Drd. fizioterapeut Ilie Onu: ”am pus și pun în continuare oamenii pe picioare de la cei mai mici, până la cei în etate”


Societatea are nevoie din ce în ce mai mult de oameni foarte buni, foarte bine pregătiți, deschiși la nou și provocărilor de orice fel în vastul domeniu medical. Un astfel de om este Asist. Univ. Drd. Fizioterapeut Ilie Onu, autor de cărți de specialitate, de articole publicate în reviste internaționale cu factor de impact ridicat, autor de suporturi de curs, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași și formator profesional.

Tot Ilie Onu conduce Elipetro Med, o clinică de fiziokinetoterapie și recuperare care oferă o excelentă alternativă bazelor de tratament de stat, oferind terapii de recuperare de ultimă generație cu ajutorul aparaturii ultramoderne din dotare.

De când îl cunosc e într-o dezvoltare continuă, caută, citește, învață, muncește, ajută oamenii să se facă bine, să se puna pe picioare. E un om extraordinar, cu un suflet mare și un foarte bun profesionist.


Cum este omul Ilie Onu dincolo de doctorul implicat și foarte aglomerat pe care îl știm noi?

Cred că trebuie să precizez faptul că tot ceea ce se întâmplă în jurul meu, și cu mine, se numește stil de viață. Adică, orice fac, fac cu drag și mă consider un om sănătos, atât sufletește, cât și mental. Sunt un om normal, care umblă liber prin lumea lui.

Asist. Univ. Drd. Fizioterapeut Ilie ONU

Cum a prins viață pasiunea ta pentru kinetoterapie?

Povestea începe la finalul anilor ”90, când mama mi-a explicat că electronica, care îmi plăcea la nebunie, nu ar trebui să fie meserie, ci mai degrabă un hobby. În schimb, auzise de KINETOTERAPIE, o combinație între medicină, sport și electronică, domeniu considerat a fi de viitor. Având în vedere că mi-am iubit părinții și am avut încredre în ei, am decis că aici trebuie să ajung și, uite așa, am terminat facultatea, masterul, am intrat în câmpul muncii și m-am îndragostit de ea, de kinetoterapie.

Am lucrat încă din timpul facultății, iar rezultatele și satisfacția legată de activitatea mea au apărut destul de repede. Acum, după 19 ani de practică medicală, îmi dau seama că, ceea ce am învățat în facultate și am aplicat imediat cu rezultate concrete, a modificat percepția mea asupra acestei forme de cunoaştere, prin care omul se tratează cu instrumente puține, de boli grave.  

Ești cunoscut ca doctorul care a pus pe picioare și a adus bucurie în viața a nenumarați pacienti, de la cei mai mici până la cei mai în vârstă. De ce ai nevoie în această meserie ca să excelezi?

Mă bucură faptul că am pus și pun în continuare oamenii ”pe picioare” de la cei mai mici, până la cei în etate. Dar, cu ceea ce înveți în facultate și chiar după, nu este suficient să generezi performantă, așa că, studiul individual al literaturii de specialitate, dar și mersul constant la cursuri de formare profesională, trebuie să facă parte din bagajul fiecărui fizioterapeut.

Dacă nu citești, nu te cursezi, nu mergi la conferințe, nu ești interesat de ultimile descoperiri, râmâi într-o stare de confort mediocru și repeți constant aceleași greșeli, fără să evoluezi și fără să îți explici anumite fenomene. Cu toate că sunt autor de cărți de specialitate, de articole publicate în reviste internaționale cu factor de impact ridicat, autor de suporturi de curs, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, formator profesional, eu nu mă opresc din citit și din mersul la cursurile cu formatori naționali și internaționali. În această meserie înveți toată viața.  

Cu ce afecțiuni te confrunți cel mai des în rândul pacienților?

În mare parte m-am axat pe recuperare în ortopedie-traumatologie, neurochirurgie și patologia coloanei vertebrale, dar nu neglijez cazurile cu boli reumatismale, neurologice, de chirurgie plastică și nu în ultimul rând, partea pediatrică.  

Asist. Univ. Drd. Fizioterapeut Ilie ONU

Care a fost cea mai grea provocare cu care te-ai confruntat până acum în acest domeniu? 

Din perspectiva mea, cea mai mare provocare personală a fost conștientizarea de către celelalte specialități medicale de la nivel local și național, asupra faptului că fizioterapeutul nu este un asistent medical, profesor de sport și nici maseur cu studii superioare. Rolul fizioterapeutului în echipa multidisciplinară este de o importanță reală, în care aportul pe care îl poate aduce acesta este atât de important, încât recuperarea pacientului fără el este un non-sens. 

Ne povestești despre un caz care te-a marcat, în urma căruia simți că ai avut o contribuție importantă și că tot efortul tău de a învăța permanent a meritat din plin?

Îmi aduc aminte de un caz greu de acum câțiva ani, care avea un diagnostic ce nu era real și, de fapt, evoluția era negativă și nimeni nu știa ce are pacienta. Era o femeie tânără de 39 ani cu doi copii mici acasă, întoarsă din străinătate cu scopul de a-și face un rost în România, și avea o coxalgie dubioasă. Nu ne dădeam seama ce are, nici eu, nici ortopezii, nici reumatologul, nici imagiștii, nimeni.

Într-o zi, când s-a dat jos din mașină a auzit un ”poc” și parcă ceva ”s-a așezat la locului lui”, după cum îmi spunea pacienta, fapt ce mi-a ridicat mari semne de întrebare, deoarece brusc i-a crescut mobilitatea articulară pe șold. Cu mari insitențe a făcut la noi în clinică o radiografie și, surpriză! Avea o tumoră care a dus la o fractură de șold. Noi aveam făcute investigații, dar în doar 6 săptămâni să se distrugă osul în așa hal, nu mai văzusem. De fapt, nimeni nu mai întâlnise o astfel de situație. Oricum, cazul mă depășea, dar mă bucur că am insistat să se investigheze și să meargă mai departe.

A ajuns la București și, acolo, un medic ortoped cu experiență, care mai văzuse un caz asemănător în cariera lui, i-a făcut niște markeri speciali, și hopa! era Limfom non-Hodgkin, care a fost imediat tratat oncologic. După tratament, pacienta a reacționat bine, a fost operată, primind o proteză specială, iar după, a reînceput recuperarea prin kinetoterapie la noi. Am recuperat-o bine. Constant ne vedem și din când în când mai trece să ne salute și ne aduce lavandă.  

Dar acesta este un caz printre sutele de cazuri grele cu care mă confrunt și depășesc de cele mai multe ori granița specialității mele. Și nu mă las! Și nu mă las, pentru că lucrez în echipă multidisciplinară, ceea ce este un mare avantaj și discut constant cu medicii din celelalte specialități, căutând cele mai bune soluții pentru pacienții mei.

Cum arată viitorul în acest domeniu?

Fiind membru fondator al Colegiului Național de Fizioterapie și fost președinte al Colegiului Fizioterapeuților Neamț, cred că mai sunt pași importanți de făcut pentru specialitatea numită fizioterapie. Nu pot să fiu decât încrezător că noua generație va prelua munca noastră și o va duce mai departe.

Am creat structuri funcționale care să asigure desfășurarea activității într-un cadru legal, iar eu voi veghea din perspectiva cadrului didactic universitar implementarea politicilor pe termen lung ale Colegiului, modelând din timpul facultății viitorii absolvenți de fiziokinetoterapie.

Asist. Univ. Drd. Fizioterapeut Ilie ONU

Ce servicii oferă Elipetro Med, clinica pe care o conduci? Cum e echipa Elipetro Med?

Elipetro Med este o societate privată, cu activitate privind servicii medicale de fiziokinetoterapie şi recuperare, înfiinţată în 2005 în Piatra Neamţ.

Departamentul de fiziokinetoterapie și recuperare din cadrul Clinicii MICROMEDICA este o unitate, care oferă o excelentă alternativă a bazelor de tratament de stat, oferind terapii de recuperare de ultimă generație cu ajutorul aparaturii ultramoderne din dotare. Paleta de terapii și proceduri este într-o constantă îmbunătățire, iar programele de recuperare medicală se desfășoară după o evaluare amănunţită a pacientului, efectuată de către specialiști fizioterapeuți.

Așa că, la Micromedica oferim consultații și tratamente specifice (masaj medical, electroterapie, electrostimulare, kinetoterapie, laserterapie, magnetoterapie, reflexoterapie, drenaj limfatic, aplicaţii benzi kinesiologice, terapie ocupaţională, terapie manuală, ventuze, termoterapie şi fototerapie, terapia Schrodt, terapia McKenzie, Deep Oscillation, TECAR, etc.).

Cabinetul de kinetoterapie pediatrică din cadrul Clinicii Sf. Anastasia este singurul cabinet exclusiv pediatric din județul Neamț, în care sunt tratați bebeluși și copii mai mari de diferite afecțiuni ale aparatului locomotor sau ale sistemului nervos. Oferim consultații și tratamente de kinetoterapie, masaj terapeutic, stimulare senzorială, etc.

Cea mai mare investiție a companiei Elipetro Med este capitalul uman, fără de care activitatea nu s-ar putea desfășura în condiții optime. Eu sunt de părere că echipa pe care o coordonez este bine pregătită profesional, empatizează cu pacienții, este proactivă și, cel mai important, este că avem o stare de armonie în cabinete. Starea de armonie este deseori sesizată de către pacienți, care îmi povestesc cu drag de colegii mei și acest lucru ridică moralul celor în suferință.

Ce înseamnă timpul liber pentru Ilie Onu?

Păi, nu prea am timp liber, și când îl am, ori lucrez la mașini, ori electronică și plimbat cu bicicleta, dacă este frumos afară.

Și acum, pe finalul interviului, e timpul pentru cele 7 QuickQuiz (întrebări rapide):

Ce hobbyuri ai? 

Electronica și mecanica auto, mai bine zis șurubăreala

Masina preferata? 

Mașinile vechi, în general (trabant, dacia, opel kadett, etc.)

Cartea de pe noptiera?

Electroterapie

Filmul preferat? 

Toată seria Star Wars

Mâncarea preferată? 

Greu de spus

Locul preferat?

Piatra Neamț, zona Cârlomanu – Țărăncuța

Cadoul pe care ți-l dorești de ziua ta este? 

Timp, vreau mai mult timp


Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *