Cum este să lucrezi într-o multinațională, să îți vină ideea să scrii o carte, te închizi în casă două săptămâni (de concediu … normal) și … aproximativ patru luni mai târziu o publici și începe lumea să o citească?
Mulți dintre noi s-au gândit, la un moment dat, că am putea să scriem o carte. Unii despre viețile noastre interesante, alții despre visele pe care le avem noaptea, despre ceea ce visăm în timpul zilei, despre zâne sau zmei, sentimente sau prieteni cu o viață tumultoasă. Puțini avem curajul să ne ducem visul la bun sfârșit. De vină e timpul, pe primul loc în top, iar pe al doilea loc e greutatea cu care îți așterni gândurile pe hârtie. Știu că e amuzant, dar nu vi s-a întâmplat ca gândurile și sentimentele să fie mult mai bogate decât ceea ce reușiți să spuneți în cuvinte? Ei … cam despre asta e vorba în artă, literatură și alte astfel de preocupări unde realitatea gândului este transformată, redată sau modelată de cuvinte, culori, lut etc. E nevoie de curaj, de măiestrie și un dram de nebunie (care te face unic, diferit față de nebunia sau normalitatea altora – uneori îi spunem, într-un limbaj mai frumos și mai puțin jignitor că este ”originalitate”).
Acest interviu este, de fapt, povestea unui prieten de-al meu care s-a gândit să scrie o carte. Și nu numai că s-a gândit, dar nu s-a lăsat până nu a terminat-o și a publicat-o. Am primit de la el manuscrisul (sună pompos 🙂 , în traducere – documentul, în word, pe whatsaap). Am citit cartea cu mare curiozitate. Se numește ”Inspiră adânc! Expiră!”. Nu știam la ce să mă aștept. Și … mi-a plăcut foarte mult. Fără sfaturi, fără recomadări despre cum să-ți trăiești viața (că tot sunt la modă acum), ci beletristică pură care îți oferă șansa să pășești într-o altfel de lume.
”De aceea place atât de mult cartea lui Ciprian Albu. Pentru că e despre viață așa cum e ea cu adevărat. Pentru că totul e pe atât de simplu, pe atât de complicat. Și mai ales poate pentru că e despre mine sau despre tine, despre căutarea sufletului pereche în viață și dincolo de ea, despre Eros și Thanatos, despre chemări mai presus de înțeles și de fire. Acestea sunt câteva dintre întrebările care vor fi rămas ca ecou și după ce vei fi întors ultima filă a cărții. Iată de ce ”Inspiră adânc! Expiră!” Nu e doar o tehnică de respirație necesară, ci și un stil de viață care are forță de regenerare. O carte răscolitoare de care nu vei uita prea curând.” Alina Hucai, editorul cărții (Sedcom Libris).
Ce faci tu în viața de zi cu zi?
Sunt tatăl a doi copii magici, Monica și David și sunt director de marketing regional în cadrul unei companii multinaționale, cel mai mare producător de bere din România.
Când a venit ideea de a scrie o carte?
În urmă cu câțiva ani, când fetița mea Monica avea patru ani, a pictat, într-o dimineață mohorâtă de noiembrie, un chip de om, pe care l-a conturat din creion doar pe jumătate. Am întrebat-o atunci de ce a desenat acel chip astfel, cu jumătate de față. Mi-a răspuns: pentru că pe acolo intră gândurile lui rele. Atunci s-a născut ideea acestei cărți.
Mulți se gândesc să scrie o carte, dar puțini o și fac. Poate că nu au curaj, nu au timp sau nu au inspirație. De ce ai avut tu nevoie ca s-o faci: de inspirație, de momentul optim, de 1000 de cărți citite?
După cum spuneam, inspirația, momentul zero, a fost desenul Monicăi. Restul a fost o chestiune incredibilă de conjunctură: sărbătorile magice din decembrie, prieteni fabuloși și … mai mult timp liber.
Am întrebat-o atunci de ce a desenat acel chip astfel, cu jumătate de față. Mi-a răspuns: pentru că pe acolo intră gândurile lui rele. Atunci s-a născut ideea acestei cărți.
Am observat că este foarte bine structurată. Pare că n-ar fi prima ta carte. Ce te-a inspirat în construirea poveștii, dar și ce te-a ajutat să o poți reda într-o formă sistematizată, ușor de citit?
Probabil ”corporatismul” din ultimii 15 ani și modul în care am învățat ce înseamnă să te axezi pe obiective și pe atingerea rezultatelor a avut un rol determinant. Am avut și norocul fantastic să am lângă mine, în perioada în care am scris cartea, trei oameni extraordinari care m-au susținut, fiecare pe partea lui: Diana de acasă, Roxana, susținătorul meu necondiționat, și Bogdan, cel care îmi tempera entuziasmul, vorbindu-mi de obligativitatea unei structuri și a unui plan al cărții.
Personajele tale au vreo legătură cu realitatea sau sunt o plăsmuire a minții tale?
Desigur, există un sâmbure de experiență personală, însă un procent covârșitor din carte este ficțiune. De altfel, toate elementele fantastice din carte nici nu ar fi putut fi experiențe personale, sau … cine știe. Las cititorii să decidă ce este real și ce nu, cred că așa e cel mai bine.
Care este pasajul tău preferat?
Pfuuu, grea întrebare. E ca și cum ar trebui să aleg dintre cei doi copii ai mei, Monica și David, care este preferatul meu. Există capitole de care sunt poate mai atașat sau de care sunt mai mulțumit cum au ieșit. Întregul roman însă trebuie privit ca o călătorie în spirală cu un roller coaster, o avalanșă de trăiri, personaje și stări. Ca un puzzle dacă vrei, în care fiecare părticică e importantă și fără de care construcția ar fi incompletă.
Ce reacție au avut prietenii, colegii atunci când au aflat de pasiunea ta?
Proiectul în sine a fost primit cu foarte mare entuziasm. Pentru cei mai mulți a fost o surpriză această pasiune a mea și entuziasmul lor a fost incredibil în momentul în care a apărut cartea, pagina de facebook Inspiră adânc Expiră ( pe care am creat-o special pentru carte ajungând la sute de followers în mai puțin de două săptămâni și cu siguranță va depăși o mie până la sfârșitul lunii). Prieteni sau necunoscuți din toată țara și din străinătate îmi scriu zilnic și mă întreabă de unde pot cumpăra cartea. Și dacă tot vorbim de reacții, aș vrea să o amintesc aici pe Daniela Burdia, cea care a creat această copertă incredibil de frumoasă și de sugestivă pentru cartea mea. Danielei i-am trimis cartea în manuscris și n-a putut efectiv să o lase din mână până nu a terminat-o. După aceea, nopatea târziu, inspirată de ceea ce a citit, a creat acest desen fabulos care avea să devină coperta cărții.
Care sunt scriitorii care îți plac, care te inspiră? Îți influențează scrisul?
Îmi place enorm să citesc, moștenesc asta de la tata probabil, pe care mi-l amintesc mereu cu o carte în mână, el fiind și cel care m-a îndrumat spre lectură încă de când eram mic. Scriitorii mei preferați sunt Haruki Murkami, Garcia Marquez, Michel Houellebecq, iar dintre scriitorii români, în primul rând, Dan Lungu. N-aș putea să spun că sunt neapărat cei care mă influențează, sunt cei pe care îi citesc cu plăcere. Îmi place să cred că am stilul meu.
Ce urmează: lansări în alte orașe, proiect pentru altă carte?
În luna aprilie am avut primele interviuri, apariții TV și prima lansare, într-o locație neconvențională, în berăria Valhalla din Bacău, unde au participat în jur de o sută de oameni. A fost copleșitor. Urmează pe 13 mai lansarea cărții la Palas, în cadrul Librex Iași, cel mai importat proiect de prezentare și vânzare de carte din Moldova. După asta, probabil Brașov sau Cluj sau poate în capitală.
Care este cel mai frumos moment din toată această provocare?
Cea mai frumoasă a fost călătoria, modul absolul incredibil în care s-au desfășurat lucrurile, din momentul în care am început să scriu cartea ( în luna decembrie anul trecut), să trimit manuscrisul către edituri în ianuarie și până când, în luna aprilie, cartea a fost efectiv publicată și distribuită în librării și în magazinele online.
Poți cumpăra cartea de aici: portokal.ro
Succes! Să-ți devină cartea un best-seller! 🙂
de Roxana Pricop
Citește și:
La cafea, cu Alexandra Gheorghe pe tărâmul Zânelor de Nicăieri