Vești bune: de la 1 februarie, perioada de carantină de doar 5 zile pentru persoanele nevaccinate, netestate, la intrarea în țară sau contacți


Noi măsuri, de la 1 februarie: perioadă de carantină de doar 5 zile pentru persoanele nevaccinate, netestate, la intrarea în țară

Noi măsuri intră în vigoare de la 1 februarie, dându-ne speranța că ne apropiem în curând de normalitate! Primim cele mai bune vești din ultimii doi ani de pandemie. Se scurtează perioada de carantină sau chiar este eliminată de tot în unele cazuri.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat, luni, modificarea condițiilor de carantină.

Persoanele considerate contacți ai pacienților declarați pozitiv, nu vor mai fi carantinate dacă au mai puțin de 90 de zile de la propriul diagnostic, a anunțat astăzi Raed Arafat, șeful DSU, într-o conferință de presă.


Contacții netrecuți prin boală, în ultimele 90 de zile, vor fi carantinați pentru o perioadă de 5 zile, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu.

Dacă ești vaccinat sau ai trecut prin boală, se elimină obligativitatea testării când te întorci în România, indiferent din ce țară te întorci.

Se scurtează sau se elimină de tot perioada de carantină și pentru cei care se întorc în țară

Se scurtează carantina de la 10 zile la doar 5 zile pentru cei care se întorc în România și NU sunt vaccinați și nici testați PCR.

Dacă nu ești vaccinat și nici prin boală nu ai trecut, trebuie să te testezi la intrarea în România pentru a nu mai sta deloc în carantină. 

Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani rămân exceptați și de test, și de carantină, la returul în Romania.

Se elimină Lista Semafor. Nu vor mai exista țări roșii, verzi sau galbene în funcție de care să se decidă dacă o persoană stă sau nu în carantină.

Șeful DSU, Raed Arafat, a afirmat că Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF) rămâne în vigoare.

Măsurile intră în vigoare fără a fi nevoie de aprobarea Guvernului.

Perioada de valabilitate a certificatului digital

Raed Arafat a declarat că până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital este valabil în ţara noastră şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la a doua doză de vaccin. Acest document poate fi folosit în continuare pentru intrarea în magazine, restaurante sau teatre.

„Certificatul digital în România va trebui să fie adaptat regulilor UE printr-un act normativ, lucru care urmează să se facă. În momentul în care se face, se va aplica regula europeană generală, care este două doze, 9 luni de la ultima doză, sau dacă au trecut 9 luni va trebui să fie făcută a treia doză”, a mai afirmat Raed Arafat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *