De fiecare dată când se petrece Filmul de Piatra, orașul Piatra Neamț capătă, timp de câteva zile, un alt aer. Actori, regizori, critici de film, scriitori, zeci de voluntari, iubitori de film și de cultură se adună și, într-o atmosferă lejeră, nonformală și prietenoasă, discută, vizionează, jurizează, se distrează, crează și premiază.
Timp de 4 zile (25-28 august) a mirosit a film și a cultură în oraș, bucurându-ne de scurtmetraje, documentare, muzică, proiecții speciale, concerte, filme, târguri, workshop-uri, expoziții dar și petreceri. Toate acestea s-au datorat atât lui Andrei Dăscălescu, directorul festivalului, cât și voluntarilor, deloc puțini la număr, care au muncit ca totul să fie foarte bine organizat.
Au fost prezentate publicului 48 de scurt-metraje, 30 dintre ele fiind în competiție. Filmul Câini a lui Bogdan Mirică (câștigător al premiului FIPRESCI în secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2016) a avut avanpremiera sâmbătă, imediat după concertul maeștrilor folk Nicu Alifantis și Ducu Bertzi.
Evenimentele s-au desfășurat la Cinema Dacia, Curtea Domnească și Ceainăria Teaz. Pentru ultima zi a festivalului a fost ales La Caiace, pe malul lacului Bâtca Doamnei.
Long Day, Short Night a coborât pe malul lacului și a fost o zi plină cu voie bună și surprize, urmată de o seară cu super-scurt-metraje ShortsUp, muzică și proiecții. Ne-am putut plimba cu caiacul și am asistat, unii chiar au și participat la lansarea la apă, la propriu, a poeziilor lui Ion Barbu (Sticle pentru minte, inimă și literatură). Spun participat pentru că invitații au avut șansa să câștige volume de poezii, în urma pescuirii cu ajutorul caiacului, a unor sticluțe cu versuri în ele.
Atmosfera de petrecere a fost dată de DJ-ii Jurjak, BVS, Adrian R DJ SET și Platonic Scale featuring Alla.
Premierea câștigătorilor festivalului a avut loc în același stil caracteristic: nonformal, neconvențional și fără etichetă. Au participat 3 filme la categoria Animație, 8 la Documentar, 5 la Experimental, 10 la Ficțiune și 4 la Videoclip. Participanții sunt studenți din București, Cluj Napoca, Chișinău și tineri regizori absolvenți.
Această ediție i-a adus la Piatra Neamț, ca jurați, pe Anamaria Antoci (producător de film), Cristi Mărculescu (critic de film), Alexandra Safriuc (selecționer Shorts Up) și Roxana Stroe (regizor de film).
Avem și câștigătorii festivalului alături de motivațiile juriului:
Cel mai bun film de ficțiune este 40 de zile în regia lui Sorin Tanase | Un film fantastic, cu umor negru, care creează suspans în mai multe moduri.
Cel mai bun film documentar a fost desemnat Catlady – Bună ziua la pisici, regia Hedda Bednarszky | Un documentar care își alege cu curaj personajul și îl prezintă spectatorului cu toate contradicțiile și vulnerabilitățile lui.
Premiul pentru cel mai bun film de animație a fost acordat producției Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva în regia lui Paul Muresan | Un film simplu, dar plin de complexitate, intimist și nu în ultimul rând perfect ritmat.
Cel mai bun film experimental este Samurai Fantasy în regia lui Andrei Răuțu | Pentru simplitatea cu care execută acest experiment simbolistic.
Pentru cel mai bun videoclip a fost aleasă producția Fierbințeanu – Tosa Inu, regia Fierbinteanu Gabriela | Un videoclip care utilizează inspirat colajul și sincronul.
Mențiuni s-au acordat pentru producțiile:
- Păstrătorii de rost, documentar, regia Razvan Sima | Pentru efortul reușit și salutar de a utiliza sound design-ul la realizarea unui scurtmetraj.
- Vise de vânzare, ficțiune, regia Vlad Buzaianu | Pentru modul admirabil în care construiește, din scenografie și locații, o lume parelelă, imaginară și distopică.
- Căderea, ficțiune, regia Vlad Bolgarin | Pentru calitatea interpretării rolului lui Tolea.
- Încă un drum, documentar, regia Andrei Florescu | Pentru imaginea filmului, semnată de Ionut Rusu
- Cutia albă, animație, regia Mihai Pacurar | Pentru modul inovator în care utilizează culoarea, colajul și poezia pentru a creiona un univers fascinant și straniu.