Școală pentru părinți, în premieră, la Piatra Neamț


Sunt înconjurată de prietene care au copii. Nu se poate să ies cu ele la o cafea și să nu îmi povestească de vreo problemă, situație cu care s-au mai confruntat în ultima vreme, referitoare la copilul lor, dar și de soluția găsită pe net, la doctor, la psiholog, la grădi sau la școală pentru chestiunea respectivă. Chiar dinainte să ia naștere un copil, părintele se gândește cum să obțină și să pună în practică cele mai bune informații și metode pentru o bună creștere,  educație, nutriție, mișcare, etc.  Pe internet găsim o cantitate imensă de informații, dar nu întotdeauna sunt și corecte. Bunicii sunt și ei de folos, dar vremurile s-au mai schimbat, la fel și mâncarea și obiceiurile, așadar, sfaturile lor nu mai sunt atât de actuale.

De cele mai multe ori am observat că mămicile își îndreaptă atenția înspre forumuri pentru că acolo găsesc oameni care trec prin situații asemănătoare și povestesc din experiențele lor pozitive sau negative. Nici asta nu este suficient pentru că ar avea uneori nevoie și de sfatul unui specialist care să aibă răbdare să le asculte și să le ajute.

Vedem copii foarte agitați și nervoși însoțiți de părinți tot agitați, nervoși și cu un bonus de oboseală interminabilă. Intră într-un cerc vicios din care nu pot ieși, crezând că asta este o normalitate. Amintesc și de disperarea părinților că cei mici nu vor să mănânce, că s-au îmbolnăvit, că au dezvoltat alergii și multe alte probleme pe care doar cei în cauză le cunosc.


Toate aceste probleme menționate mai sus au o rezolvare care se numește Școala Părinților. Acest concept funcționează foarte bine în multe alte orașe din țară și a fost adus la Piatra Neamț de Anca Nicorici și Ana Onu. Experiențele proprii, dar și cele ale oamenilor cu care intră zilnic în contact le-au determinat să vină în ajutorul părinților. Este o premieră și o oportunitate minunată pentru cei interesați să meargă într-un singur loc de unde să poată lua toate informațiile necesare și, în plus, să asculte experiențele altora în aceeași situație ca a lor.

Photography by Mark A. Philbrick
photo@byu.edu

Nu îmi amintesc să mai existe vreo școală a părinților la Piatra Neamț. Era timpul, era necesar să apară o astfel de școală?

Anca Nicorici: Este necesar acest proiect pentru că se adresează atât părinților, cât mai ales copiilor. Sunt informații și metode noi care ne ajută să ne putem crește copiii într-un mod armonios. Aici totul pleacă de la relația părinte – copil, de la importanța dezvoltării unei prietenii prin înțelegere, comunicare verbală, noverbală și mai ales sufletească.

Ce are special Școala Părinților? Ce oferiți voi și nu ar putea fi luat de pe internet sau din alta parte?

Anca Nicorici: Fiecare proiect este special în felul lui. Nu considerăm că acesta este mai important decât altele. Aici nu este vorba de concurență ci doar de comunicare. Oferim o mână de ajutor părinților pentru a putea să-și înțeleagă mai bine copiii, iar înainte de toate, să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși, pentru că totul pleacă de la SINE. Oferim o îmbrățișare caldă acolo unde doare. O mână de ajutor acolo unde poate nu mai există speranță … susținere acolo unde totul pare pierdut.

Cât este de important ca părintele să fie informat și să știe cum să-și înțeleagă copilul?

Anca Nicorici: Este foarte important ca părinții să se cunoască pe ei pentru a-și cunoaște și înțelege cu adevarat copiii. Munca cu tine, se învață pas cu pas și zi de zi. Învățând să-ți asculți nevoile sufletului tău, poți să-ți asculți empatic copilul și să ajungi să-l înțelegi dincolo de ceea ce el îți spune prin cuvinte.

Ana Onu

Ana Onu: Viața de părinte îți oferă multe oportunități. Unele te bucură și te ajută să te simți împlinit, iar altele îți dau bătai de cap. Undeva în noi există dorința și nevoia de a „îndrepta” ceea ce ne dă bătai de cap. Copiii reprezintă viitorul părinților lui. Părintii cu care am intrat în contact până acum doresc să le fie mai bine copiilor lor. Implicit, acțiunile și hotărârile lor de acum implica un viitor mai bun și mai relaxant.

Îmi povestiți cum decurge propriu-zis această școală?

Anca Nicorici: În fiecare marți de la ora 17:00 – 20:00 la clinica Anastasia vor fi diferite teme săptămânale, însoțite de sondaje, păreri, discuții libere despre tot felul de misiuni ale vieții. La sfărșitul fiecărei ședințe, ne dorim ca cei prezenți să-și găsească măcar o parte din răspunsurile dorite și putere de a se regăsi, în primul rând, pe ei ca oameni.

Când se deschide și când încep primele cursuri?

Anca Nicorici: Deschiderea Școlii Părinților va avea loc pe data de 11 mai, la clinica Anastasia. Cum am spus și mai sus, marțea va fi ziua părinților, iar copii vor participa la workshopuri joia (17:00 – 20:00) și sâmbăta (10:00 – 13:00). Micuții vor lua parte la diverse activități ( pictură, desen, muzică, origami, etc.) ce au ca scop o mai bună comunicare și dezvoltare emoțională atât în relația cu părinții cât și cu ceilalți din jur.

O răceală se simte și știm și cum să o tratăm. Dar emoțiile, trăirile, rareori se văd. Mai mult se simt și ne crează stări pentru care trebuie să descoperim singuri „rețeta”.

Colaborările cu oameni din diverse domenii vă permit să direcționați părintele în cazul în care se confruntă cu anumite probleme ( doctori, terapii, etc) . Oferiți un serviciu complet. V-ați propus să nu plece nimeni de la voi fără să-și lămurească toate întrebările?

Anca Nicorici

Anca Nicorici: Colaborările sunt foarte importante pentru noi. Fiind prima școală terapeutică, încercăm să ne găsim tot mai mulți colaboratori în toate domeniile medicale. Școala părinților acționează foarte mult pe tine, ca om, la nivel nivel mental, dar pentru a atinge scopul final trebuie să avem o bună colaborare cu partea medicală.

Ana Onu: Lucrând în domeniul recuperării medicale pediatrice, cunosc părinți care se interesează din ce în ce mai mult. Doresc să-si poata ajuta cât mai mult copilul când acesta are nevoie. Aici includem direcționare către doctori, psihologi și diverși terapeuți. Sunt momente când activitatea, suprasolicitarea de zi cu zi te dezechilibrează psihic, emoțional sau fizic. O răceală se simte și știm și cum să o tratăm. Dar emoțiile, trăirile, rareori se văd. Mai mult se simt și ne crează stări pentru care trebuie să descoperim singuri „rețeta”.

Costa mult? E scumpă Școala Părinților?

Anca Nicorici: Costul atât pentru adulți cât și pentru copii este de 30 lei ședința.

Și, în final, cum a venit ideea acestei școli?

Anca Nicorici: Fiind mama a doi copii, am învățat de-a lungul timpului din micile încercări ale vieții și din interacțiunea cu mediul familial, social, școlar … am trecut și eu prin diferite stări normale ale unui părinte care încearcă să-și răspundă singur la tot felul de întrebări, toate începând cu DE CE??!!! Dar toate aceste întrebări, o perioada bună de timp, au rămas fără răspunsuri. Minunile există doar să le vedem … oamenii minunați apar mereu în viața noastră … Linistea și direcția mea în acea perioadă a fost tocmai acest om minunat Elena Ignat (RAZA RA) … cea căreia îi voi fi mereu recunoscătoare. Am învățat la Școala Părinților din București ( pe atunci locuiam acolo ) cum să înteleg, să accept, să mulțumesc pentru cea mai frumoasă lecție de viață pe care o primisem. Când suntem pregătiți cu adevarat și acceptam viața așa cum este ea, totul capătă un alt sens, un alt rost. De aceea am început această minunată școala și aici în Piatra Neamț! Pentru a ajuta, pentru a reda zâmbete și speranța în sufletele tuturor …

Citește și:

La cafea, cu fizio-kinetoterapeutul Ilie Onu

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *