De ce fotografia Patru Motoare a câștigat concursul de fotografie organizat de Rotaract


foto: Ciprian Iorgu (Cipanu)

Fac acum ce am evitat sa fac în cadrul Expoziției-concurs de fotografie Patru, organizată de prietenii mei de la Rotaract Club Piatra Neamt: să îmi spun părerea sinceră despre poze. N-am mințit când mi-a venit rândul să comentez vreo două fotografii, dar am omis să amintesc de chestiile care ar putea fi îmbunătățite sau care dezavantajau concurentul. Am evitat asta, nu pentru ca nu aș fi putut, ci pentru ca acești oameni care au intrat în competiție erau emoționați, au venit însoțiți de familie, de prieteni, susținători și se așteptau să fie o seară frumoasă reușită în care să se simtă bine, să fie felicitați și încurajați pentru pasiunea lor.

Tema „Patru” le-a cam dat bătăi de cap concurenților. M-aș fi așteptat să fie mai creativi și mai spontani. Vorbesc acum despre toți concurenții, inclusiv cei care nu au intrat în competiția finală. Câteva greșeli pe care le-am remarcat în alegerea fotografiei:

– Nu au luat competitia ca pe o provocare și au preferat sa caute în vechile poze una care sa conțină 4 elemente, care să se potrivească temei de concurs, crezand ca o descriere potrivit aleasa ne va face pe noi sa vedem ceea ce ne chinuiam cu greu sa gasim.


– Dacă în unele poze cifra 4 a fost manelistic arătată (pentru cei care nu știu la ce ma refer, este acel obicei în care arăți celorlati gestual și vizual ceea ce zici, inlaturand orice urma de a oferi posibilitatea privitorului să-și creeze propriile povești ), în altele, încercai cu greu sa cauți o legătura intre poza și tema concursului. Și sa știți, dragi concurenti, ca descrierea pozei nu ne-a ajutat, oricat de talentati și de inspirati lingvistic ați fost.

foto: Ciprian Iorgu (Cipanu)

– Lipsa spontaneitatii prin aranjarea elementelor astfel încât să iasă patru. Tipul acesta de fotografii ma duce cu gândul la pozele de nunta pe care unii fotografi le fac, gen: poza cu copacul, mireasa în palma mirelui, fotografia de grup, și lista poate continua. Aceste poze sunt orice numai arta nu. Recunosc ca au fost câteva care, deși bine organizate elementele din imagine, prin tehnica folosită și talentul fotografului, se duceau elegant înspre fotografia de produs, ceea ce mi-a plăcut.

Nu expemplific cu poze, ci va ofer link-ul pentru a le găsi chiar voi. E mai interesant așa. Intra aici pentru vizualizarea tuturor pozelor din concurs: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1369282639837403.1073741892.214300722002273&type=1&l=f0452af982

Merg mai departe înspre fotografiile câștigătoare. Este al treilea an în care anticipez ce fotografie va câștiga concursul. Nu pentru ca sunt vreo mama omida, ci pentru ca ma pun în locul celor care voteaza și ma întreb ce anume m-ar impresiona pe mine dacă aș fi un simplu privitor care nu are vreo legătura cu arta fotografica.

Locul al treilea l-a câștigat Aron Felicia cu fotografia Planuri. Chiar dacă eu nu aș fi ales acest titlu, este una dintre fotografiile care mie mi-au plăcut cel mai mult. Se incadreaza într-un stil modern, minimalist, structural. Poate nu este un stil care sa poată fi digerat de oricine, dar cunoscatorii știu ca trendul în design, în arta este să spui lucruri prin folosirea a câtor mai puține elemente, puse foarte bine în valoare. Felicitări, Felicia!!!

foto: Felicia Aron, Planuri

Stefan-Daniel Toma a câștigat locul al doilea cu fotografia Viață. Deși nu ma omor după fotografia de produs, lucrând în minunatul domeniu al merketingului, comunicarii și altor activități conexe, realizez ca avem nevoie și de oameni foarte buni în așa ceva. Pe lângă faptul ca ar putea fi o fotografie foarte buna de produs, are concept, iar tema concursului pare respectata de cele 4 elemente vitale vieții, mai mult decât insiruirea explicita a celor 4 pahare. Felicitări, Toma!!!

foto: Stefan-Daniel Toma, Viață

Locul întâi l-a câștigat tinerelul Gabriel Tofan cu fotografia Patru motoare. Poza se incadreaza în tema doar ca am avut senzația ca nu cele patru motoare erau centrul interesului din acea poza. Cu alte cuvinte, parca ar fi căutat în poza 4 „ceva” și ar fi denumit-o în acest fel pentru a fi sigur ca lumea înțelege. Poza este superba, albastrul cerului hipnotizează, luna și avionul parca sunt ireale, dintr-un vis. Felicitări, Gabriel!!!

foto: Gabriel Tofan, Patru motoare

De ce am anticipat ca aceasta poza va câștiga sau ce ii trebuie, în general, unei poze sa iasă castigatoare?

– Este o poza care se diferentiaza clar de celelalte din expozitie.

– Sare în ochi și poate fi ușor retinuta.

– Prezinta o realitate puțin diferita, în așa fel încât sa induca ideea de ireal.

– Oamenii sunt atrași de culoare, de emoție, de povestea pe care o transmite poza.

– Sa obțină punctaj mare de la membrii juriului.

– Și nu în ultimul rând, fotograful să fie curajos, sa încerce să fie unic, original, să-și folosească propriile atuuri, propriile handicapuri, chestiile care-l fac pe el deosebit și sa încerce sa le utilizeze în arta sa. Nimic nu-i mai fain decât sa descoperi artistul prin intermediul operei sale.

Pe finalul articolului felicit toți concurentii pentru ca ies din comoditatea zilnica și accepta astfel de provocari. Sunt tare încântată ca oameni din diverse domenii sunt fascinati de arta fotografica și o practica la nivel de pasiune. Atunci când mai câștiga și-un premiu, motivația de a-si urma pasiunea e maxima.

Felicitări și echipei Rotaract, în frunte cu talentatul videograf Andrei Ceobanu, cel are a venit cu ideea organizarii unei expozitii – concurs de fotografie. Împreuna, nu faceți altceva decât sa sprijiniti și sa incurajati arta fotografica, sa motivati oamenii să-și urmeze pasiunile.

Un sfat și nemultumitilor din concurs indraznesc sa le dau. Făcând parte din juriu, nu am avut vreo preferinta și nu m-a interesat nici CV-ul bogat al vreounuia dintre concurenti, ci am analizat atât cât am putut de corect calitatea pozelor și cum și cât anume se integreaza în tema concursului. Încercati sa nu mai găsiți scuze sau sa aduceți jigniri altor concurenti. Fiți atenți la ceea ce faceți voi, faceți-va o autoevaluare obiectiva și încercați sa va imbunatatiti tehnica, sa fiți mai creativi, astfel încât fotografiile voastre sa fie wow.

Dacă aveți și voi pareri despre pozele din concurs sunteți invitați să vi le spuneți în sectiunea de comentarii de mai jos. Ar fi interesant sa știu cum vedeți evenimentul, pozele, concurentii.

Keep calm and smile și … ne vedem la următoarea editie!!!!

Mai multe poze de la eveniment, aici: https://www.facebook.com/pg/RotaractPiatraNeamt/photos/?tab=album&album_id=1407236086042058

 de Roxana Pricop


Citeste si:

Despre cum să faci o fotografie atât de reușită încât să fii apreciat și să câștigi premii!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *