Rezultatul alegerilor din SUA, în presa internaţională


Republicanul Donald Trump a câștigat alegerile și va deveni cel de-al 45-lea preşedinte american. Presa internațională vuiește în urma unui asemenea rezultat. Deși sondajele o dădeau câștigătoare pe Hillary Clinton, situația s-a schimbat în urma votului. Care este poziția presei internaționale în acest context?

STATELE UNITE ALE AMERICII

The New Yorker publică articolul ”O tragedie americană” în care previzionează victoria lui Donald Trump la președinție ca fiind o adevărată tragedie pentru statul american și un triumf al naționalismului, autoritarismului, misoginismului și rasismului.


Ziarul New York Post  scrie că a câștigat o uimitoare și o deranjantă victorie în alegerile prezidențiale, încă o dată, sfidând predicțiile și câștigând state cheie pentru a ajunge la Casa Albă.

The Washington Post a publicat pe prima pagină titlul ”Trump Triumfs” și a scris că a fost ales cel de-al 45-lea președinte în apogeul unei campanii năucitoare care a sfidat toate așteptările și obiceiurile și a dinamizat mulțimi de americani nemulțumiți într-un strigăt de negare a status quo-ului.

The Daily News scrie: ”Donald Trump ales cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite într-o explozivă răsturnare de situație la Casa Albă”. Titlul este completat de o imagine în care sintagma Casa Albă este înlocuită de Casa Ororilor.

MAREA BRITANIE

Câteva titluri de știri din Daily Telegraph sună: ”Dumnezeule, America ce-ai făcut? – cum se vede în lume victoria lui Trump” sau ”Este timpul să legăm rănile diviziunii – Donald Trump pledează pentru a fi președintele tuturor americanilor după victoria șocantă”.

The Times a publicat pe prima pagină titlul: ”Trump pledează pentru vindecarea divizării după victoria șocantă. Președintele ales spune: bărbații și femeile, de care nimeni nu a avut grijă, nu vor mai fi uitați de acum înainte.”

GERMANIA

Die Welt a publicat pe prima pagină ”Donald Trump, senzația americană”. Mai scrie că lumea se pregătește pentru intrarea într-un modul de criză.

Citește și: 

Reacțiile lumii la victoria lui Donald Trump


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *