Cum și de ce să cumperi o operă de artă pentru casa ta?


articol, de Silvana Dulamă-Popa, Art Specialist & Curator, Co-Founder MECENA.ART

Silvana Dulamă-Popa, Art Specialist & Curator, Co-Founder MECENA.ART

”Cum arată casa noastră?” a devenit în ultimii doi ani una dintre cele mai mari întrebări. Ne-am trezit cu toții deodată închiși între patru pereți pe care, de cele mai multe ori, îi priveam în treacă seara, după o zi de muncă, sau dimineața, în goana spre birou. Acum lucrăm tot mai mult de acasă și vrem ca spațiul în care locuim să ne dea sentimentul de … acasă. Dacă se poate și inspirație, atunci am tras lozul câștigător. 

Odată cu venirea pandemiei, marile magazine de mobilă și accesorii pentru casă au declarat că vânzările online au crescut considerabil. Rețelele sociale s-au umplut de grupuri dedicate designului interior și de teme de genul ”cum să transformi un apartament într-o adevărată oază de liniște”. 


Se pare că în toată ecuația uităm cel mai important lucru: cum îți exprimi de fapt personalitatea într-o casă? Fiindcă aceleași accesorii cumpărate de sute de ori nu reprezintă neapărat o tentă personală. 

Soluția o reprezintă investiția într-o piesă de artă care să puncteze exact ceea ce vrei să exprimi și care să fie unică, autentică. Asta înseamnă că ce vei avea tu pe perete nu vor avea și alți 1000 de oameni. Desigur, să te aventurezi într-un domeniu nou, necunoscut și uneori intimidant nu pare la îndemănă. De aceea am pregătit pentru tine câteva sfaturi care să îți arate cât de distractiv și meditativ poate fi de fapt să alegi lucrarea potrivită pentru tine. 

Sfaturi pentru achiziționarea unei opere de artă

Definește-ți un scop clar pentru care vrei să cumperi artă!

Alexandra Tănase - Serotonin Supplement, sursă foto: Mecena Art
Alexandra Tănase – Serotonin Supplement, sursă foto: Mecena.Art

Ce parte sau părți din casa ta consideri că au nevoie de o pată de culoare sau de o piesă unicat? Există o diferență mare între a cumpăra o piesă pentru dormitor și a cumpărat una pentru sufragerie. Mesajele transmise sunt diferite, iar starea pe care o lucrare ți-o transferă trebuie să fie adaptată spațiului. Astfel, pentru dormitor este indicat să alegi o lucrare care are o temă pozitivă, forme simple și detalii cât mai puține, pentru a evita aglomerarea vizuală și a lăsa mintea să respire. Pentru sufragerie sau zona de birou poți alege o piesă puternică, cu înțelesuri multiple. Îți poate pune imaginația la treabă și poate să provoace dezbateri între membrii casei.

Alege o lucrare în funcție de ceea ce simți

Care este primul criteriu în alegerea lucrării? Simplu: criteriul emoțional! Așa cum dovedește orice mișcare de marketing, alegerile pe care le facem au la baza piramidei această componentă și pe bună dreptate. Lucrarea pe care o alegi va sta la tine în casă, așa că trebuie să îți placă și să rezonezi cu ea. Trebuie să îți inspire starea pe care o dorești, indiferent că vorbim despre o provocare, o stare de liniște sau o amintire. 

operă de artă - Vlad Pașca - Endless Summer, sursă foto: Mecena Art
Vlad Pașca – Endless Summer, sursă foto: Mecena.Art

Identifică experiența artistului

Odată ce ai bifat baza piramidei, mergi spre vârf și fă o mică cercetare: care este experiența artistului? Ce alte lucrări mai are în portofoliu?

Este prețul pe care îl cere justificat comparativ cu experiența pe care o are și cu alți artiști care vând la prețuri similare?

Ca să ai un răspuns clar și obiectiv la aceste întrebări, ideal ar fi să lucrezi cu un specialist – fie cu o galerie, fie cu cineva care oferă consultanță. Așa nu va fi nevoie să te pierzi în marea de lucrări existente pe internet plus că vei primi factură, ceea ce îți oferă o siguranță mult mai mare.

Cum știi care este prețul corect al unei lucrări?

Ce înseamnă preț corect? Un mix între experiența artistului, caracteristicile lucrării (tehnică, dimensiune, suport) și valoarea estetică și artistică a operei.

De-a lungul istoriei putem identifica câteva teme care sunt recurente, dar vom observa că felul în care sunt redate este diferit. Întreabă-te care este relevanța lucrării pe care o ai în față, ce probleme tratează și dacă ele sunt de actualitate pentru tine și pentru cei din jur.

Nu trebuie să ai cunoștințe, secretul este să mergi pe intuiție. Deși pare greu de crezut, o operă de artă este făcută să comunice cu privitorul. Iar dacă simți că nu îți spune nimic, este semn clar că trebuie să mergi mai departe. 

operă de artă- Alexandra Tănase - The Five O`Clock tea, sursă foto: Mecena Art
Alexandra Tănase – The Five O`Clock tea, sursă foto: Mecena.Art

Alege să cumperi de la artiști contemporani

Așa nu o să mai ai dubii legate de autenticitatea lucrării, o problemă majoră pe piața de artă actuală care apare chiar și la nume mari. Dacă alegi un artist contemporan, atunci mergi la sigur. Pe lângă asta, prețurile vor fi mult mai accesibile. Cere mereu certificat de autenticitate semnat de artist și asigură-te că pe el sunt trecute toate datele lucrării (dimensiuni, tehnică, denumire, artist, imagine cu lucrarea). 

Atunci când cumperi de la un artist contemporan, îl ajuți să crească. Asta înseamnă că pe lângă satisfacția proprie, ajuți societatea să se dezvolte. Iar pe termen lung asta înseamnă un câștig și pentru tine.  

Investiția în artă este mai sigură decât cea în monede virtuale sau imobiliare 

Ține cont de faptul că o investiție bine făcută într-o lucrare de artă înseamnă un câștig. O operă de artă cumpărată la un preț corect nu se va devaloriza. Spre deosebire de krypto sau imobiliare, în artă fluctuațiile sunt mult mai rare, iar timpul nu face altceva decât să amplifice valoarea lucrării. De ce? Pentru că o operă de artă contemporană reflectă imaginea actuală a societății, nu doar la nivel artistic, ci și social, politic și chiar economic.

Arta a reprezentat mereu subiect de cercetare pentru antropologii și istoricii care vor să înțeleagă mai multe despre societățile din trecut. Pe lângă asta, un artist poate crea un număr limitat de opere. De ce crezi că lucrările lui Picasso se vând la prețuri astronomice? Desigur, a fost un artist talentat, dar faptul că el nu mai este azi în viață adaugă mult la prețul final. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *