Se pare că guvernul sud-african este cel care a venit cu această propunere foarte controversată, de a legifera poliandria, situația în care o femeie are mai mulți soți în același timp. Protestele au apărut imediat din partea conservatorilor din țară.
Africa de Sud are însă una dintre cele mai liberale constituții din lume, permițând căsătoriile între persoane de același sex și poligamia pentru bărbați, relatează BBC.
Cine militează pentru poliandrie
Activiștii pentru egalitatea de gen au cerut guvernului să legalizeze astfel de uniuni în interesul egalității, deoarece legea permite în prezent unui bărbat să aibă mai multe soții.
Ce argumente există pentru poliandrie
Profesorul Machoko a făcut cercetări pe tema poliandriei în țara sa natală, Zimbabwe. El a vorbit cu 20 de femei și 45 de co-soți care au practicat-o, chiar dacă astfel de căsătorii sunt un tabu social și nu sunt recunoscute legal.
Mackoko a spus că, printre argumente celor implicați în astfel de relații, dragostea este principalul motiv pentru care bărbații pe care i-a intervievat au fost de acord să fie co-soți. Nu au vrut să riște să-și piardă soția.
Unii bărbați au spus că nu și-au satisfăcut sexual soțiile, fiind de acord cu sugestia unui co-soț pentru a evita divorțul.
Un alt motiv a fost infertilitatea – unii bărbați au consimțit ca soția să ia un alt soț, astfel încât să poată avea copii. În acest fel, bărbații „și-au salvat fața” în public și au evitat să fie stigmatizați ca „emasculați”.
De cealaltă parte, unele femei intervievate au susținut că așa și-au dorit de mici, să aibă mai mulți soți.
În cazul poliandriei, femeia inițiază adesea relațiile și invită soții să adere la uniune. Unii plătesc prețul miresei, alții aleg să contribuie la asigurarea mijloacelor de trai. Ea are puterea de a elimina un co-soț dacă crede că acesta îi destabilizează celelalte relații.
Ce argumente aduc protestatarii împoriva acestei propuneri
Proiectul a stârnit furie, inclusiv în rândul bărbaților poligami. Obiecțiile sunt „legate de control”, a spus profesorul Collis Machoko pentru BBC.
Vă puteți imagina când se naște un copil, vor fi necesare mai multe teste ADN pentru a descoperi cine este tatăl
„Societățile africane nu sunt pregătite pentru o adevărată egalitate. Nu știm ce să facem cu femeile pe care nu le putem controla”, a adăugat el.
La rândul său, liderul partidului islamic Al-Jamah, Ganief Hendricks, a spus: „Vă puteți imagina când se naște un copil, vor fi necesare mai multe teste ADN pentru a descoperi cine este tatăl”.
Printre cei care se opun poliandriei este și omul de afaceri și vedeta TV Musa Mseleku, care are patru soții. „Femeia nu poate lua acum rolul bărbatului. Așa ceva este nemaiauzit. Va plăti femeia acum lobola (prețul miresei) pentru bărbat? Să ne așteptăm ca bărbatul să ia numele de familie al femeii?”, a spus el.
Sursa: Digi.ro