La cafea, cu trainerul Iulian Berghian – Cum să schimbi mentalități și să-ți depășești limitele


Pe Iulian l-am cunoscut în cadrul Școlii de Antreprenoriat, organizată de cei de la Rotary Club Piatra Neamț 2005. A venit ca lector și a ținut chiar ultimele ore de curs. Mă așteptam să ascult un alt trainer care vine la Piatra Neamț să ne învețe cum să fim cei mai de succes antreprenori în 2, 7 sau 10 pași, de la care trebuie să iei notițe ca să nu te apostrofeze sau să asculți toate citatele din cărțile de dezvoltare personală pe care alții le-au scris. Sunt răutăcioasă, dar … mă cam plictisesc adunările astea publice în care vine unul să-ți povestească timp de o oră cât este el de important în viața lui, a nevestei și mai ales cât poate fi de important în viața ta. Totul este contra cost, la promoție, ca la teleshopping. Sincer, chiar îmi pot da seama de valoarea unui om fără să se laude singur, ci doar urmărindu-i discursul și simpla prezență.

La Iulian Berghian, surprinzător pentru mine, mi-a plăcut. Deși am recunoscut și la el câteva idei din cărți pe care le-am mai citit și eu, a fost suficient de spontan încât să îmi atragă și să-mi capteze atenția. Poate și pentru că a avut o prezentare personală foarte scurtă și a intrat direct în subiect. Deci… mi-a plăcut și vi-l prezint și vouă. Dacă aveți ocazia, chiar vă recomand să mergeți la o prezentare de-a lui.

foto: arhivă personală Iulian Berghian
foto: arhivă personală Iulian Berghian

Cum ai luat decizia de a fi speaker pentru că este destul de greu să vorbești în fața oamenilor, să fii mentor, să îi încurajezi, să îi sfătuiești, consiliezi?


Oamenii iau decizii bazate, în general, pe două lucruri: pe frică și pe valoare. În momentul în care văd valoarea, atunci te vor urma și vor fi dispuși să te ia drept model, să fii mentor pentru ei, să îi ajuți să depășească anumite momente. Pentru mine a venit natural. Am fost într-un magazin Orange pe care l-am crescut constant timp de 2 ani. Ulterior Orange a venit și mi-a făcut o propunere: preluarea segmentului de vânzări directe, clienți corporate, pentru persoane juridice. Pentru că am performat și acolo, au zis să devin trainer, să îi învăț și pe alții.

Ai fost un fel de model de bună practică?

Îmi place să cred asta. Acest lucru m-a împins să merg înainte. Asta a fost ambiția vieții mele pentru a-i putea ajuta pe alții să-și depășească barierele, limitele pentru a-și face ceea ce-și doresc. Am devenit teoretician în primă fază. În vremea respectivă credeam că este totul despre teorie, tehnică și despre cum poți să livrezi. Ulterior am înțeles că este vorba despre emoție și despre cum faci oamenii să se simtă. Cursurile mele s-au schimbat radical, iar ceea ce mă încântă este feedback-ul pozitiv pe care reușesc să-l aduc. Este momentul în care am înțeles că oamenii descoperă totul în interiorul lor, nu poți să-i înveți nimic. Toată cariera mea s-a schimbat astăzi. Înainte eram adeptul de a te promova cu ajutorul Google AdWords, social media etc. Ce mă face astăzi să fiu aici în Piatra Neamț sau oriunde altundeva, este recomandarea clienților, a oamenilor care m-au cunoscut. Asta îți construiește reputația în timp, iar la sfârșit poți să te mândrești, să te uiți în urmă și să zici ok, mă bucur de ce-am realizat.

Unii spun că încerci să schimbi mentalități la cursurile tale. Tu ce ai observat, care este feedback-ul, cum preiau oamenii informația de la tine?

Sunt mulți care, în momentul în care se lovesc de realitatea cruntă a zilei, revin la vechile obiceiuri. Cineva spunea că pentru a dobândi un obicei trebuie să facem același lucru cel puțin 26 de zile încontinuu. Ori în momentul în care tu dorești să schimbi ceva la tine, apare o motivație, apare și rezistența, adică ceea ce îmi place să numesc: corabia de salvare. Există un concept, o poveste interesantă cu Hernan Cortes care zicea ”Burn the Ships!” sau ”Ardeți corăbiile!”. Primul lucru pe care îl făcea celebrul conchistador, după ce ancora în America Latină, era să ardă corăbiile. Le spunea oștenilor: ”Fie învingem, fie murim! Nu avem posibilitatea de a ne lua corabia și de a fugi acasă!” La fel cum Hernan Cortes reușea să ardă corăbiile așa și noi trebuie să avem încredere în ceea ce vrem să facem și să ne ardem rezervele când pornim la drum cu o afacere, cu orice.

Ce rol are eșecul în viața ta?

E o chestiune foarte interesantă. Am avut multe business-uri. Prima dată am lucrat ca angajat. Timp de 5 ani am crescut pas cu pas, am dat maxim în comania respectivă ( un partener Orange). După 5 ani de zile, am urcat de la tejghea până la a fi unul dintre oamenii care organizau compania, alături de directorul general și de cel executiv. Am sfârșit într-una din zile, în momentul în care compania a fost vândută, desigur că șeful a devenit milionar și eu am devenit șomer. Atunci am învățat prima lecție: că viitorul și așteptările mele trebuie să depindă de mine și nu de alții și ăsta a fost șutul în fund care m-a făcut să intru în antreprenoriat. Cred că foarte mult contează și momentul în care te decizi să faci asta.

Te trezești la ora 7, faci sport și iei micul dejun? (E o preluare din discursul lui Iulian 🙂 )

Nu, iau doar micul dejun. Ai pus cumva punctul pe ”i” 🙂 . E una dintre dorințele mele neîmplinite. E drept că am mai căpătat în greutate și că îmi doresc să arăt mai bine. Am început măcar să fiu atent la mâncare. Circul foarte mult, asta poate fi o scuză, dar de fiecare dată când sunt la hotel iau micul dejun, nu neapărat la 7 pentru că la 9 intru în prezentări. Dar partea de sport mi-aș dori s-o dezvolt mai mult, e unul dintre obiectivele mele pentru 2017. Sper ca data viitoare când ne vedem să fiu mai fit și să mă trezesc la 7 să alerg, iar la 8 să iau micul dejun. E o chestie de obișnuință care trebuie schimbată.

O carte preferată?

Sunt multe. Wayne Dyer este unul dintre autorii care mi-au schimbat percepția despre tot ce înseamnă viață. Cu toții știm The Secret sau Legea Atracției. Pentru mine, The Secret a fost incompletă, în sensul în care nu cred că dacă îți dorești să ajungi neurochirurg, tu poți deveni neurochirurg, dacă nu ai aplecare spre chestia asta. În momentul în care eu am văzut The Shift și am început să citesc Wayne Dyer am înțeles că noi atragem ceea ce – aici s-a făcut click-ul în care am realizat că The Secret este incompletă- ne este menit să fim, dacă reușim să ne descoperim cu adevărat menirea noastră.

În prima fază a vieții noastre, toți avem ambiția de a dovedi ceva: de a dovedi părinților, soțului, soției că putem să fim independenți, că ne putem întreține singuri etc. Există un moment de click în viața fiecăruia în care facem schimbarea de la ambiție la ceea ce suntem cu adevărat, ceea ce ne place să facem și ceea ce ne dorim să facem. Și în momentul în care descoperim acestea, o să se întâmple lucruri cu adevărat excepționale în viața noastră .

Și pe final de interviu, spune-mi un film care ți-a rămas în minte?

Mi-a plăcut foarte mult la vremea aceea Gladiatorul. Am fost atât de încântat și mi-am dorit atât de mult să-l vadă și părinții mei încât am făcut chiar eu traducerea filmului. La Blaj cinematograful era ars și doar așa au putut ai mei să vadă filmul. Și acum știu pasaje și replici de acolo. 🙂

de Roxana Pricop

Citește și:

Provocări și secrete în antreprenoriat, cu Mihai Dăncilă


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *