Eu nu sunt nici pro nici contra zilei de 14 februarie. Cu toate că nu mă deranjează că mai este un prilej în plus în care putem zâmbi și ne putem aminti de cei dragi. În goana asta nebună cea de toate zilele uităm de noi, ce să mai zicem de cei din jur? Cred că Valentine’s Day nu e numai pentru cupluri, e și pentru cei pe care îi iubim și apreciem și e drăguț ca măcar printr-un simplu mesaj să le amintim acest lucru.
Știm cu toții că Valentine’s Day este preluată și că noi avem „Dragobetele”, dar cu toate astea sunt o parte care sărbătoresc și ziua de 14 februarie. Pentru că românul e inventiv, a adaptat-o să se potrivească şi cu alte tradiții ale noastre. Prin urmare, uitați care sunt cele mai importante 10 obiceiuri şi tradiții pur româneşti de Ziua Îndrăgostiților (sursa: https://myzutv.ro/)
- În unele sate din Romania, pe 14 Februarie se merge cu ursul, ursul de pluş.
- În alte zone din țară, românii obişnuiesc să colinde case de îndrăgostiți şi se merge cu pluşorul, un pluguşor pentru iubiți.
- În Comuna Adâncata din județul Ialomița localnicii obişnuiesc să îşi pună cutii de bomboane sub pernă sau pliculețe de cacao ca să îşi viseze alesul.
- În unele sate din Oltenia, preotul vine din casă în casă cu Bombonoteaza, să binecuvânteze pe iubiții din sat şi să le dea o bomboană şi un pupic.
- În Vaslui, Ziua Îndrăgostiților, presupune doar un alt motiv pentru localnici de închina un pahar în plus şi pentru iubitele, soțiile lor.
- Comunitatea de hipsteri din Tecuci obişnuieşte să inchine un pahar de Aperol Şpriț pentru această zi specială şi să îşi dăruiască fulare şi eşarfe cu inimioare.
- Pe timpuri, dacii obişnuiau să îşi invite iubitele de Valentines Day în pădure la o cină romantică unde serveau friptură de viezure, şnițele de barză şi brânză.
- Mulți români consideră Valentine’s Day doar o simulare pentru adevărata sărbătoare a dragostei, Dragobetele când vor putea să își manifeste iubirea în stil neaoș românesc, cu mămăliguță în formă de inimioară, mititei în ciocolată și alte delicatese tradiționale.
- Pe facebook, tinerii merg din profil în profil și dau mesaje de dragoste aleselor/aleșilor. Reacțiile cu inimioare sunt și ele folosite la maxim în această zi pentru a-și arăta dragostea față de un prieten virtual.
- În București, mulți tineri își vor surprinde iubitele de Valentine’s Day și le vor invita la un protest surpriză în Piața Victoriei unde vor forma o inimă umană uriașă.
În altă ordine de idei, am fost curioasă să aflu care sunt originile acestei sărbători care în calendarul ortodox nu se sărbătorește pe 14 februarie, ci pe data de 6 iulie apare trecut Sf. Valentin Preotul. Astăzi, în calendarul ortodox este trecut Sfântul Cuvios Auxenţiu, Maron şi Avraam, Sfântul Filimon şi Episcopul Gazei.
Am aflat că această sărbătoare dedicată iubirii are un istoric de-a dreptul macabru. Sărbătoarea Valentine’s Day este atribuită unui preot martir din Roma antică pe nume Valentin. Acesta a trăit în vremea în care la conducerea Romei era Împăratul Claudius II (268-270 d.Hr), supranumit „Claudius cel Crud”. El era un împărat cu spirit războinic care credea că femeile sunt un impediment în a avea o armată cât mai numeroasă, întrucât bărbaţii romani evitau să urmeze calea armatei pentru că erau prea ataşaţi de soţiile lor. Astfel, „Claudius cel Crud” a interzis oficierea căsătoriilor.
Preotul Valentin nu a ținut cont de această interdicție şi a continuat să oficieze, în secret, căsătorii între tinerii îndrăgostiţi. Pentru fapta sa, preotul Valentin a fost capturat, bătut cu nuiele şi cu pietre, iar apoi executat prin decapitare în anul 269 d. Hr. Legenda spune că la judecată, preotul i-a lăsat un bilet fiicei unuia dintre judecătorii care urmau să îi dicteze soarta. Preotul a semnat biletul cu expresia ce a fost preluată și folosită în zilele noastre pe întreg mapamondul.
„De la Valentinul tău”