La cafea, cu Sebastian Burduja – un tânăr idealist, cu vise mari, de oameni mari


Eram în trafic și, la o trecere de pietoni, prin fața mea au trecut doi tineri cu multe foi în mână. I-am recunoscut imediat de pe facebook. Erau Sebastian Burduja și Andrei Carabelea, cei doi candidați independenți pentru Camera Deputaților și Senat, din partea PACT. I-am contactat și am aflat că strângeau semnături de la pietreni, pe stradă. Au fost foarte receptivi când le-am spus că sunt interesată să aflu câte ceva despre ei și, mai mult decât atât, să îi invit La cafea cu Atelier47.  Eram tare curioasă de cum crede un independent, în timpurile astea atât de încurcate, că poate câștiga alegerile în fața partidelor politice. Iar, dacă ajunge să câștige, prin ce modalitate se poate impune în Parlament pentru a-și face vocea auzită astfel încât să își îndeplinească planurile de a ne oferi o viață mai bună.

Sebastian Burduja este cel care a ținut să răspundă întrebărilor. Pe Andrei îl veți cunoaște la o altă cafea cu Atelier 47.

Cine ești?


foto: Silviu Pal
foto: Silviu Pal

Mă numesc  Sebastian Burduja. Prietenii îmi spun Tianu. Am 31 de ani, am copilărit la Piatra Neamț și am absolvit unul dintre cele mai bune licee din România, de unde am plecat mai apoi la studii în America. Am revenit acasă după 12 ani petrecuți acolo pentru că îmi doresc să schimb ceva. Îmi doresc, alături de cei cu care fac echipă în acest demers, să construiesc  o Românie pe bune, fără impostură. O Românie pe merit, cu oameni frumoși și fericiți.

Stiu, veți spune că sunt un visator și așa este. Nu sunt însă un naiv. Țin la valorile care mi-au fost transmise din generație în generație de părinții și bunicii mei. Provin dintr-o familie de preoți și învățători, cărora le mulțumesc pentru felul în care m-au educat și mi-au îndrumat pașii în viață. Sunt căsătorit cu o femeie minunată, am o fetiță de 1 an și jumătate, pe care îmi doresc s-o cresc în România și nu în altă parte. Mă consider un om binecuvantat de Dumnezeu.

Am studiat la Harvard și Stanford, am lucrat la Banca Mondială și sunt specializat în Politici Publice și Dezvoltare Regională. Sunt președintele PACT – Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor, un nou proiect civic și politic lansat în aprilie 2016. Suntem o echipă de oameni tineri de toate vârstele, care nu au mai făcut politică până acum, dar care nu renunță la luptă pentru o Românie mai bună. Puteți afla mai multe despre mine aici: burduja.ro.

Ce șanse ai să câștigi un loc în parlament?

Sunt absolut convins că, pe 11 decembrie 2016, Neamțul  va da României cel puțin un parlamentar independent.  Împreună vom scrie istorie! Și nu spun vorbe mari.  Schimbarea începe aici, în Piatra Neamț, în județul Neamț și se va extinde în toată țara. Aici bătălia va fi poate cea mai grea. Pentru că dincolo de o clasă politică învechită și coruptă, ne luptam cu mentalitați învechite de 27 de ani. Neamț este  județul în care românii trăiesc cel mai prost, au cele mai mici  salarii din țară. Sunt convins însă că vom reuși să schimbăm ceva, că-i vom trezi pe oameni și astfel vom da semnalul că se poate unei românii întregi.

Îmi doresc ca toți independenții, de bună credință, care s-au aruncat în lupta electorală din aceasta toamnă să ajungă în Parlamentul României. Partidele politice au fost de prea multe ori sursa răului în România ultimului sfert de veac. Cetățenii sunt cei care vor decide iar răspunsul îl vom afla pe 11 decembrie 2016. Eu am ales să candidez la Camera Deputaților în județul Neamț pentru că, pentru mine, aici este și va rămâne pentru totdeauna „acasă”. Aici este nevoie de mine mai mult ca în oricare alt loc din țară și din lume.  Aici pun și voi pune mereu suflet în ceea ce fac pentru comunitate.

Ce șanse ai ca, odată ajuns în parlament, vocea ta să conteze, proiectele pe care le propui să fie realizabile?

 Fiecare cetățean ar trebui să se întrebe  ce fel de parlament își dorește: unul  așa cum a fost în ultimii 27 de ani, plin de impostori și incompetenți, sau un parlament cu o voce nouă, tânără, independentă și cu o cariera în spate? Dacă răspunsul este pentru prima variantă, alegerea e clară. Eu vă propun un altfel de parlament. Unul în care să nu se mai fure cu legea în mână cum se întâmplă acum. Voi închide toate portițele. Am pregatirea necesară pentru a ști bine cum să fac acest lucru și vă spun doar atât: legea achizițiilor publice. Este doar un exemplu. Acestea trebuie făcute transparent, online, la vedere. Sunt foarte curios să descoperim împreună cine sunt parlamentarii care vor vota împotriva proiectelor de lege prin care voi închide aceste portițe. Și fiți convinsi că odată ce voi ajunge în Parlament vi-i voi arăta pe toți cei care se opun legilor făcute spre binele românilor.

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Într-o țară în care avem senzația că cei corecți și cu bune intenții sunt cam puțini și nu au forța și instrumentele necesare să lupte pentru idealuri, vii tu și spui că vrei să schimbi o obișnuință puternic înrădăcinată de a vota ”aceiași oameni”. De unde acest izvor de speranță? Cum poți tu să schimbi mentalități?

Există o mare diferență între a fi politician și a fi lider: politicienii se gândesc la următoarele alegeri, liderii se gândesc la urmatoarele generații. Cred că e clar ce fel de „lideri” am avut.

România e condamnată să reușească.  Să se transforme din temelii.  Schimbarea e inevitabilă. Asta dacă vrem să mai avem o țară în contextul actual intern și mai ales regional. E acum ori niciodată!

Bunicul meu, preotul Ioan Pricop îmi spunea „În viața să nu faci ceea ce poți, să faci ceea ce trebuie”. Eu am ales să-i urmez sfatul și să fac o schimbare pentru că sunt un optimist convins și un „bolnav de România”. Știu că e greu să schimbi mentalități, că oamenii sunt dezamăgiți, că nu mai cred în nimeni și nimic. Și totuși, vă spun că din dialogul pe care l-am avut cu mii de nemțeni în ultimele săptămâni aici, îmi dă speranță. Simt că împreună vom aprinde aici o scânteie ce va aprinde toată România.

Am alături de mine credință, familia și un grup de oameni devotați unei cauze mai presus de ei inșiși – România pe bune.

 Care este diferența dintre tine și candidații partidelor politice?

 Lămuriți întâi cum e cu partidele, cum se fac listele, câți bani costă un loc, etc. Ei aleg politruci, oameni care nu știu să facă decât politică veche, adică politică pentru politicieni, nu pentru cetățeni.

Eu mă prezint în fața cetățenilor ca independent – nu am niciun grup de interese în spatele meu – tot ce am făcut în viață, am făcut prin muncă și având încredere în oameni. Am în continuare încredere că nemțenii vor alege altceva, se vor uita la cariera fiecăruia, la idei, la program, proiecte.

Rezultatele muncii mele de până acum le găsiți aici:

Mă întrebați prin ce mă diferențiez. În primul rând îmi doresc să fac politică pentru oameni, nu pentru interese personale sau de grup. Îmi doresc ca fetița mea să trăiasca aici, nu în altă parte și să fie mândră de țara pe care împreună vom reuși să o construim pentru ea și toate generațiile care vor urma. Și nu în ultimul rând, am învățat mult, am muncit pe brânci și am obținut toate joburile #pebune.

foto: Silviu Pal
foto: Silviu Pal

Ai resurse pentru campania electorală? Cum te descurci?

Resursa noastra principală sunt cetățenii – oamenii care vor altceva. Avem zeci de tineri de toate vârstele care fac voluntariat, în tot județul. Și mă bucură asta. Să văd că oamenii, indiferent de vârstă își doresc o schimbare. O schimbare care pleacă de la firul ierbii.

Pentru cheltuielile strict necesare, toate fondurile provin din contribuția oamenilor care cred în mine – prieteni, cunoștinte, familie.

În primul rând eu nu am mai făcut politică, sunt onest, spun lucrurilor pe nume și-mi iubesc țara. Am ales să candidez independent pentru că legea partidelor politice este abuzivă și nedreaptă. Chiar și ca independent am nevoie de 5000 de semnături pentru a-mi depune candidatura, iar asta nu arată decât că noi, independenții reprezentăm un pericol pentru partidele „mamut”.

Cum vedeți România peste 10 ani?

România de peste 10 ani este o Românie pe bune. 2016 va intra în istorie ca anul în care schimbarea adevarată a început aici, la Neamț. Și de aici s-a răspândit în toată țara.

Ce înseamnă România pe bune?

O Românie cu educație pe bune, în care fiecare copil să aibă același start. Șansa de a merge la Școală, în condiții sigure, o masă caldă pe zi și rechizite gratuite, profesori motivați și performanți, cu salarii de 1000 de euro în loc de 1000 de lei.

România pe bune mai înseamnă sănătate pe bune. Spitale curate, igienizate, din care să nu ieși cu frica de a fi luat nu știu ce bacterie ucigașă. Condiții de muncă decente și corecte pentru medici și perspective de carieră pentru cadrele medicale tinere.

România pe bune are un mediu curat în care s-a spus stop defrișărilor și exportului de masă lemnoasă. E România cu o administrație și o justiție pe bune. În care se confiscă averile obținute ilicit și se recuperează integral prejudiciile.

România pe bune e independentă, democratică și dezvoltată.

România pe bune e țara în care îmi doresc să crească fiica mea.


One Comment

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *