Depresia se tratează! Tristețea, sentimentele de oboseală, demotivarea și pierderea interesului sau a plăcerii asupra activităților zilnice sunt sentimente familiare pentru fiecare dintre noi. Dar dacă acestea persistă și ne afectează în mod substanțial viața, problema nu este decât una singură: D E P R E S I A. Potrivit OMS, depresia poate afecta atât adulții, cât și adolescenții și copiii.
Depresia este cu siguranță una dintre bolile secolului. Așa cum am spus și mai sus, aceasta afectează atât adulții, cât și copiii. Aceasta poate avea cauze atât genetice, cât și factorii înconjurători, cât și cei psihologici și cei sociali o pot declanșa. Este foarte important să fii atent la ceea ce simți și cum te manifești, zi de zi. Dacă simți că apar modificări de orice natură și simți că ceva e diferit cu tine, atunci trebuie să începi să faci o introspecție.
Care sunt simptomele depresiei?
Simptomele depresiei pot include:
- o stare de tristețe
- interes redus sau plăcere pentru activitățile zilnice
- pierderea dorinței sexuale
- modificări ale poftei de mâncare
- pierderea sau creșterea neintenționată în greutate
- somnul prea mult sau prea puțin
- agitație, neliniște
- oboseala sau pierderea de energie
- sentimente de lipsă de valoare sau de vinovăție
- dificultăți de gândire, concentrare sau luare a deciziilor
- gânduri recurente de moarte sau sinucidere sau o tentativă de sinucidere
Care sunt cauzele depresiei?
Comunitatea medicală nu înțelege pe deplin cauzele depresiei. Există multe cauze posibile și, uneori, diferiți factori se combină pentru a declanșa simptomele. Printre factorii care ar putea juca un rol important, se numără:
- trăsături genetice
- modificări ale nivelului neurotransmițătorului creierului
- factori de mediu
- factori psihologici și sociali
- condiții suplimentare, cum ar fi tulburarea bipolară
Cum se tratează depresia?
Psihoterapia poate ajuta o persoană să-și gestioneze simptomele depresiei. Depresia este tratabilă, iar gestionarea simptomelor implică de obicei trei componente:
- Asistență: aceasta poate varia de la discutarea soluțiilor practice și a cauzelor posibile, până la educarea membrilor familiei.
- Psihoterapie: Cunoscută și sub numele de terapie prin vorbire, unele opțiuni includ consiliere individuală și terapie cognitiv-comportamentală.
- Tratamentul medicamentos: Un medic poate prescrie antidepresive.
Care sunt remediile naturale pentru a trata depresia?
Unele persoane folosesc remedii naturale, cum ar fi medicamente pe bază de plante, pentru a trata depresia ușoară până la moderată. Cu toate acestea, deoarece specialiștii nu monitorizează remediile pe bază de plante, este posibil ca producătorii să nu fie sinceri cu privire la calitatea acestor produse. Este posibil să nu fie sigure sau eficiente. Printre următoarele se numără unele dintre cele mai populare plante pe care oamenii le folosesc pentru a trata depresia:
- Sunătoare: Nu este potrivit pentru persoanele care au sau pot avea tulburări bipolare.
- Ghimbir: practicienii medicinei tradiționale pot folosi această metodă pentru a îmbunătăți claritatea mentală și pentru a reduce stresul.
- Mușețel: conține flavonoizi care pot avea un efect antidepresiv.
- Lavanda: poate ajuta la reducerea anxietății și a insomniei.
- Busuoic: combate excesul de cortizol secretat de glandele suprarenale.
- Ienupăr: conține uleiuri volatile care pot avea efecte terapeutice și pot fi eficiente în tratarea anxietății.
- Ginseng: are efecte analgezice și îmbunătățește energia, crescând nivelul de motivație.
- Ashwaganda: este o plantă care poate ajuta organismul să gestioneze stresul.
- Floarea pasiunii: ajută la un somn profund, chiar se considera în antichitate ca fiind un sedativ.
- Gingko Biloba: poate să îndepărteze hormonii negativi care provoacă furie și tristețe, care însoțesc anxietatea, de cele mai multe ori.
A T E N Ț I E!
Înainte de a folosit orice remediu sugerat mai sus, este important să vorbiți cu un medic specialist. De ce? Pentru că unele plante pot să creeze reacții când intră în contact cu anumite alimente sau chiar pot să agraveze simptomele.
Sursa: medicalnewstoday.com