Nici bine nu a început școala că grupurile de mame de pe Facebook s-au umplut de întrebări despre cum și cu ce să întărim imunitatea copiilor. Frica de răceli, viroze sau diverși viruși luați din colectivitate, determină mamele să se îngrijoreze pentru sănătatea micuților. Medicii spun că răcelile au rolul lor în dezvoltarea și buna funcționare a sistemului imunitar al copiilor. Medicamentele sau suplimentele alimentare luate după ureche pot face de multe ori mai mult rău decât bine copiilor.
Medicii susțin că vitaminele și suplimentele alimentare, date fără recomandare, pot provoca boli grave copiilor
Există pe piață o gamă foarte largă de medicamente sau suplimente (alopate sau naturiste) care promit să întărească imunitatea. Există și o sumedenie de rețete naturiste care ”garantează” o imunitate de fier în fața bolilor. Pe de o parte medicii spun că sunt apă de ploaie, pe de altă parte părinții susțin că văd rezultate și continuă să le administreze copiilor.
Doctorul Adrian Marinescu, medic primar în boli infecțioase, spunea în cadrul unei emisiuni televizate că „Nu există posibilitatea de a creşte imunitatea apăsând un buton. De multe ori se exagerează şi se consideră că dacă luăm 1000 de vitamine ne creştem imunitatea, lucru care nu e adevărat. Acele suplimente au rolul lor, dar nu pentru a creşte imunitatea. Acest lucru este total neştiinţific”.
Doctorul Brândușa Petruțescu, medic primar imunolog, completează ce susține dr. Marinescu spunând că: „Nu e bine să intervin nespecific cu aşa-zisele imunostimulatoare care pot fi de diverse tipuri. Eficienţa nu este dovedită. Nu sunt studii care să ateste eficienţa lor. Pot să apară reacţii de hipersensibilitate de tip alergic, iar ulterior, după pubertate, pot să apară boli autoimune şi acestea sunt consecinţe ale unei educaţii greşite a sistemului imunitar”, confirmă dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar imunolog.”
Medicul primar apifitoterapeut, dr. Ruxandra Constantina, susține că medicamentele pentru imunitate „stimulează sistemul imun şi dacă le recomand pe o perioadă mai lungă de timp fie îmi perturbă sistemul imun şi pot să apară tulburări de tip autoimun, bolile autiomune şi alergii sau poate să se dezvolte dependenţa. Atunci organismul nu va mai reacţiona la aceste produse”.
Imunitatea copiilor se formează în colectivitate. Un copil sănătos poate răci de până la 6 ori pe an
Medicii susțin că cel mai bun mod de a dezvolta și întări sistemul imunitar este de a se forma natural, prin integrarea copilului în colectivitate, la creşă, grădiniţă sau şcoală. Ca sa se dezvolte corect, copilul are nevoie să fie expus la viruși și bacterii.
„E normal să avem până la șase infecţii virale pe an la copii. Nu e nimic patologic. Face parte din educaţia naturală şi e bine să lăsăm copiii să lupte. Bine, dacă acest număr depăşeşte 6-8 infecţii pe an, deja trebuie să ne adresăm specialistului ca nu cumva să fie un deficit imunologic cu care copilul se poate naşte şi să nu ştim de existenţa lui şi să facem analize specifice”, punctează dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar imunolog.
Imunitatea este, de fapt, capacitatea naturală a organismului de apărare în faţa virusurilor, microbilor şi a bacteriilor şi îşi începe dezvoltarea încă din viaţa intrauterină. Ea scade din cauza unor infecţii sau boli, cum ar fi cancerul, dar şi în urma tratamentului cu citostatice şi cortizon. În aceste situaţii, terapiile de imunizare sunt specifice şi nu trebuie luate după ureche.
Deși frecvent oamenii spun, de exemplu, atunci când răcesc că „au imunitate scăzută”, asta ar înseamna ca organismul lor să nu producă suficiente celule sau proteine implicate în imunitate, ceea ce nu este o situație adevarată în cazul unui adult sănătos.
Termenul medical al scăderii reale a imunității este imunodeficiența. Este o condiție medicală în care capacitatea sistemului imunitar de a apara organismul și de a lupta împotriva infecțiilor si a cancerului este compromisă sau complet absentă.
Chiar și tratamentele naturiste, luate în exces, pe termen lung, pot da efecte adverse
Administrarea de medicamente sau remedii naturiste copiilor trebuie făcută tot sub îndrumarea specialiștilor. Ele nu pot fi administrate după ureche mai ales în cazul copiilor predispuși la alergii sau care au boli autoimune sau boli oncologice.
„Puţină lume ştie că echinaceea nu se administrează în caz de perturbări autoimune şi alergii şi dând echinaceea unui copil sau unui adult cu alergie nu facem decât să perturbăm şi mai mult sistemul imun. Echinaceea care stimuleaza intens sistemul imun nu se va administra niciodată în paralel cu chimioterapia”, subliniază dr. Ruxandra Constantina, medic primar apifitoterapeut.
„Au fost citate cazuri de şoc anafilactic după echinaceea, de exemplu, şi reacţii de contact de genul dermatitelor alergice sau edemului sever de limbă după administrarea de propolis”, spune dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar imunolog.
Imunitatea se dezvoltă cu un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată
Cel mai bun și mai natural mod de a stimula și a dezvolta imunitatea corpului nostru este prin a duce o viață sănătoasă și echilibrată. Mișcarea, mâncarea sănătoasă și înlăturarea pe cât posibil a factorilor de stres sunt cele mai bune ”suplimente” pentru imunitate!
Asigurați-vă că dieta alimentară zilnică a copilului cuprinde o gamă variată de alimente din care nu lipsesc cerealele integrale, fructele, legumele, leguminoasele, grăsimile monosaturate ( uleiul de masline, uleiul de arahide, uleiul de rapita, avocado, majoritatea nucilor si majoritatea semintelor) și grăsimile polisaturate (peste, ulei de canepa, in, floarea soarelui, semințe de chia, in cânepă, floarea soarelui).
Sursă: digi24.ro