Mike Maiden, DJ-ul nemțean care a fost prezent la Untold


atelier47-mike maiden
Mike Maiden, foto: @mikemaidendj

Mike Maiden este un nume foarte cunoscut în rândul iubitorilor de muzică electronică. A pus muzică pe marile scene de la Electric Castle și Untold, alături de cei mai mari DJ ai lumii, dar și în cele mai pretențioase cluburi de noapte din România. Talentat și ambițios, nu va fi mult până va cuceri și piața de muzică internațională.

 

Ce este un DJ, ce presupune munca ta și de ce este nevoie de talent în ceea ce faci? Întreb pentru că în concepția mea, până să te întâlnesc, era că un DJ pune muzică și atât, dar văd că e mult mai mult decât aveam eu impresia.

Persoana care poate mixa două sau mai multe melodii în fața unui public sau la radio poate fi numită DJ (disk jockey). Meseria de DJ poate fi împărțită în două categorii: hobby și performanță. Ambele categorii necesită în primul rând talent, pentru a înțelege și pentru a simți muzica diferit față de ascultatorul obișnuit. Spun diferit deoarece o melodie, indiferent de gen, poate transmite o stare și are o așa-zisă „matematică” pentru a putea fi mixată.


Dacă vorbim de hobby, un DJ trebuie să aibă cultură muzicală și să știe cum să facă trecerile dintre melodii. Mai trebuie să fie un bun entertainer și să aiba un contact vizual permanent cu publicul pentru a întelege încotro se îndreaptă petrecerea la care este invitat.

Cum poți ajunge celebru ca DJ?

Dacă discutăm de performanță, pe lângă calitățile enumerate mai sus, DJ-ul trebuie să producă muzică la un nivel profesional, să își transforme numele de scenă într-un brand și mai ales să aparțină unei agenții pentru a putea fi promovat la nivel național sau internațional.  DJ-ul de azi poate fi considerat un „Rockstar” dacă ajunge să fie cap de afiș la cele mai mari festivaluri internaționale.

Care a fost momentul în care ai decis să faci muzică?

Se întampla prin 2010, după primul an de mixat la nivel de hobby. Am vrut să cresc și să ofer mai mult publicului. Pot spune că a contat și părerea unui prieten care spunea atunci că un DJ adevărat nu trece de o piesă pe alta, el trebuie să facă și muzică.

La ce festivaluri mari de muzică ai participat?

În anul 2014 am fost prezent la Moldova Fest ca DJ și organizator apoi anul 2015 a venit cu o veste bună, mai exact participarea ca artist la Electric Castle în Cluj, iar în 2016 am fost selectat pentru a mixa și la celebrul festival Untold.

foto: @untoldfestival
foto: @untoldfestival

Când nu ești la festivaluri ce faci? Pe unde pui muzică?

În mare parte sunt în fața calculatorului, urmărind diverse tutoriale despre producția muzicală, sau în mini studio-ul de la Zănești în căutarea sound-ului perfect.

Din primăvara anului 2016 colaborez cu o agenție de evenimente din București. Prin aceasta merg la evenimente de muzică electronică în toată țara.

E puțin ciudat când pleci de jos, de la zero, și ajungi să vezi artiști ca Jamie Jones, Steth Troxler, Stefan Biniak și reprezentanți de la DJ Mag în jurul tău. Pentru câteva minute am împărțit același aer și sentimentul a fost destul de puternic.

Care a fost momentul tău de apogeu?

Cred că participarea la Untold în 2016 și faptul că acolo am întâlnit personal artiștii care m-au inspirat și mă inspiră în cariera muzicală.

Că tot vorbim de ei, care sunt artiștii tăi preferați?

Ca brand, spectacol și evoluție, mereu mi-a plăcut Armin van Buuren, dar mai sunt și alți artișiti care mă inspiră muzical și printre ei se numără Carl Cox, Chus & Ceballos și Seth Troxler.

Povestește-mi cum te-ai simțit când ai stat la masă ”ca între colegi” cu unii dintre cei mai importanți DJ ai lumii?

Pentru câteva minute am împărțit același „aer” și sentimentul a fost destul de puternic. E puțin ciudat când pleci de jos, de la zero, și ajungi să vezi artiști ca Jamie Jones, Steth Troxler, Stefan Biniak și reprezentanți de la DJ Mag în jurul tău. Pe mine m-a ambiționat acest lucru și vreau, ca în viitor, o parte dintre ei să îi transform în prieteni și să îmi câștig respectul în fața lor prin muzica pe care o produc.

Cum reacționează publicul când pui muzică, cum te simți tu în fața atâtor oameni?

Atunci când pun muzică uit de toate problemele și mă dedic sută la sută publicului. Fiecare petrecere are povestea ei și mulțumirea mea cea mai mare e să îi văd pe oameni fericiți și ridicând mâinile. Dacă am reușit să fac asta, obiectivul meu este îndeplinit. Uneori se întâmplă să îmi fie „pupată”, la propriu, mâna în club și asta mă amuză.

Care sunt piesele compuse, mixate de tine, care au succes în acest moment?

O piesă care se bucură de succes este Mike Maiden – Violine și Balada Interbelică, compusă cu doi prieteni dragi, Antin și Mihai Stroe. Ambele piese pot fi ascultate pe Youtube dar și pe platformele Beatport, Spotify și iTunes. De curând am lansat și Sandcity, disponibilă în prezent pe contul personal de Soundcloud. (Click pe titlurile pieselor pentru a le asculta.)

foto: @mikemaidendj
foto: @mikemaidendj

De unde te inspiri când compui muzică? Cum creezi un sound?

În mare parte mă inspir de la artiștii mari pentru că ei dau trendul în materie de muzică astăzi, dar nu uit nici de muzica retro sau de cea clasică.
Ca să creez un sound propriu mă folosesc de niște sintetizatoare digitale din programul Ableton sau de dispozitive analogice.

Ce dorințe ai pentru cariera ta în muzică, la ce îndrăznești să visezi?
În 2012 am câștigat concursul Absolut Remix România și așa am avut ocazia să trăiesc în Stockholm 3 zile ca un artist adevărat. Recunosc că mi-a plăcut și, încă de atunci, muncesc ca să îmi câștig un renume înternațional și să am evenimente în întreaga lume.

Unde te vom vedea, mai bine spus, te vom asculta în acest an?

Am câteva evenimente la Predeal în colaboare cu Europa FM, la DJ High Way în cadrul emisiunii „La Studio cu Christian LePah”, și la Radio Deea în cadrul emisiunii Fantasmagoria găzduită de Antin. Oricum agenda se va concretiza din luna martie așa că e posibil să fiu prezent din nou la Electric Castle și la Untold.

O să vă țin la curent cu toate informațiile pe pagina mea de Facebook: Mike Maiden

Citește și:

Distracția s-a mutat la Casablanca

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *