Dacă s-ar reduce săptămâna de muncă la doar 4 zile? Ar fi „succes copleșitor” ca în Islanda?


Cum ar fi să lucrăm doar 4 zile din 5 pe săptămână? Restul de 3 zile să le petrecem alături de familie, făcând activități care ne plac și ne relaxează. Am fi oare la fel de productivi la muncă, am putea să ne facem treaba de 5 zile în doar 4. Am fi mai eficienți, având mai multe zile libere în care să putem reduce stresul prin activități în afara serviciului? Am fi mai fericiți?

Proiectul pilot din Islanda

Cam acest gen de întrebări au stat la baza proiectului pilot făcut în Islanda pe parcursul a 5 ani, în care mai mulți angajați au trecut la programul mai scurt de muncă, format din 4 zile pe săptămână.

Succesul a fost unul copleșitor, au anunțat cercetătorii britanici din think tank-ul Autonomy și de la Asociația pentru Democrație Durabilă din Islanda, care au analizat informațiile obținute între anii 2015 și 2019, notează BBC.


Angajaților li s-au plătit aceleași salarii pentru program de lucru mai scurt, iar productivitatea a rămas aceeași sau s-a îmbunătățit în majoritatea locurilor de muncă, arată concluziile studiului.

În prezent în state ca Spania și Noua Zeelandă au loc proiecte pilot pentru a trece la săptămâna redusă de lucru.

În Islanda, proiectele privind reducerea orelor de lucru coordonate de consiliul municipal din Reykjavík și guvern au inclus peste 2.500 de lucrători, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din populația activă a Islandei.

Mulți dintre angajați au trecut de la săptămâna de muncă de 40 de ore la săptămâna de 35 de ore.

Angajații au spus că se simt mai puțin stresați și că nu se mai simt epuizați la muncă, iar sănătatea și echilibrul dintre viața profesională și cea personală s-au îmbunătățit.

Beneficiile reducerii zilelor de muncă

S-a dovedit deja că reducerea zilelor lucrătoare dintr-o săptămână, la 4 în loc de 5, aduce beneficii sănătăţii publice, datorită îmbunătăţirii echilibrului dintre viaţa profesională şi viaţa personală, precum şi mediului, datorită lucrătorilor care circulă mai puţin.

Și, poate cel mai important lucru dovedit, pentru angajatori, este că săptămâna de lucru de 4 zile îmbunătăţeşte productivitatea lucrătorilor.

Ar funcționa și în România?

Nu pot să nu mă întreb dacă s-ar reduce săptămâna de muncă și în România, rezultatul ar fi la fel de copleșitor ca în Islanda?

Poate da sau poate că nu. În teorie se pare că sună bine, dar poate fi aplicată această politică în orice tip de țară?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *