Cum am ajuns să fiu exponat la Asculta cu Mine!


Roxana Pricop, foto: Alex Damian
Roxana Pricop, foto: Alex Damian

Săptămâna trecută s-a întâmplat un eveniment la care am participat și eu. Din păcate n-am putut ajunge personal la expoziție, dar m-a reprezentat cu grație poza pe care Alex Damian a ales s-o pună pe perete.

N-ați înțeles prea multe așa că explic. În 2014 Alex mi-a propus să intru în proiectul lui: Ascultă cu Mine. Mi-am adus iPod-ul și căștile, mi-a făcut vreo trei poze și a apărut un articol. În momentul respectiv ascultam Zaz – Je veaux. Și acum mai ascult uneori, parcă-i pentru mine compusă piesa 🙂 . Cu pozele a fost mai greu, nu-s fotogenică și nici nu am o plăcere deosebită de a sta la pozat. Alex însă a reușit, în foarte scurt timp, să îmi facă câteva poze wow.

Din proiectul Ascultă cu Mine face parte multă lume. Toți iubitori de ascultat muzică la căști pe stradă, în mașină, în metrou sau … cine știe în ce locuri neobișnuite 🙂 . Pe unii chiar s-ar putea să-i știți:  Alina Ceușan, Laura Mușuroaia, Cosmin Tudoran (Cassa Loco), Sînziana și Deea (blackwhitestyle.ro), pe Toma, pe Ariel, pe Liza Sabău de la UTV ș.a.m.d.


Alina Ceușan, foto: Alex Damian
Alina Ceușan, foto: Alex Damian

M-am bucurat când am aflat că Alex Damian face prima expoziție cu fotografiile din proiectul Ascultă cu Mine. Și recunosc că mi-a plăcut ideea de a exista o poză cu mine pe post de exponat 🙂 .

Vernisajul expoziției s-a întâmplat pe 22 noiembrie. Fotografiile, însoțite de playlist-ul care spune o poveste și caracterizează fiecare personaj al proiectului, pot fi vizitate până pe 5 decembrie, în intervalul orar 10:00 – 18:00, la galeria Creart, din Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, din București.

foto: facebook.com
imagine din timpul vernisajului, foto: facebook.com

„Ideea proiectului Ascultă cu Mine s-a născut acum mai bine de 10 ani, pe când eram în mașină și ascultam un post de radio comercial. Unul dintre MC discuta despre faptul că muzica de la radio este cea pe care ascultătorii și-o doresc s-o asculte, iar eu nu eram de acord cu acest lucru. Am început să mă întreb dacă într-adevăr oamenii ascultă acea muzică de la radio în căștile lor sau cu totul altceva.”

În anii ce au urmat, purtatul căștilor devenise un fashion statement, un trend în creștere, producătorii lansând pe piață modele din ce în ce mai îndrăznețe, încât să-i facă pe oameni să le poarte și ca accesorii vestimentare.

Atunci lui Alex Damian i-a venit ideea să-i întrebe pe oameni ce muzică ascultă cu adevărat și a început să îi surprindă în fotografii, în timp ce aceștia ascultau melodiile preferate. La început proiectul a fost dificil de realizat, deoarece oamenii abordați pe stradă erau reticenți atunci când erau întrebați ce ascultă în căști, iar de multe ori refuzau să facă fotografii. Următoarea etapă a proiectului a fost un proces creativ în care oamenii erau fotografiați de la distanță, în timp ce fotograful încerca să își imagineze ce muzică ascultau, în funcție de starea transmisă și surprinsă de obiectivul său.

„În final mi-am dat seama că cea mai bună soluție e să-mi invit prietenii în oraș și să dezvolt acest proiect. Ulterior am prins curajul să abordez și oameni pe stradă și chiar au fost dese ocazii în care oamenii mi-au scris și mi-au spus că vor să facă parte din acest proiect.” Alex Damian (blogger și fotograf)

Felicitări Alex!

de Roxana Pricop

Liza Sabău, foto: Alex Damian
Liza Sabău, foto: Alex Damian
Ariel, foto: Alex Damian
Ariel, foto: Alex Damian
Toma Nicolau, foto: Alex Damian
Toma Nicolau, foto: Alex Damian
Sînziana, foto: Alex Damian
Sînziana, foto: Alex Damian
Deea, foto: Alex Damian
Deea, foto: Alex Damian

Citește și: 

Despre cum să faci o fotografie atât de reușită încât să fii apreciat și să câștigi premii!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *