Chiar dacă ești însărcinată sau alăptezi, rutina ta de întreținere a tenului nu trebuie întreruptă. Nu trebuie să îți fie frică că un anume ingredient va dăuna sănătății bebelușului.
Este esențial să te informezi corect ce cosmetice poți folosi și ce nu, în sarcină și alăptare, pentru a fi relaxată și pentru ca pielea ta să fie fericită.
Am adunat câteva informații pentru tine, de la specialiști în domeniu, pentru a îți ușura munca de „cercetare” în multitudinea de produse cosmetice și ingrediente ce se regăsesc în ele.
Sarcina și alăptarea. Ce produse cosmetice folosim?
Există câteva ingrediente care nu sunt recomandate de către medici în timpul sarcinii sau alăptarii. Unele sunt interzise, altele pot fi recomandate în anumite situații în care medicul decide că beneficiile depășesc riscul.
Ingrediente interzise!
Antibioticele și peroxid de benzoil, prescrise în tratarea acneei și a rozaceei se utilizeză DOAR la recomandarea medicului!!!
Hidroquinona și derivatul ei, arbutin, sunt de evitat în sarcină și alăptare. Acestea tratează petele solare / melasma însă există alternative sigure în sarcină pentru așa ceva.
Retinoizii de orice fel (tretinoin, retinol, retinoid etc) sunt interziși în sarcină și alăptare.
Majoritatea medicilor nu recomandă aceste ingrediente în sarcină și alăptare. Ele sunt folosite în principal în tratamentul acneei și cu scop anti-imbatranire. Exista variante mai sigure.
Acidul salicilic ( BHA )are un potențial teratogen asupra fătului, deci este interzis. Dacă vrei totuși un acid care să exfolieze și să curățe porii, alege un acid AHA (lactic, glicolic, mandelic) în concentrații mici și moderate.
Este recomandat să consulți medicul dermatolog și medicul ginecolog/obstretician (si orice alt medic specialist care îți este indicat), daca nu esti sigură că ceea ce folosești deja sau intenționezi să folosești este ok.
Ingrediente permise!
Acidul hialuronic pentru hidratare, niacinamidele pentru pete, roseata, coșuri și producția de colagen, peptidele și aminoacizii sunt considerate sigure.
Vitamina C, derivații de vitamina C (ascorbyl, glucoside, ascorbyl tetraisopalmitate, magnesium ascorbyl phosphate), dar si acidul ascorbic pur sunt considerate sigure în sarcină și alăptare, cu mențiunea ca produsele cu concentrații mari de acid ascorbic ar trebui folosite mai rar. Suspensia cu 23%, 30% sau pudra de acid ascorbic se folosesc 1-2 seri pe săptămână, maxim.
Acidul azelaic este și el sigur în sarcina și alăptare. Tratează acneea, melasma, rozaceea și este un ingredient care uniformizează nuanța tenului și îi dă luminozitate.
Acizii Alphahidroxi (lactic, glicolic, mandelic) se pot utiliza în sarcină și alăptare. Se folosesc în tratarea acneei, a melasmei, dar și pentru sănătatea și întreținerea pielii în general, atât pe față cât și pe corp. Peelingurile cu concentratii mari de AHA sunt de evitat.
Produsele cu protecție solară sunt sigure, atât cele cu filtre minerale, chimice sau combinații.
Uleiurile vegetale presate la rece sunt și ele sigure (ex.: uleiul de borage, din seminte de struguri, macese, marula, argan etc.
Cum poți verifica produsele cosmetice dacă sunt curate și prietenoase cu pielea ta și a bebelușului tău
Recomand acest site e-lactancia.org pentru a verifica gradul de risc al unor ingrediente din cosmetice sau a unor medicamente în timpul alăptării.
Recomand și acest articol pentru a afla cum poți verifica cât de „curate” și prietenoase sunt cosmeticele pe care le folosești pe pielea ta sau a bebelușului tău:
Sursă articol: evidencebasedskincare.wordpress.com