Totul despre tatuaje – cu Alex Nechita


Mă gândesc de ceva vreme să îmi fac un tatuaj, dar nu reușesc să mă hotărăsc ce anume vreau, în ce zonă, ce culori … complicat 🙂 . În plus, nu prea știam eu cât e de igienic întregul proces de tatuare. L-am prins într-o zi ploioasă pe Alex Nechita de la 13 Ink Tattoo și l-am întrebat toate curiozitățile mele. Pe lângă faptul că mi-a răspuns întrebărilor, a avut răbdare să îmi arate instrumentele cu care lucrează, produsele care sunt de unică folosință, culorile, dar și cum concepe desenele pe care ulterior le tatuează. Și cum nu vreau să țin doar pentru mine aceste informații, m-am gândit că poate ar fi bine să știți aceste lucruri înainte să călcați pragul unui salon de tatuaj.

foto: 13inktattoo
foto: 13inktattoo

Ce înseamnă să ai un tatuaj și cât este de important să iei o decizie corectă în privința a ceea ce va rămâne definitiv pe piele?

Unii spun că e o declarație, alții privesc tatuajul ca pe o chestie pur persoanală, menită să le îndrume gândurile și acțiunile, în timp ce altii privesc totul ca pe o înfrumusetare corporala la modă. Indiferent de scopul în sine decizia trebuie să fie una fundamentată, asumată și înțeleasa corect. Definitiv. Ăsta e termenul asupra căruia trebuie să ne concentrăm. Nu este doar un semn pe piele, este o adăugire permanentă ce trebuie aleasă întelept pentru a nu da naștere la regrete mai târziu. Din acest motiv majoritatea tatuajelor pe care le creez sunt originale, desenate după dorințele clienților. Odată făcut la o persoană, designul este „ascuns”, unic.


Îți curge sânge de artist în vene. Cât este de important în acest domeniu să fii creativ, să știi să desenezi, să intuiești dorințele clientului?

Da, mă ajută foarte mult faptul că am studiat arta și am ceva talent. Este extrem de important ca imaginația artistului să se întâlnească perfect cu dorința clientului. E un proces care presupune comunicare, discuții, realizarea de schițe și abia în final realizarea tatuajului. Cea mai mare bucurie o am atunci când clientul spune: „mă așteptam să iasa bine, dar nu mă așteptam să fie chiar atât de bine”. Având un tatuaj original, elimini riscul să mergi la mare și să te întâlnești cu altcineva care să aibă același design pe piele 🙂 .

Care sunt trendurile în materie de tatuaje?

Nu am recomandat niciodată cuiva să-și facă un tatuaj doar pentru că este la modă un anumit gen. Moda este schimbătoare. În schimb ceva care îl reprezintă va fi la modă pentru cel care îl face, tot timpul, indiferent de trend-uri. Dacă este sa vorbim despre trenduri, așa cum în urma cu 10 ani era la moda tribalul sau maori, acum sunt la modă tatuajele mandala sau cele non-figurative. O constantă în tatuaj a ajuns realismul sau suprarealismul, portretele și scrisurile automotivante.

foto: 13inktattoo
foto: 13inktattoo

Care sunt diferențele între tendințele femeilor și bărbaților în tatuaj? (zone alese cu predilecție, desene, scrisuri, etc…)

Nu exista mari diferențe, dar se vede un mai mare curaj din partea femeilor, atât în ceea ce înseamnă zonele alese pentru tatuaje, cât și în dimensiune. Majoritatea femeilor care își fac un tatuaj aleg zone la vedere ( mâna, încheieturi, glezne sau din pacate degete ). Barbații sunt ceva mai clasici. Ei merg în continuare pe zonele consacrate pentru tattoo, dacă le putem spune asa (braț, antebraț sau omoplați). Cu toate acestea, femeile sunt în top cu tatuaje între sâni, pe coloana vertebrală, inghinal sau pe zona toracică lateral.

foto: 13inktattoo
foto: 13inktattoo

Care sunt cele mai intime zone în care ai tatuat? Este mai sexy un tatuaj pe fund sau pe sâni (te întreb atât ca tatuator cât și ca bărbat 🙂 )?

Am tatuat pe toate zonele „intime și foarte intime”. Când tatuez sunt ca un artist care privește o pânză. Atat. Lucrurile nu trebuie confundate. Multă lume crede că într-un salon se petrec lucruri ciudate. NU! O femeie care se dezbracă într-un salon de tatuaj trebuie să se gândească că este ca într-un cabinet medical. Tatuatorul nu are voie să facă niciun fel de ramarcă deplasată și este obligat să facă tot ce este posibil astfel încât clientul să se simtă confortabil și în siguranță pe tot parcursul procedurii. Sincer, când tatuez nu am în minte decât să îmi iasă lucrarea perfect.

Cât despre cât de sexy este un tatuaj pe sâni sau în alte zone intime, asta o pot spune doar clientele sau soții / iubiții lor. Eu am rolul de a încadra perfect lucrarea pe acel corp, să nu îi afectez forma în niciun fel și să-l încorporez perfect. E o provocare mare să știi să amplasezi și sa realizezi un tatuaj pe un corp uman, mai ales pe o femeie, având în vedere că toate sunt frumoase.

Știu că de multe ori clienții nu vor să-și tatueze ce se poartă, ci un text, o imagine, o poveste reprezentativă pentru fiecare. Care sunt cele mai trăznite / ciudate tatuaje pe care le-ai făcut?

Texte motivaționale de pe facebook, un piston diesel, ochiul unui părinte decedat, sunt doar câteva dintre lucrările pe care le-am desenat și realizat, asta doar după ce m-au convins că sunt convinși că asta își doresc pe corp.

Cât este de igienic întregul proces de tatuare având în vedere că avem de-a face cu ace?

Este crucial ca totul să fie ingienic. 13 Ink Tattoo este singurul salon din Neamț care îndeplinește condițiile de igienă impuse de legislația în vigoare și are autorizatie de la Direcția de Sănătate Publică, care a fost acordată în urma unor controale. Eu sunt vaccinat împotriva hepatitei A și B, am analizele făcute la zi. În plus am urmat cursuri de igienă și de prim-ajutor, iar pentru a practica această „meserie” am obținut o diplomă de tatuator, recunoscută de Ministerul Muncii, Sănătății și al Educației. În salon se lucrează doar cu produse de unică folosință, iar la începerea procedurii, clientul asistă la toata pregătirea: de la așezarea culorilor până la desfacerea acelor și mânerelor de unică folosință. Totul se petrece sub ochii lor.

foto: 13inktattoo
foto: 13inktattoo

Este dureroasă procedura? Care zone sunt cele mai sensibile?

Recent mi-am făcut un tatuaj într-o zonă sensibilă, pentru că mi-l doream mult, dar și pentru a-mi aduce aminte durerea. Durerea este percepută diferit de clienți. Din experiență am realizat că femeile sunt mult mai rezistente, unele chiar se gâdilă. Bărbații cer mai multe pauze, dar sunt stoici și mândri.

Zonele în care se acuză cele mai puternice dureri sunt la încheieturi, pe zona intercostală, sub braț, gât sau coloană.

Și în final spune-mi câteva reguli de după tatuaj. Ce trebuie să faci să arate impecabil și să eviți complicațiile neplăcute.

Un tatuaj nu este gata până când nu se vindecă. Este extrem de important ca după realizare, clientul să înțeleagă că rolul său este la fel de important ca al tatuatorului. Igiena este foarte importantă. După îndepartarea foliei protectoare, după 2-3 ore de la realizare, zona trebuie spălată cu apă calduță și săpun (nu frecată). Apoi se aplică un unguent special pentru tatuaje, dar cel mai folosit este B-Panthene unguent, cel pentru bebeluși. Primele 48 de ore sunt cele mai importante, iar apoi, până la diapariția pielii exfoliate să fie hidratat bine locul, dar nici excesiv pentru a bloca pielea să respire. Foarte important este ca tatuajul să nu fie expus la soare câteva luni după realizare.

Citește și:

Destăinuri picante dintr-un salon de tatuaj!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *