Să nu bei apă rece pe caniculă! Avertismentul medicilor


Să nu bei apă rece pe caniculă! Acesta este avertismentul medicilor! E foarte cald, temperaturile de 40º de câteva săptămâni. Primul lucru care ne vine în minte să-l facem este să să bem băuturi foarte reci sau cu  mult gheață. Cât este de sănăstos să facem asta? Ne spun medicii.

Contrar așteptărilor, băuturile reci ne fac mai mult rău decât bine, Chiar dacă pe moment avem impresia că ne răcoresc, aceasta este o falsă senzație. Cel mai bine este să consumăm băuturi calde. Care sunt motivele pentru care trebuie să facem această alegere? Iată cum abordează medicii situația!

Iată ce se întâmplă în organismul nostru dacă bem rece pe caniculă!

Dacă în zilele caniculare alegem să ne răcorim cu băuturi reci că gheață trebuie să fim conștienți de efecte pe care le pot avea asupra organismului. Prin consumarea băuturilor reci, organismul este supus unui efort suplimentar de a aduce băutură respectivă la temperatura internă. Nu bea apă rece pe caniculă! Acest proces nu face decât să aibă că ultim rezultat chiar încălzirea organismului. Specialistul în nutriție  Mihaela Bilic spune că:


Deși la prima vedere suntem tentați să bem lichide cât mai reci când este caniculă, adevărul este că ele nu ne răcoresc pe măsură. Culmea că nici recomandarea de a consumă băuturi fierbinți nu are justificare! Că să ne răcorim trebuie să fim bine hidratați . Doar prin transpirație corpul poate pierde o parte din căldură. Deci, aportul, de lichide este foarte important, ideal să fie la temperatura ambientală. Dacă bei lichide foarte reci, acestea vor declanșa un val de călduri, nu te răcoresc.

APA RECE afectează sistemul digestiv!

Iată ce cred medicii despre acest obicei cu care este familiarizat fiecare dintre noi. Pe timp de caniculă, consumul de apă foarte rece poate provoca simptome precum: crampe, diareea, greață, dureri puternice în piept, senzație de leșin. De asemenea, apa foarte rece consumată în zilele de caniculă poate declanșa dezhidratare și epuizare termică. Acest lucru poate duce chiar la accident vascular termic. Nu bea apă rece pe caniculă!

Ce este indicat să consumăm pe caniculă?

Ce beau oamenii în țările unde temperaturile sunt foarte ridicate, cum ar fi Egipt sau Turcia? Ceai cald. Crezi că este întâmplător acest lucru? Cu siguranță, nu! Ei aleg să consume ceai cald și datorită tradiției lor, este adevărat, dar acest lucru ține foarte mult și de explicația pe care am adus-o mai sus. Băuturile calde sunt mult mai indicate de consumat pe caniculă decât cele reci.

Chiar dacă poate ideea aceasta este sceptică, încearcă să vezi cum te simți. Data viitoare când este foarte cald afară, alege să bei o ceașcă de ceai cald – atenție, nu fierbinte – în detrimentul unui pahar cu apă rece ca gheața. Explicația este că băuturile calde te ajută să transpiri. Așa cum bine știm, transpirația ne ajută să scădem temperatura corpului.

De evitat!

De asemenea, în zilele caniculare se recomandă să fie evitate băuturile carbogazoase, frappe-urile cu mult zahăr, cocktailurile foarte dulci, cafelele tari. Toate acestea dezhidratează și pot declanșa crize de hipoglicemie sau hipotensiune, cu stări de slăbiciune accentuate. Așadar, e bine să consumăm lichide la temperatura camerei sau chiar ceaiuri. Atenție: ceaiurile nu trebuie să fie fierbinți!

În același timp, există și alimente care produc căldură în organism. Cum este posibil acest lucru? Simplu. Aceste alimente se digeră mai greu și organismul are nevoie de mai multă energie. Acest proces produce căldură. Printre aceste alimente se numără cele care conțin multe grăsimi, proteine și carbohidrați. De asemenea, rădăcinoasele printre care se numără: cartoful, morcovul, varza, ridichile și lista poate continua. Asta nu înseamnă că nu trebuie să le consumăm deloc, ci doar mai rar și în cantități mai mici.

Sursa: csid.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *