La cafea, cu cei mai tineri burlaci din Consiliul Local: Adrian Olariu și Radu Secuiu


Urmărind presa, mi-am îndreptat atenția înspre o filmare din cadrul Consiliului Local Piatra Neamț. Am observat că, față de mandatele trecute, media de vârstă a mai scăzut. M-am informat și am aflat că cei mai tineri dintre consilieri sunt Adrian Olariu, 28 de ani (PNL) și Radu Secuiu, 27 de ani, (PSD). Îmi place că partidele au început să facă loc și generației mai tinere.  Sunt curioasă să văd însă cum gândesc cei doi, cum sunt în afara politicului și ce anume ”îi mână pe ei în luptă”.

Dați o definiție noțiunii de ”politică”.

Adrian Olariu, foto: facebook.com
Adrian Olariu, foto: facebook.com

Adrian: Definesc termenul de “politică” printr-un sistem social, o activitate de guvernare a unui stat în domeniul public, atât intern cât și extern. Practic o formă de organizare și de conducere a comunităților umane.


Radu: Politica în sine reprezintă o instituție, este forma de organizare care armonizează nevoile populației cu soluțiile oferite de stat prin forma de administrare. Fie că vorbim de administrație locală sau de administrație centrală, scopul fundamental trebuie să-l reprezinte interesul cetățeanului.

Ce v-ar plăcea să se întâmple în Piatra Neamț cu ajutorul vostru?

Radu: Una dintre problemele destul de prezente în spațiul public este delincvența juvenilă. Practic, acești tineri, proveniți din familii dezorganizate sau din centre specializate în îngrijirea copiilor cu probleme, devin protagoniștii unor infracțiuni mai mici sau mai mari, unele comise chiar cu violență. Lipsa unor măsuri, a fondurilor insuficient alocate pentru gestionarea acestui tip de problemă, culminând cu o reglementare mult mai eficientă în domeniul juridic, permite escaladarea acestor tipuri de infracțiuni produse de minori.

Concret, consider absolut necesară construirea unui centru de reeducare a minorilor, la standarde europene, care să permită o educație propice acestor copii și redarea lor către comunitate ca tineri responsabili.

Adrian: Fiind puțin realiști, singur nu aș putea schimba prea multe pentru municipalitate. De aceea am ales, încrezator încă de la început, să fac parte dintr-o echipă puternică si hotărâtă. Alături de cetățeni, prin sprijinul și propunerile lor, putem aduce un plus orașului. Ca priorități personale, voi susține continuu întoarcerea tinerilor nemțeni în orașul lor și stoparea plecării în masă în alte orașe, respectiv alte țări. Investițiile și susținerea în sport, învațământ, creearea de noi locuri de muncă, încurajarea ideilor de afaceri sunt factorii care pot determina o astfel de schimbare. Oamenii, cetățenii sunt prea aplecați asupra problemelor de zi cu zi și poate că ar trebui ca administrația să fie cea care să-i inspire și să le arate ce e mai bun pentru ei pe termen lung.

Radu Secuiu, foto: facebook.com
Radu Secuiu, foto: facebook.com

Cu ce vă ocupați când nu sunteți la ședințele de Consiliu Local?

Radu: Sunt o persoană extrem de activă care îmbină preocupări din sfera tehnologiei informației cu cele din zona tradiționalului, mai exact, atunci când timpul îmi permite, acord sprijin părinților mei în activitatea dintr-o microfermă.

Adrian: Domeniile mele de activitate sunt vânzările online și directe a unor produse din sfera construcțiilor. În paralel, administrez o cafenea din centrul orașului.

Ce vă place să faceți în timpul liber?

Adrian: Deși în societatea actuală este destul de dificil să separ activitatea profesională de cea personală, atunci când am timp liber încerc să îl petrec într-un mod cât mai productiv făcând activități care să mă mulțumească și care să mă facă să mă simt mai bine. Sunt pasionat de sport, ieșiri de socializare iar seara prefer să văd un film de calitate. Pe lângă toate acestea, nu îmi ignor familia și prietenii încercând să petrec cât mai mult timp alături de ei.

Radu: Trebuie să recunosc că sunt un om împătimit al sportului, al mișcării fizice în general. Mi-aș dori, ca și la nivelul municipiului Piatra Neamț, să existe baze sportive care să permită tinerilor și pietrenilor, în general, posibilitatea de a face sport gratuit, în cadru organizat sau individual. Aici mă refer inclusiv la terenurile de sport deținute de rețeaua școlară locală, dar și la infrastructura deosebită pe care o oferă integral complexul stadionului municipal.

Cum arată orașul perfect?

Adrian: Eu îl prefer pe al meu, Piatra Neamț, pentru că o parte din mine se află în acest oraș, iar aici fac referire la cele mai importante etape din viața mea: copilăria și adolescența. Aici mi-am făcut primii prieteni, aici m-am format ca om. Bineînțeles, știm cu toții că termenul de ”perfect” este o utopie, dar în viziunea mea, Piatra Neamț este acest oraș. Are câte puțin din toate. Este un oraș de munte cu un aer ușor medieval, pitoresc, amestecat cu un iz modern. Are un adevărat potențial turistic și este pregătit pentru o proiecție de viitor eficientă, modernă și sănătoasă.

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Radu: În primul rând mi-aș dori ca Piatra Neamț să devină orașul perfect. În opinia mea, perfecțiunea, în cazul unei unități administrativ-teritoriale, trebuie confirmată prin gradul maxim de satisfacție pe care trebuie să-l manifeste în primul rând locuitorii, dar și turiștii sau persoanele aflate în tranzit. Vorbim, dacă vreți, despre un nivel acceptabil al taxelor, impozitelor, serviciilor și facilităților oferite comunității. De asemenea sistemul public de sănătate trebuie să aibă un nivel de accesibilitate și performanță capabil să satisfacă nevoile comunității. Sistemul educațional trebuie să fie axat pe identificarea competențelor și aptitudinilor, culminând cu valorificarea acestora. Desigur, este nevoie și de legiferare la nivel național în acest sens. Nivelul de dezvoltare economic trebuie să permită tuturor membrilor comunității să aibă un loc de muncă. Un alt aspect important care să clasifice un oraș ca fiind perfect îl reprezintă siguranța membrilor comunității și nu numai. Așa cum spuneam și mai sus, odată atinse aceste aspecte, comunitatea trebuie să beneficieze și de locuri de relaxare și agrement. Revenind la o doză de realism absolut necesară, este clar că perfecțiunea rămâne un deziderat, un obiectiv care cel puțin în vremurile noastre este imposibil de atins. Însă, optimismul – care mă caracterizează și pe care, din fericire, îl observ și la cei din generația mea – mă determină să fac tot ceea ce ține de mine, inclusiv în calitate de consilier local, să adaug cărămizi la construcția perfecțiunii.

Dacă plecați într-un schimb de experiență în afara țării cum îi convingeți pe cei de acolo să viziteze municipiul Piatra Neamț?

Radu: În primul rând trăim într-un oraș binecuvântat de Dumnezeu, fapt ce îmi face misiunea mult mai ușoară. Frumusețea naturală a zonei, îmbinată cu obiectivele turistice și istorice sunt argumente care pot cântări destul de mult în determinarea potențialilor  turiști de a ne vizita zona. Dincolo de obligația pe care o am, în calitate de ales local, de a promova imaginea localității, cred că fiecare dintre noi își poate aduce aportul la creșterea numărului de turiști care poposesc pe meleagurile noastre.

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Adrian: Turismul se promovează cel mai ușor prin fotografie și video. Am nevoie de cel puțin două fotografii cu orașul Piatra Neamț pentru a trezi interesul unui străin. Ca exemplu, un grup de tineri britanici cu care am interacționat au revenit pentru a doua oară în “Perla Moldovei”

Și în final: starea civilă, vă rog, poate vor fetele să știe 🙂 .

Adrian: Nimeni nu-i perfect: necăsătorit 🙂 .

Radu: Starea civila, până la urmă, reprezintă postura formală în care ne aflăm fiecare dintre noi. Menținând nota de formalism mă declar … necăsătorit.

Citește și:

La cafea, cu Sebastian Burduja – un tânăr idealist, cu vise mari, de oameni mari


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *