În Germania se anunță mari schimbări odată cu plecarea Angelei Merkel și venirea la guvernare a social-democratului Olaf Scholz. Noul guvern al Germaniei va depune jurământul miercuri. Principalele direcții în care vor exista schimbări sunt politicile sociale, schimbările climatice și facilitățile acordate imigranților.
Până de Crăciun Germania va avea un nou guvern. Acesta este o „Coaliție semafor”, numită așa după culorile partidelor implicate: social-democrații (roșu), liberalii (galben) și verzii. Echipa Scholz promite o nouă Germanie și a pus la punct o strategie ce implică reforme până în 2030.
Principalele planuri ale noului guvern al Germaniei
Focus pe schimbările climatice
Guvernarea Scholz are ca prioritate reformele care vizează schimbările climatice. Dorește să accelereze eliminarea treptată a cărbunelui având ca deadline 2030 în loc de 2038, obiectiv stabilit de guvernarea Merkel. Se vrea ca până în 2030, sursele regenerabile să asigure 80% din energia electrică a țării. Tot până în 2030, coaliția dorește ca pe drumurile germane să circule 15 milioane de vehicule electrice.
Politici sociale generoase
Noul guvern propune politici sociale semnificative și generoase, care se bucură de un sprijin public considerabil din partea populației. A gândit deja o plată lunară de 500 de euro pentru fiecare copil, indiferent de veniturile părinților. În actualul sistem de asistență socială pentru copii, Kindergeld, plata lunară acordată părinților, pentru fiecare copil, variază în funcție de veniturile acestora.
De asemenea propune o creștere a salariului minim la 12 euro pe oră.
Imigranții
O propunere care s-ar putea dovedi controversată în rândul populației este revizuirea completă a sistemului de imigrație din Germania și reformarea politicii de azil a UE.
Guvernarea Scholz vrea sa încurajeze imigrația, îmbunătățind drepturile persoanelor care solicită azil în țară și facilitând obținerea cetățeniei de către străini.
Politicile externe
Față de precedentul guvern Merkel, cel condus de Scholz va avea o atitudine mai dură față de țări precum Rusia și China. Tratatul de coaliție se referă în mod specific la abuzurile privind drepturile omului în China. Germania va continua să facă parte din acordul NATO de partajare a armelor nucleare și va continua să găzduiască arme nucleare americane.
Analiștii politici susțin că administrația Scholz ar putea să nu fie substanțial diferită de cea a Angelei Merkel privită de la Washington, Paris sau Tokyo. În ceea ce privește apărarea, există un angajament de creștere a cheltuielilor, deși obiectivul NATO de 2% din PIB nu este menționat în mod specific.
Legalizarea canabisului și scoaterea restricțiilor privind publicitatea pentru avort
Dacă în cazul altor politici, noul guvern al Germaniei se bucură de sprijin, în cazul acestor două măsuri alegatorii par să fie divizați. Coaliția dorește legalizarea canabisului și eliminarea unei legi vechi care îi impiedică pe medici să facă publicitate pentru serviciile de avort.
De asemenea există în plan reducerea vârstei de votare de la 18 la 16 ani. Se pare că această idee nu are prea multă popularitate în rândul alegătorilor.
Sursă: BBC