Ce spune presa internațională despre decizia de respingere a lui Sevil Shhaideh


Ecourile deciziei președintelui Klaus Iohannis de respingere a candidaturii lui Sevil Shhaideh, propusă de PSD la funcția de prim-ministru al României, s-au auzit în presa internațională.

BBC scrie ”Președintele României o respinge pe musulmana Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru”. Precizează că președintele Iohannis nu a dat niciun fel de explicații privind decizia adoptată. Sunt menționați o serie de posibili factori care au dus la o astfel de hotărâre cum ar fi faptul că nu are suficientă experiență politică, trecutul soțului său sirian sau că ar fi condusă din umbră de Liviu Dragnea. De cealaltă parte, menționează răspunsul liderului PSD, Liviu Dragnea, care a declarat că președintele nu a avut niciun motiv constituțional să refuze propunerea și că acest fapt poate duce la ”începutul unei crize politice”.

Agenţia REUTERS invocă motivele de securitate națională care ar fi putut sta la baza deciziei președintelui de a refuza propunerea PSD.


Cei de la BLOOMBERG scriu că decizia lui Iohannis naște o confruntare cu PSD, partidul care a câștigat detașat alegerile parlamentare în România. „Orice confruntare în a doua cea mai săracă ţară a Uniunii Europene va alimenta riscul întoarcerii la genul de criză care a dus la luni de certuri între lideri, care a culminat cu suspendarea lui Traian Băsescu de la preşedinţie, în 2012”, afirmă agenţia.

Bloomberg îl citează pe Cristian Pârvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din Bucureşti, potrivit căruia „social-democraţii pot fie să aleagă calea sigură şi să nominalizeze un candidat acceptabil pentru Iohannis sau să aleagă calea grea, a luptei”. Cea de-a doua variantă „ar fi o greşeală, pentru că au pierdut deja o parte din electorat, propunând-o pe Shhaideh”, a adăugat el.

Agenţia Associated Press precizează că decizia lui Iohannis a stârnit o „reacţie furioasă” din partea social-democraţilor, care l-au acuzat pe preşedinte că vrea să declanşeze o criză politică.

Şi agenţia de presă AFP titrează ”Veto prezidențial pentru candidata stângii la funcția de prim-ministru”. Sevil Shhaideh ar fi fost prima femeie musulmană, șefă a unui guvern din Uniunea Europeană, mai scriu jurnaliștii agenției franceze. France-Press adaugă că decizia președintelui ar putea să ducă la declanșarea unei crize politice, mai ales că liderul social democrat Liviu Dragnea a anunțat că nu va accepta să facă o altă propunere.

EURONEWS expune punctul de vedere al opoziției și o descrie pe Shhaideh drept o „necunoscută politică”, fără suficientă experienţă politică.

Citește și: 

Ce se va întâmpla în timpul guvernării PSD

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *