Părintele Vasile Ioana ne descoperă tainele fericirii în cuplu. Cele 7 trepte ce trebuie urmate.


Cine nu dorește să existe doar lapte și miere în relația cu partenerul? În realitate cu toții avem probleme în cuplu, dar nu toți știm să le identificăm și să le soluționăm. Adeseori căutăm în afara noastră un vinovat pentru tot ceea ce se întâmplă în casa noastră și nu reușim să vedem propriile greșeli. Părintele Vasile Ioana a identificat cele 7 trepte ale fericirii în cuplu care ne vor ajuta să ne îmbunătățim relația cu partenerul de viață.

Părintele Vasile Ioana a analizat care sunt cele mai comune cauze ale problemelor de cuplu și cum ar putea fi ele rezolvate. Așa a ieșit ”Cartea familiei” care ne trece prin filtrul celor 7 trepte ale unei relații de cuplu fericite.

Cu toții știm în adâncul inimii ce îi este cu adevărat de folos sufletului nostru, însă puțini îndrăznim să pășim pe calea iubirii și a jertfei. O familie fericită, în care domnesc armonia, liniștea și iubirea, reprezintă un ideal spre care tinde sufletul tuturor, însă câți dintre noi suntem dispuși să renunțăm la noi înșine pentru a ne regăsi apoi, mai buni, mai împliniți, în iubirea pentru celălalt?


Cartea Părintelui Vasile Ioana ne ajută să învățăm această lecție dificilă a iubirii și a jerfei. Asemenea unui duhovnic înțelept care ne cunoaște slăbiciunile și trudește să ne cultive virtuțile, acest volum privește până în profunzimea ființei noastre, vede toate slăbiciunile, viciile și obiceiurile care îi îndepărtează de noi pe cei pe care îi iubim și ne arată calea spre vindecarea sufletului.” , fragment din prezentarea cărții ”Cartea Familia”, scrisă de părintele Vasile Ioana.

Cele 7 trepte ale fericirii în familie

1. Comunicarea

Într-o relație este foarte importantă comunicarea cu sinceritate. Atunci când ești sincer, iubirea trebuie să fie însoțită de încredere. Dacă iubești partenerul și ai încredere totală, îi poti spune orice. Cuvantul are putere și eliberează energii. Fiecare simte nevoia să se elibereze povestind, comunicând.

Când cei doi vin seara acasă ei trebuie să aibă răbdare și disponibilitate să se asculte reciproc, să-și povestească, eliberându-se astfel de povara celor făcute peste zi.

2. Relațiile trupești

Relațiile trupești trebuie să fie potrivite și bune pentru că ele sunt binecuvântate de Dumnezeu. Relațiile trupești neconsumate generează niște lucruri neplăcute în interiorul corpului bărbatului sau al femeii.

Fă-ți fericit partenerul mai întâi, nu te grăbi! Mai întâi să fie femeia ta fericită în pat că apoi, din starea ei de bine, vei fi și tu.

Dacă îți refuzi partenerul atunci când el îți cere să te culci cu el, acesta are scuză și motiv să plece în altă parte. Ioan Gură de Aur spune că, dacă bărbatul își înșală nevasta pentru că ea îl refuză, ea este vinovată și invers.

„Unele credincioase mai bisericoase îi spun soțului 40 de zile nu te atingi de mine; nu e în regulă; postul alimentar da, dar cel trupesc se ține doar cu acordul celor doi soți.”, spune Preotul Vasile Ioana.

3. Respectă rudele celui drag

De multe ori tu îi iubești pe părinții tăi, dar pentru părinții lui ai altfel de ochi, îi desconsideri, îi jignești, îi interzici partenerului sau partenerei să comunice cu ei sau să-i viziteze. De câte ori n-ai auzit în familia ta sau la ceilalți: ”Du-te la mă-ta!”, ”Mai lasă-mă cu mă-ta aia deșteaptă!”, ”Toată ziua ești bot în bot cu mă-ta, mai las-o puțin!”.

Dacă îți iubești partenerul, îi iubești și pe părinții lui pentru că ei ți l-au adus în viață. Dacă partenerul e deștept și educat, este și pentru că niște părinți n-au dormit nopțile, s-au sacrificat. Așadar eu te iubesc pe tine, dar îți respect și iubesc și rudele. Pe tine te iubesc și pe ai tăi îi respect.

Dacă tu jignești pe mama lui, îl jignești și pe el. El este nevoit să se apere și apar răutățile. Chiar daca mai sunt răutăți, treci cu vederea dacă vrei să ai liniște și pace în familie.

4. Iertarea

Cu toții greșim, important este să acceptăm asta și la celălalt și să învățăm să iertăm. Iartă și o să fii iertat. Omul care este iertator, iubește mult.

Dovada iubirii este iertarea, dar ce facem atunci când partenerul abuzează și profită de faptul că i se trece cu vederea orice ar face? Părintele Vasile Ioana spune că dacă greșala se repetă, iertăm cu condiții. Este în firea omului să repete o greșală dacă vede că se trece cu vederea. Însă atunci când iertăm, dar condiționăm cu ”să nu se mai repete pentru că altfel voi lua cutare măsură”, partenerul ar trebui să aprecieze și să ”se cumințească”.

Dacă, spre exemplu, soțul se duce cu o femeie și îi spune nevestei: ”Draga mea, iartă-mă, nu știu ce a fost în capul meu când am călcat strâmb. Ispita, diavolul m-a orbit, îmi pare rău de ce-am făcut.” Soția îl iartă, dar are voie să-i pună condiții: ”Eu te iert, înțeleg și asta, dar dacă mai faci, ori iau un par și te altoiesc, ori mă duc și eu să fiu ispitită!”

Sau la băutură, când soțul exagerează: ”Eu te iert, dar dacă mai bei, vom avea probleme!”.

5. Nevoile spirituale

Nevoile spirituale trebuie respectate într-o relație. Toți avem o credință, toți credem în ceva și trebuie să respectam credința fiecăruia, fie că e catolic, ortodox, musulman, agnostic, ateu etc.

Relația cu Dumnezeu, respectul pentru credința fiecăruia, ajută pe cei doi să se înțeleagă mai bine.

6. Pasiunile

Toți avem nevoie de pasiuni, ele aduc bucurie în cuplu. Fiecare are nevoie de spațiu personal. Încurajează pasiunile celuilalt!

Dacă partenerul are pasiunea de a citi, de a face sport, lasă-l să aibă timpul lui cu el. Atunci când tu îi respecți pasiunile și i le încurajezi, el se simte mai liber și mai mulțumit. Același lucru trebuie să se întâmple și invers.

7.Nevoia de apreciere

Arată că îți apreciezi soțul sau soția. Pune accent și maximizează-i calitățile. Laudă-ți partenerul, ridică-l puțin din starea proastă în care este, atunci când e nevoie. Obișnuiește să-i mulțumești pentru ceea ce face pentru tine, pentru familie, pentru relația pe care o aveți, pentru iubirea pe care ți-o poartă.

„Taina fericirii este să știi să-l faci fericit pe cel de lângă tine, iar fericirea lui să fie suportul fericirii tale.” – Părintele Vasile Ioana

„Cel care, din curiozitate, interes sau smerenie, va deschide acest document excepțional al Părintelui Vasile Ioana, va avea revelația familiei creștine și a rostului ei divin și binefăcător de azi și dintotdeauna. Din această duhovnicească perspectivă, vom înțelege mai bine vorbele Sfântului Ioan Gură de Aur: Familia este biserica de acasă” – spune actorul Horațiu Mălăele despre cartea părintelui Ioana.

Citește și: Despre iubire, perfecțiunea umană și secretele unui cuplu reușit și longeviv, cu dr. Ovidiu Dragoș Argeșanu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *