Rețeta succesului în afaceri, cu Dinu Chirica și Gheorghe Covrig


Informația este foarte ușor de accesat în zilele noastre. Vedem peste tot cărți, cursuri, traineri care ne învață cum să avem succes dacă urmăm, ca la carte, sfaturile date. Mulți dintre noi le și urmează și … culmea! Tot eșuează. Mă gândesc că este exact ca în bucătărie. Ai o rețetă, știi ingredientele, dar ceea ce nu știi este acel secret care dă savoare unei mâncări și o face să fie extraordinar de gustoasă. Tocmai din acest motiv, am vrut să aflu ”secretul” unei afaceri de succes de la oameni care au reușit să descifreze tainele antreprenoriatului.

Îi veți cunoaște, de-a lungul mai multor articole, pe cei care au reușit, unii chiar de la 0, să ajungă antreprenorii de succes de astăzi.

foto: romexpo.ro
Dinu Chirica, foto: romexpo.ro

Pe Dinu Chirica l-am cunoscut în cadrul Școlii de Antreprenoriat a celor de la Rotary Club Piatra Neamț 2005. Este din Piatra Neamț, dar locuiește împreună cu familia în București. Este Managing Partner la Accesoria Group (distribuitor de accesorii pentru mobilier și sisteme pentru amenajari interioare). Are un stil freș, direct, succint, pragmatic și implicat.  A povestit fără risipă de cuvinte atât despre ce i-a adus lui succes, dar și despre greșelile pe care le-a făcut ca antreprenor la început de drum.


Există vreo cheie a succesului în afaceri?

Răbdare, perseverență, dragoste, încredere, multe ingrediente îți sunt necesare ca să faci un business. Nu există o rețetă, există doar câteva componente tehnice pe care le știe toată lumea, cum am zis să ai un produs, să ai o piață, să le lansezi când trebuie, să comunici. Teoretic sunt obligatorii, dar nu este suficient. Ai nevoie și de emoție.

Cât este de importantă experiența eșecului într-un business de succes?

Este foarte importantă experiența eșecului într-un business. Eu mă laud cu ale mele. Nu-mi pare rău pentru ce-am făcut pentru că toate situațiile le-am închis cu bine față de oameni, față de furnizori și față de clienți. Nu am luat banii și-am fugit, cum mai sunt tot felul de falimente despre care auzi.

Cât este de importantă dezvoltarea personală pentru un leader?

Nu poți să le știi pe toate, de aici pornim, de asta există oameni, prieteni, echipă. Dezvoltarea personală este obligatorie!

 

Tobi Covrig, foto: facebook.com
Gheorghe Covrig, foto: facebook.com

Gheorghe Covrig este directorul financiar de la Agricola Internațional. Este un om care povestește despre toate prin prisma propriei experiențe de viață și de business. Este foarte implicat atât în afacerea pe care o conduce cât și în viața socială prin proiectele comunitare la care ia parte, fiind asistent guvernator al Districtului Rotary 2241 România- Republica Moldova.

Care este secretul pentru a deveni un leader de succes?

Eu aș considera că nu este niciun secret să fii un leader de succes. Sunt două elemente fundamentale impuse de conceptul de leadership: încrederea și respectul. Dacă reușești să câștigi încrederea și respectul celor din jur și dacă vei lua decizia să faci un business, o afacere, cu siguranță vei avea succes! Aceste două elemente, cred eu, că sunt suportul nu numai în afaceri, ci în toate activitățile pe care le desfășurăm zilnic.

Aveți vreo rețetă a succesului, pe lângă aceste calități care ar trebui să se regăsească la un leader?

Da, am o rețetă a succesului. Constă în preocuparea fiecăruia de a se dezvolta personal. Dezvoltarea personală este cea care trebuie să ne domine. Dacă facem asta cu cele trei elemente: să învățăm în permanență, să ne educăm în permanență și să ne cultivăm în permanență, cumulate vor crea în noi un leader, care va fi recunoscut în toate cele trei planuri în care noi ne comportăm: în cel profesional, cel personal și cel social. Fiecare dintre noi trăim, mai mult sau mai puțin, dar dacă nu reușim să trăim într-o armonie pe toate planurile vieții cotidiene: să avem viață personală, să avem familie și prieteni, să avem o profesie pe care s-o facem cu plăcere, să avem o afacere pe care să o dezvoltăm cu plăcere și mai ales să avem recunoaștere comunitară, să ne implicăm în proiectele comunitare, ne va fi greu să obținem o satisfacție personală.

 

În articolele următoare veți cunoaștei alți antreprenori de succes și ”rețetele” lor proprii pentru a reuși în business!

Citește și: 

Rețeta unei femei antreprenor de succes, cu Ina Laza

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *