Ce au făcut „copiii” la TEDx Parcul Tineretului?


Nu am să vă răspund la întrebare, ci vă las să o faceți singuri la finalul articolului. 🙂

 

Prefer doar să povestesc ce am și cum m-am simțit pe 13 aprilie. Am ajuns în jur de 11 jumătate și mă așteptam să fi ajuns prea devreme. Nici vorbă! În fața Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, cât și în interior erau suficienți hărnicuți și nerbădători. Mi-am procurat brățara și am așteptat, cumințică, să intru în sală și să îmi ocup locul. M-am învârtit pe coridoare, dar la un moment dat s-au aglomerat prea tare și am preferat să ies afară și să aștept. Vremea, după cum știti, nu a fost prea prietenoasă weekendul ăsta, așa că 5 minute mi-au fost suficiente cât să prefer să stau la „înghesuială”. Am analizat programul din desfășurător și teoretic ar fi trebuit să se facă accesul în sălă începând cu ora 11:30, iar ceasul era 11:50. Eh, nu e bai. Și CFR-ul are întârzieri, oricum nu aveam unde să mă grăbesc. :)) La 12 FIX am auzit un „heeei, linișteee” și o bătaie rapidă din palme menită să stingă forfota.

Mi-am ocupat locul și am aruncat o privire în jur: muuulți liceeni și pe aici pe acolo câte o persoană mai în vârstă. Sala era plină! Mi-a plăcut să văd asta. Pe scenă intră, fără nicio prezentare, (ce-i drept, nici nu are nevoie de așa ceva) Maia Morgenstern. Discursul ei este „acompaniat” de vreo 5 tonuri de apel diferite. Liceenii noștri au uitat să își dea smartphone-urile pe silent, ceea ce a dus-o pe Maia la extaz. :))


A urmat un moment în care gazda evenimentului a făcut un intro pentru filmul de prezentare al evenimentului care ….se încăpățâna să pornească. Fie vorba între noi, avea emoții. Așa, programul de pe desfășurător s-a decalat puțintel pentru că nici următoarele 2 filmulețe nu au dorit să își facă apariția…că de, nu erau mai fraiere decât primul. :)) Eh, se iartă. Se întâmplă și la case mai mari. Prezența de spirit a Anei Maria Țoc a mascat destul de ok momentul și s-a trecut peste cu ușurință.

Despre atmosferă, numai de bine am de spus. După incidentul cu telefoanele de la început, n-am mai auzit nici „psss” în sală. A fost un public foarte cuminte și atent. Ce-i drept, a avut și la ce să fie. Speakerii nota 1000. Domenii diverse, povești diverse, învățături diverse! O idee comună, însă: ca să evoluezi ai nevoie de timp să fii cu tine însuți, să înveți să te asculți, să înveți ce îți face plăcere, să nu te simți inconfortabil când ești singur. Oricum murim singuri, cum a spus unul dintre speakeri…și are dreptate! Mi-a plăcut enorm ideea lui Victor Miron de la „cărțile pe față”, sau nu știu exact a cui a fost, de a ascunde semnele de carte printre scaune. GE-NI-AL! Toată sala era în forfotă și se bucurau ca niște copii la cadourile de Crăciun…chiar și cei mai maturi dintre ei.

Nu am să stau să vă povestesc exact ce și cum a spus fiecare speaker pentru că va trebui să scriu o carte, nu un articol. La următoarea ediție vă cumpărați frumușel bilet din timp și mergeți fără nicio ezitare la TEDx Parcul Tineretului pentru că M E R I T Ă. Pentru orășelul nostru micuț, evenimentul chiar a fost mare! Eu obișnuiesc să mă uit pe YouTube la diverse discursuri motivaționale de la TEDx din toată lumea. Acum, live, pot să spun că am simțiti atmosfera consacrată TEDx ceea ce i se datorează celei mai tinere echipe din țară care a organizat acest eveniment… și nu este ușor deloc ce au făcut ei, credeți-mă pe cuvânt! Pentru aceștia nu am decât cuvinte de laudă și să își păstreze energia și entuziasmul pentru cât mai multe evenimente de aici încolo!

Un moment cheie, pentru mine, a fost finalul. De ce?! Moment muzical sublim!! Cu asta am spus totul. Alma Nicole Boiangiu, finalista de la Vocea României, acompaniată de Ciprian Iacob, compozitor de muzică de film…un moment de „piele de gâină”. Moment pentru care Irina – Margareta Nistor a venit în sală și s-a așezat printre spectatori. Au fost câteva minute de deconectare totală de la tot și de conectare cu propriul „EU” a fiecărei persoane din public.

Atât din culisele Atelier 47. Aștept răspunsurile voastre la întrebarea din titlul articolului. Să ne vedem cu bine la următoarea ediție TEDx Parcul Tineretului!

PS: i-am numit „copii” pentru că acesta a fost laitmotivul evenimentului. 😛

 


3 Comments

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *