- Pentru că este neinteresant să trăiești emoția sinesteziei artelor în ”Tablouri într-o expoziție” de Mussorgski. Este plictisitor să cunoști ce capodopere pot ieși din prietenia unor artiști. În amintirea prietenului Viktor Hartmann, arhitect, foarte talentat pictor și desenator, Borodin, Rimski Korsakov și Mussorgski au organizat, în 1874, o expoziție cu toate desenele și acuarelele pe care le realizase. Tablourile cu teme atât de variate l-au inspirat pe Mussorgski să compună o piesă pentru pian care să le poată descrie muzical. Este vorba despre o compoziție care i-a adus lui Mussorgski faimă internațională.
- Pentru că vei ajunge în alte lumi și tu nu vrei să călătorești. Închizând ochii și ascultând Petroushka lui Stravinsky vei afla cât este de minunat să trăiești pentru câteva momente în exuberanta lume a Baletului rus a lui Diaghilev și să simți cum talentatul Nijinsky a întruchipat pe scenă durerea oricărui bărbat îndrăgostit, păcălit de destin.
- Pentru că vei asculta Bach și e cam demodat. De la 1700 până acum s-au schimbat multe. Sunt destui compozitori contemporani care au mult mai mulți fani, Justin Bieber, de exemplu (s-ar putea totuși să greșesc și Justin să nu-și fi compus nicio melodie 🙂 ).
- Pentru că muzica clasică te face mai deștept și nu cred că vrei asta. În general, muzica simfonică şi de cameră activează creierul în proporţie de 90%, spre deosebire de muzica uşoară sau tangoul, de exemplu, care activează creierul în proporţie de 50%. Mai mult, nicio muzică nu poate depăşi pragul pe care îl atinge muzica barocă, de exemplu, ale cărei unde sonore au frecvenţe care se înscriu în zona de activare optimă a activităţii cerebrale. Dacă ascultăm muzică barocă, neuronii capătă un ritm de activitate ciclică între 8 şi 12 cicli pe secundă, ceea ce se întâmplă numai în cazul geniilor! Numai că geniile îl au permanent, în vreme ce omul care ascultă muzică îl are doar cât ascultă muzica, dar este suficient, pentru că îmbunătăţeşte memoria.
- Pentru că s-ar putea să te calmeze și să te scape pentru câteva ore de stres, dureri de cap și de depresie. Tu nu vrei asta pentru că ai un sertar întreg de pastile pe care tocmai ai dat bani și care se presupune că asta ar trebui să facă. Detalii pentru terapia prin muzică găsești aici: cum-ne-face-muzica-mai-destepti
- Pentru că trebuie să dai bani pe bilet și ai prefera să dai bani pe o bere și pe câțiva mici, cu o muzică orientală pe fundal, cu versuri ușor de înțeles.
- Pentru că s-ar putea să te împiedici pe holurile Teatrului Tineretului de câteva picturi care s-ar putea să nu-ți placă. Ești obișnuit doar cu tablourile tale din casă, pe care le-ai achiziționat dintr-un centru comercial, ”la bax” și care se asortează cu perdelele, covorul, canapeaua (toate aceeași culoare). Tablourile lui Andrei Nuțu le-am văzut acum câteva săptămâni într-o expoziție, sunt impresionante și cred că vom auzi peste câțiva ani de el. Mă voi mândri că-i din Piatra și că l-am cunoscut. Succes și inspirație, Andrei!!!
- Pentru că duminică e cam aglomerat pe scenă. Vin atâția artiști cu atâtea instrumente care te bulversează. S-ar putea să fie totuși seara cea mai romantică, cu partituri mai accesibile și celor mai puțin cunoscători într-ale muzicilor clasice. Vei avea parte de „Concertul nr.2 pentru pian și orchestră” al lui Rachmaninoff şi „Concertul nr.1 pentru pian și orchestră” al lui Tchaikovsky.
- Pentru că Daniel Ciobanu se strâmbă când cântă la pian și nu ne bagă în seamă pe noi, cei din public. Pianistul Daniel Ciobanu simte fiecare notă care îi scapă de sub atingerea degetelor. Intră în lumea muzicii și rămâne acolo până la final. De asta-i atât de bun!!!
- Pentru că se uită ceilalți urât la tine dacă îți faci selfie în timpul spectacolului.
- Este weekend și muzica de club nu se asortează cu muzica clasică.
- Pentru că faci parte dintre snobii care fac tot posibilul să știe întreaga sala că ei cunosc ce se întâmplă în concertul respectiv. De obicei ”cultura bogată” este completată de o atitudine deranjată și ostilă față de tot ce mișcă în sală și nu e în acord cu urechile fine și standardele înalte ale respectivului. Nu vrem să te vedem cum îți dai ochii peste cap și nici să-ți ascultăm pufniturile așa că îți propunem să nu vii la festival!
Articolul este un pamflet. Dacă te simți deranjat, este clar că … nu ar trebui să vii la Neamț Piano Festival 🙂 !!!
de Roxana Pricop
Citește și:
2 Comments
Leave a Reply