Cum să faci mișcare inteligent?


foto: facebook.com
foto: facebook.com

de Georgiana Alexa,

 

Cezar Ștefan Jinga este antrenor de fitness la un centru spa din București. E un bărbat atrăgător, își dedică cea mai mare parte din timp sportului, este foarte carismatic, extrem de pozitiv și mereu cu zâmbetul pe buze. Optimismul lui mă inspiră, iar conversațiile cu el au reușit tot timpul să-mi aducă zâmbetul pe buze. Fiind pasionată de sport, l-am rugat să-mi împărtășească câteva din regulile de bază. Bineînteles, a acceptat, răspunzându-mi cu multă răbdare la fiecare întrebare.

Ce înseamnă pentru tine un stil de viață sănătos?


Pentru mine un stil de viață sănătos înseamnă a pune în armonie corpul, mintea și spiritul.

Este bine să facem mișcare fără un îndrumator?

Da, este mai bine să facem miscare fără un îndrumator decât să nu facem deloc. Însă un lucru pe care ar fi bine să îl luăm în calcul este acela că trebuie să ne documentam înainte de a începe totul, pentru a putea fi siguri că o facem în cel mai bun mod posibil.

Ce exerciții ar trebui să facă o persoană care merge la sala de fitness? Cum ar trebui să se desfășoare un antrenament?

În primul rând, ar trebui să se înceapă cu încălzirea. Este recomandată eliptica deoarece pune toți mușchii în mișcare, inclusiv cei din partea superioară a corpului. După aceea, recomand 2-3 săptămani un antrenament total body, în care să se antreneze fiecare grupă musculară cu câte un exercițiu, iar la sfârșit recomand, din nou, puțin cardio, mai ales că majoritatea persoanelor merg la sală pentru a slăbi. Exercițiile cardio la finalul antrenamentului ajută la accelerarea procesului de ardere a grăsimilor. După toate astea, este foarte important să nu uitam de întindere, deoarece genul acesta de exerciții ajută la diminuarea febrei musculare și dezvoltă elasticitatea mușchilor.

foto: facebook.com
Cezar Ștefan Jinga – foto: facebook.com

Cu cât timp înainte și după  antrenament trebuie să mâncăm? Ce alimente sunt recomandate?

Eu mănânc cu două ore înainte de antrenament  pentru că în felul acesta mâncarea are timp să se digere. În schimb, dacă aș mânca mâncare solidă cu jumatate de ora înainte de antrenament, așa cum făceam acum ceva timp, corpul nu va ști unde să trimită sângele: în stomac, pentru a face digestia, sau în mușchi, pentru a face congestia. Imediat după antrenament recomand să se mănânce o măncare lichidă, urmând ca, la maxim 90 min, să ia o masă bogată în proteine.

Cât de mult afectează  viciile capacitățile fizice?

Pe mine mă afectau destul de mult. Am fost fumător până la 18 ani și nu aveam deloc rezistență. În timpul antrenamentului simțeam că nu am nici vlagă și nici forță. În plus consumam și alcool, lucru care mă încetinea și mă făcea să mă simt foarte nesănătos. În concluzie, consider că au o influență mare asupra organismului și de aceea nu le recomand.

foto: facebook.com
Cezar Ștefan Jinga – foto: facebook.com

Ce parere ai despre suplimentele alimentare?

Le folosesc de când am început mai serios antrenamentele, de când mi-am dat seama că asta îmi este vocația. Consider că sunt absolut necesare, mai ales dacă vrem rezultate rapide și vizibile. Recomand shake-ul proteic după antrenament și vitaminele. Casa mea e plină de vitamine, de la A la Z, inclusiv acizii grași omega-3 și CLA.

Care este timpul de refacere după un antrenament?

La mine durează cam 3-4 ore, depinde  însă de antrenament. Uneori chiar mai puțin. Refacerea energiei de după se poate face în câteva ore, însă refacerea mușchiului poate dura chiar până la 4 zile.

Știu din proprie experiență că există o oarecare reținere din partea femeilor, atunci când merg la sala, vizavi de prezența bărbaților care le studiază din cap până în picioare. Cum s-ar putea înlatura aceasta problemă?

În primul rând, femeile trebuie să înțeleagă că bărbații au în ADN instinctul de cuceritor și mereu vor privi și își vor dori să vadă sau să abordeze, iar femeile nu pot decât să accepte. 🙂 Ceea ce recomand este să își pună caștile în urechi, să dea muzica la maxim și să-și vada de exercițiile lor. Altceva nu cred că ar fi mai eficient. 🙂

Citește și:

X Body Concept sau despre cum să ai un corp de invidiat, cu Alexandra Abiculesei


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *