Când a pus bazele acestui proiect, nu cred că actrița Maria Hibovski s-a gândit că se vor așeza astrele ca evenimentul de prezentare al expoziției să iasă atât de bine. Destinul a făcut ca manifestul Mariei să apară în lume într-o zi dihotomică. O zi marcată de două contraste puternice: dragoste și război.
Manifestul artistic al Mariei a adus în același punct dragostea, disperarea, chinul, deznădejdea, goliciunea, muca, jertfa, singurătatea, mizeria,boala, rănile sufletului și ale trupului, talentul. Le-a trăit, purificat, modelat și metamorfozat prin intermediul actului artistic în cel mai frumos sentiment pe care îl putem descoperi și simți pe lumea asta: iubirea de sine și de celălalt.
Performance-ul creat de Maria Hibovski joi seara, în sala Hotelului Ceahlău, a atins pe rând toate simțurile umane sugerându-ne o stare de catharsis prin care trebuia să treacă, renăscând pentru a cunoaște cu adevărat iertarea și apoi iubirea pentru artă și oameni.
Este o expoziție a contrastelor, plină de simboluri, metafore și o explozie de culoare și optimism.
Expoziția „Manifest pentru artă”
Maria a apărut pe scenă golașă, rănită, singură, inocentă, în lumea ei mică, cunoscută, în care se simte în siguranță. Aici a învățat să se cunoască pe ea, să se răzvrătească, să se înfurie, să râdă, să crească, să ierte, să accepte și să-și iubească rănile ei proprii, să își urmeze instinctele și curiozitatea. Când lumea ei a început să devină prea mică, a scos capul afară, a renăscut și a cunoscut alți oameni ca ea, a cunoscut bucuria de a fi împreună cu ceilalți, de a iubi, de a fi iubită.
Fotografiile din expoziție sunt făcute de Ciprian Iorgu, un fotograf fantastic, foarte talentat. Maria i-a fost o adevărată sursă de inspirație, reușind să o surprindă atât de bine în toate stările ei. Cu Ciprian am mai lucrat în alte proiecte și nu a încetat niciodată să mă surprindă, a reușit să scoată lucruri minunate cu camera lui. Atât el, cât și Andrei Ceobanu (echipa iLLusio ) sunt doi oameni cărora nu trebuie să le zici prea multe când începi un proiect cu ei, simt și se așază pe gândurile tale ieșind materiale care îți fac pielea de găină.
Filmul care rula în fundalul expoziției reprezintă viziunea Mariei Hibovski pe care s-a pliat perfect talentatul videograf Andrei Ceobanu, că tot am pomenit mai sus de el. Imaginea, montajul, impecabile! Și cu el am avut multe proiecte dragi la care am lucrat și m-a uimit de fiecare dată. Privind filmul de prezentare, ți se dezvăluia tema acestei expoziții: arta se face cu sufletul, cu genialitate, cu suferință, chin, luptă și iubire. Poți avea orice în viață, dacă sufletul nu-l hrănești, rămâi sărac și gol. Nevoia de a simți și a fi în contact cu arta devine necesară, vitală chiar, atunci când doar hrana burții nu te mai satisface. Filmul îl puteți viziona aici: Manifest pentru artă.
Cuvintele Mariei
”Am ales ziua de 24 Februarie când este Dragobetele la români, nu întâmplător, ci tocmai pentru a sublinia ideea proiectului și de a-l lega de frumos, de iubire, de puritate și de tot ce ține de latura artistică. Am pornit ca idee din pandemie, când toți erau închiși în casă și stăteau în bula proprie și când toate teatrele, sălile de spectacole erau închise, când nimeni nu mai făcea nimic pentru cultură, pentru artă, nici oamenii în sine, nici guvernanții, când totul era televizorul și atât. Și atunci am avut așa o mare frustrare, încât am spus trebuie să vorbesc despre lucrurile acestea cumva.
Și am ajuns la o fostă clădire culturală ajunsă în ruină care se plia foarte bine ca imagine pe ideea pe care doream să o scoatem în evidență și unde am filmat un clip. Clipul a rulat, cu și fără sunet la eveniment, în holul Hotelului Ceahlăul care a fost, cu această ocazie, inaugurat și ca spațiu expozițional pe mai departe. De la acel clip am extrapolat ideea că trebuie să facem ceva, oricine și orice am fi, să facem ceva pentru a ne înfrumuseța viața prin actul artistic, pentru a salva cultura, arta în toate formele ei de manifestare.
Am ales șapte segmente artistice, muzică, pictură, carte, teatru, dans, fotografie, din care am făcut fotografii, partea de grafică fotografică este asigurată de Ciprian Iorgu. Astfel a prins contur această expoziție de fotografie, care cuprinde 30 de fotografii și 4 de mai mari dimensiuni, canvasuri. Expoziția este precedată de un performance al meu, într-o bulă uriașă pe muzică originală compusă de Mihai Tudor.
Imaginea clipului este asigurată de Andrei Ciobanu, un mai vechi colaborator al meu, cu care am lucrat la mai multe clipuri publicitare și filmulețe. Suntem așa un trio magnific, eu, Cipanu și Andrei, care ne-am înhămat doar din pasiune la acest proiect, la acest manifest pentru artă, cu îndârjirea de a provoca oamenii să iasă din bula proprie, să facem ceva pentru noi, indiferent cât de răniți, cât de zgândăriți suntem. Și cum putem face acest lucru mai bine decât prin artă, indiferent sub ce formă este făcută ea?Mulțumesc în mod special celor de la Rotary Club Camena Piatra Neamț, Mister Print și Grand Hotel Ceahlău,fără ei evenimentul nu ar fi avut loc.”
Pe pagina de Facebook a Mariei Hibovski apărea postat, după vernisajul expoziției:
”Ultima zi de Artă, prima zi de război?! OPTIMISTĂ cum sunt, zic, NU!
Nimic întâmplător … ce cliseu!
Și totuși, în zi de
„Manifest pentru Artă”… și iubire (Dragobete); prima zi de război.
Pfff! Pfff!
Aleg să lupt împotriva răului
cu artă, frumos și liniște! 💓
Hrana burții nu e ajuns!”
Picanteria din expoziție
Dacă ați ajuns până aici cu cititul articolului, meritați și o picanterie de expoziție. Momentul în care Maria ”a renăscut”, a ieșit din acel balon și ”a văzut” lumea, trebuia să o cunoască. Cum altfel decât apelând la simțurile pe care le avem: tactil, vizual, olfactiv, auditiv. O obișnuință a reprezentațiilor teatrului Tandem este să atragă și publicul în jocul artistic și, cum era de așteptat, s-a întâmplat și de această dată.
Maria Hibovski a trecut prin dreptul fiecărui invitat prezent la expoziție și unora le-a surâs, la alții s-a încruntat, i-a mângâiat asemenea unui orb care e curios să te cunoască prin descoperirea tactilă a trasăturilor. Chiar și primarul Carabelea a intrat în joc, puțin reținut, mi s-a părut, dar a răspuns provocării. Sper ca soția acestuia să nu se fi încruntat și să fi fost deschisă la momentul de artă la care a luat parte soțul său, altfel, la următorul eveniment de acest gen cu siguranță vor sta mai în spate. Păcat că nu vă pot arăta și o poză cu piciorul Mariei pe pieptul domnului primar, m-a luat pe nepregătite și n-am imortalizat momentul.
Citește și: