mine. Așa am redus cantitatea de make-up. Ba mai mult, am trecut de colțul blocului nemachiată și am ajuns în club, în supermarket, în mall, unde ai posibilitatea să dai peste ”jumătate” din populația orașului.


Experiența mea nu a avut niciun moment de-a face cu tendințele Make-up Free, ci doar cu sentimentul de eliberare de măștile sociale pe care le-am avut atât pe chip cât și în minte. Poate că e același lucru doar că nu am știut eu să-l cataloghez.

Trăim într-o epocă în care sunt milioane de articole și tutoriale de conturing și de strobing. În același timp, au început să curgă pe Facebook și Instagram poze cu #NoMakeup , #MakeupFree sau #IwokeUpLikeThis. Celebritățile se afișează tot mai des la evenimente cu machiaje naturale sau chiar total fără. Ne amintim de prezența Aliciei Keyes la MTV Music Awards care declara pe Instagram: ”Aleg să nu port machiaj în seara asta, dar asta nu înseamnă că sunt antimachiaj.”

foto: dailymail.co.uk
Alicia Keyes, foto: dailymail.co.uk

Am citit un articol în care scria că Elvis nu a văzut-o niciodată pe Priscilla Presley nemachiată, pentru că a dorit să cunoască doar fața aranjată a acesteia, înlăturând eventuala neplăcere de a vedea un chip nu tocmai atrăgător gusturilor sale. Acestei imagini îi asociez în minte un clip în care tipa își pune ceasul să sune cu jumătate de oră înainte de ora care trebuie, se ridică din pat, de lângă iubitul ei, se spală pe dinți, se machiază. După ce termină, se așază din nou în pat și sună ceasul. Se trezește el și își vede uimit iubita arătând impecabil la prima oră a dimineții.

Nu știu care realitate este mai bună: să mimezi perfecțiunea pentru a face pe plac celorlalți sau să fii tu, naturală, orice ar însemna acest lucru. De secole se tot promovează femeia cu un ten perfect, cu un păr perfect, cu o piele perfectă, cu un corp perfect, în detrimentul naturaleții. Poate pentru că lumea are nevoie de vise, de modele. Și fac o glumă povestindu-vă de o întâmplare în care mă uitam cu o prietenă pe niște poze cu vedete internaționale, nemachiate, cu riduri, cearcăne, celulită sau colăcei pe talie. M-am surpins spunând că: dacă acele femei nu au descoperit trucurile ”tinereții veșnice”, noi muritoarele de rând nu mai avem nicio șansă! Și vine acest trend Make-up Free și mă întreb dacă nu va fi și mai dăunător decât perfecțiunea machiajului. Multe femei se vor compara cu vedetele fără machiaj din calendarul Pirelli (Julianne Moore la 56 de ani, Nicole Kidman, Helen Miren sau Robin Wright)  și vor apela la tot felul de tehnici invazive sau nu pentru a fi frumoase natural.

Julianne Moore, Uma Thurman, Nicole Kidman, Robin Wright, foto: colaj cu poze făcute de Peter Lindbergh pentru calendarul Pirelli
Julianne Moore, Uma Thurman, Nicole Kidman, Robin Wright, foto: colaj cu poze făcute de fotograful Peter Lindbergh pentru calendarul Pirelli

Dar pentru că ne dorim să vedem partea plină a paharului, hai să apelăm la acea sfântă cale de mijloc și să beneficiem măcar puțin de avantajele acestei mișcări Make-up Free și să ne facem curaj să ne mai eliberăm din când în când de corvoada zilnică a ”tencuirii supreme”. 🙂

Alăturați-vă provocării propuse de atelier47.ro! Faceți-vă o poză pe care să o postați pe facebook cu mențiunea: #MakeupFree sau #ProvocareaMakeupFree . Promit că cele mai curajoase dintre voi vor apărea într-un nou articol dedicat frumuseții feminine, dincolo de photoshop și make-up.


Citește și:

16 cititoare au acceptat provocarea #MakeupFree


One Comment

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *