Neamț Piano Festival, la Piatra Neamț


Neamț Piano Festival este un eveniment cultural care are loc pe 15, 16 și 17 septembrie, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. De ce este el diferit față de alte evenimente?

Varianta scurtă:

Pentru că timp de trei zile vom avea parte de muzică clasică – interpretată de artiști tineri, foarte talentați, cu premii atât în țară cât și în străinătate – ,  de un concert de jazz, de o seară de muzică de dans, de proiecții și de o expoziție de pictură.


Varianta lungă, doar pentru cei interesați:

Pianistul Daniel Ciobanu este omul cu ideea, cel care a făcut ca totul să se miște. Este din Piatra Neamț, dar a plecat pentru a cuceri inimile tuturor cu talentul său. Studiază în afara țării și a câștigat numeroase premii. A reușit să strângă o echipă de oameni care să-l ajute în organizarea acestui festival și … nu putem decât să ne bucurăm.

Festivalul se deschide vineri, 15 septembrie, ora 19:00, cu spectacolul Tablouri într-o expoziție de Mussorgski.

Spectacolul este o împletire între muzică, teatru și artele vizuale. Radu Barbu (video mapping artist și light designer), împreună cu Alexandra Constantin ( arhitect și scenograf) vor transpune partitura lui Mussorgski în limbaj vizual.

Regizorul spectacolului este Cristina Giurgea (tot pietreancă), iar pianistul Daniel Ciobanu este cel care va fi în centrul atenției, interpretând celebra piesă.

Sâmbătă seara este Dance. De la 17:00 – 18:00, Anna Dmytrenko și Ksenja Fedoruk vor interpreta, la 4 mâini, „Dansurile ungare” ale lui Johannes Brahms, „Dansul Macabru” a lui Saint-Saens şi în încheiere o selecție superbă și explozivă din revoluționarul balet „Petroushka” a lui Igor Stravinsky.

Organizatorul festivalului, Daniel Ciobanu, ne spune despre acest concert că ”Centura de siguranță este indisponibilă (şi, în orice caz, strict interzisă) în cadrul concertului, publicul este așteptat să testeze şi să inventeze mişcări corporale la latitudinea vibraţiilor puternice din scenă”.

Tot sâmbătă, între 18:00 și 19:00, putem vizita expoziția de artă în cadrul căreia își expun tablourile Andrei Nuțu, Ioana Raluca Brăduleț și Mihaela Surugiu.

De la 19:00 la 20:00 avem parte de Jazzycal Fusion – un concert de  Jazz și Pian Clasic, cu interpretarea Luizei Zan și a lui Petras Geniusas. ”Vom gusta din acest cocktail pentru voce şi pian – fiind şi punctul culminant al actului final – graţie „Dublului Concert pentru Vioară” al lui Bach”, ne spune pianistul Daniel Ciobanu.

Duminică este ultima seară a festivalului, seara în care are loc Concertul de gală, de la ora 19:00 – 20:30. Vor interpreta artiștii Daniel Ciobanu și Luka Okros, la pian, alături de Orchestra  Simfonică „Mihail Jora” din Bacău, două dintre cele mai iubite concerte de pian din epoca romantică: „Concertul nr.2 pentru pian și orchestră” al lui Rachmaninoff şi „Concertul nr.1 pentru pian și orchestră” al lui Tchaikovsky.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *