Când și de ce avem nevoie de psihoterapie?


Ce înseamnă noțiunea de psihoterapie și cum știi că trebuie să apelezi la ea? Încă există stereotipul cum că la psiholog merg oamenii care au probleme mentale. Însă, multe persoane au conștientizat importanța acestei terapii atât pentru a trata rănile inconștiente, cât și pentru a găsi calea spre sine. 

În fiecare zi suntem predispuși dramelor emoționale și nu numai. Mai mult, încă din copilărie e posibil să fi adunat aceste drame și nici măcar să nu fim conștienți de asta. Chiar părinții noștri e posibil să ne fi oferit moștenire dramele din copilăria lor, drame netratate.

Cât de multe știi despre tine?

Acum ești conștient că fiecare dintre noi are nevoie de psihoterapie? Este exact ca un restart. Așa cum dăm restart la PC când se blochează, așa și noi avem nevoie, din când in când, de un restart. Este foarte simplu de înțeles. Mai mult, gândește-te acum cât de multe știi despre tine? Despre ce te face cu adevărat fericit sau trist?


Trăim fiecare zi pierduți în probleme și griji și uităm adesea să ne cunoaștem și întelege cu adevărat. De ce multora dintre noi ne este greu să vorbim despre noi? Tocmai pentru că atunci când suntem puși în această situație, ne dăm seama că nu știm ce să spunem. Nu știm pentru că nu ne cunoaștem, deși nu vrem să acceptăm asta.

Upset patient describing her problem to psychiatrist in clinic

De ce trebuie să apelăm la psihoterapie?

Fiecare dintre noi are drame în subconștientul său. Răni adânc impregnate de care suntem conștienți sau nu. Dacă acestea nu sunt tratate, la un moment dat ne pot afecta chiar și starea de sănătate fizică pe care o resimțim. Fiecare dintre noi trebuie să apeleze la psihoterapie pentru a se cunoaște pe sine. Însă, există persoane care apelează la psihoterapie pentru că simt că nu mai au control asupra propriilor emoții și stări.

Psihoterapia este terapia pentru suflet și nu numai. Ne ajută să ne eliberăm de gândurile care poate ne-a fost frică să le vocalizăm, vreodată. Ne ajută să facem cunoștință cu noi. Adevărații noi. Poate uneori chiar ajungem să descoperim părți din noi de care habar nu aveam că există. Și atunci, abia atunci ne dăm seama cât de puțin ne-am dedicat nouă și cât de puțin ne cunoaștem.

Când trebuie să apelăm la psihoterapie?

Psihoterapia este eficientă în două situații: când avem recomandare de la psihiatru ca o formă de tratament,  când vrem să evoluăm în carieră și avem un blocaj, când ne dorim să depășim anumite probleme din familie care ne afectează zi de zi, cât și pentru nevoia de a povesti unui specialist despre îngrijorările și problemele noastre.

Ce stări fizice poate trata psihoterapia?

Psihoterapia poate trata o serie de stări fizice care ne îngreunează desfășurarea activităților noastre zilnice. Sau care poate chiar ne duc cu gândul la maladii grave ce ne pot afecta existența. Printre acestea se pot număra: amețelile, palpitațiile, depresiile, fobiile, migrenele, insomniile, atacurile de panică, anxietatea, stresul, coșmarurile și lista poate continua.

Cum știi dacă ai nevoie de psihoterapie?

În primul rând, dacă ai anumite simptome fizice cum ar fi migrene, greutate în respirație, amețeli, palpitații. Ai fost la controale medicale și nu ai depistat nicio problemă de sănătate fizică? Atunci este clar că toate stările sunt provocate de subconștient. Sau mai este o situație când ai impresia că ești cu adevărat bolnav, deși clinic nu ai nimic și cauți mereu motive să te simți rău.

În al doilea rând, așa cum spuneam și anterior fiecare dintre noi are nevoie măcar o dată în viață de un restart. Prin psihoterapie ne dăm restart, ne eliberăm de anumite gânduri. Acceptăm să ne iubim. Învățăm să recunoaștem sursa emoțiilor și să le controlăm. Pe scurt, facem cunoștință cu noi – interiorul și ne dăm seama cât de puțin ne cunoaștem.

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *