Odată cu apariția rețelelor de socializare, a luat naștere și fenomenul selfie. A început timid și s-a dezvoltat foarte repede. Astăzi există o întreagă teorie despre acest fenomen care include trucuri, idei, indicații pentru a obține un selfie perfect.
Dacă la început, cel care își făcea selfie era considerat narcisist, acum a devenit o obișnuință și reprezintă un mod foarte simplu și distractiv de a-ți face poze oriunde, fără să ceri ajutorul cuiva.
Cuvântul „selfie” provine din limba engleza, „self”, care se traduce prin: individualitate, persoană, auto, egocentrism. Dicționarul explicativ Oxford a desemnat cuvântul „Selfie” ca fiind cel mai utilizat în anul 2013.
Acesta definește „selfie” ca fiind „o fotografie pe care o persoana și-o face sieși, în mod obișnuit cu un smartphone sau cameră web și apoi este publicată pe un site de socializare”.
Secrete pentru un selfie reușit
Multe persoane recurg la selfie și reușesc ca printr-o singură poză să stârnescă interesul și să facă record de like-uri. Cum de au un așa mare succes?
Machiaj perfect
Majoritatea celor care își fac selfie aleg să își pozeze fața. Pentru a putea fi pozată, trebuie mai întâi pregătită. Este foarte important machiajul, de aceea poți recurge la folosirea acelor tehnici de strobing și contouring cu care ne-a obișnuit faimoasa maestră a selfiurilor, Kim Kardashian. Dacă ai încredere în tine, poți face poze superbe și fără prea mult machiaj, filtrele sunt secretul ajustării pozelor.
Păr impecabil
Părul are un rol la fel de important ca și machiajul. Celebrele bloggerițe de beauty recunosc că nu își fac selfie când părul nu arată impecabil.
Cea mai bună lumină
Lumina este de preferat să fie cea naturală. Sursa de lumină trebuie să fie în fața ta, puțin deasupra liniei ochilor, pentru ca lumina să-ți încadreze frumos fața. Nu folosi blitz-ul decât în cazuri de obscuritate maximă. Selfie-urile tale ar putea ieși arse, cu frunte lucioasă și ochi roșii.
Poziția capului
Stai cu gâtul întins în față! Pe lista cu trucuri pentru un selfie perfect se află și acesta. Este simplu, dar eficient. Dacă nu vrei să pari grasuță în poze sau dacă vrei să îți accentuezi trăsăturile maxilarului, este suficient să stai cu gâtul întins în față în momentul în care îți faci selfie.
Cel mai bun unghi al tău
Găsește postura în care arați cel mai bine și abia apoi fă poză. Întinde mâna la maximum și așaz-o mai sus de linia capului, astfel încât să eviți un „nas enorm”, iar trăsăturile feței să fie în armonie perfectă.
Fă mai multe încercări!
Niciun selfie nu îți va ieși din prima, așa că trebuie să faci mai multe poze. Înclină camera către partea din stânga sau către cea dreaptă. Evită să îți faci un selfie din față, pentru că există riscul ca poza să nu fie foarte reușită. Un alt sfat este să ții camera mai sus sau mai jos decât nivelul feței.
#filter sau #nofilter?
Printre cele mai apreciate selfie-uri sunt cele cu hashtagul #nofilter, pentru că spun despre persoana respectivă ca este transparentă și are încrederea în ea. Însă nu întotdeauna arătăm ca scoși din cutie. Nu-i nicio problemă. Telefoanele moderne îți oferă sugestii de setări optimizate pentru fotografii perfecte.
Fă-ți selfie cu un scop!
Fă-ți selfie atunci când se întâmplă ceva în viața ta. Adaugă pozei o descriere care să conțină un citat din cartea preferată, o replică din filmul la care te uiți, emoțiile pe care le trăiești.
Cititoarele atelier47, experte în selfie, ne dau câteva sfaturi
Câteva cititoare – Andreea, Marina, Georgiana și Carina – ne-au împărtășit care sunt secretele lor pentru un selfie perfect.
„Pentru mine selfie-urile sunt un mod de a realiza o captură a chipului într-un moment oarecare al zilei. Nu pot să spun că acord o atenție excesivă asupra machiajului meu sau a modului în care îmi aranjez părul, de exemplu, pot să îmi fac un selfie dupa 2-3 ore de la pregătire sau după 7 ore de stat la școală. Depinde de starea mea de spirit din acea zi. Consider că, oricat de mult te-ai aranja, dacă pur și simplu în acea zi nu ai o dispoziție bună pentru a-ți face un selfie, nu trebuie să te descurajezi, oricine are zile bune sau mai puțin bune. Deși numărul de like-uri poate crește seminificativ stima de sine, consider că nu este un criteriu important și nu trebuie luat foarte mult în seamă. Pentru mine selfie-urile pot să le consider un mod de distracție, nu pun foarte multă valoare pe ele.” (Andreea)