Ce pași trebuie să urmezi pentru o rutină corectă de îngrijire a tenului tău


Indiferent că ai 14, 30, 50 sau 80 de ani, neapărat trebuie să ai o rutină de îngrijire a tenului. Ai o piele frumoasă și sănătoasă numai dacă ai grijă de ea.

Cu atâtea produse care sunt pe piață, cu atâtea informații care sunt pe internet, e foarte greu să îți alcătuiești o rutină personalizată.

Informațiile greșite și produsele cosmetice cu multă reclamă, dar de proastă calitate, ne determimă să facem greșeli care ne costă scump ( riduri precoce, acnee, cicatrici post-acneice, ten îmbătrânit, deshidratat, ș.a.m.d).


Câteva sfaturi pentru o rutină corectă de îngrijire a tenului

Află ce fel de ten ai!

În funcție de tipul de ten pe care îl ai ( uscat, gras, deshidratat, acneic, normal, sensibil ), îți vei alege produsele pe care le vei folosi.

Poți afla rapid ce tip de ten ai folosind un produs de curățare. Aștepți maxim 30 de minute fără să aplici nimic altceva.

Ai un ten gras dacă tenul tău este lucios pe aproape toată fața. Este uscat dacă se descuamează și îți dă senzația că “ține”.

Tenul normal nu se simte nici uleios, nici uscat, nu e roșiatic și pielea nu se descuameaza.

Dacă tenul e uleios în zona T și în rest e uscat sau normal, atunci ai ten mixt.

Curățarea e esențială!

Neapărat alege dubla curățare ( double cleansing). Mai întâi curăță tenul de machiaj, SPF și impurități folosind un produs demachiant ( lapte, ulei sau cremă demachiantă, apă micelară). Apoi alege un gel/spumă/ulei de curățare cu care să te speli după ce te-ai demachiat.

Hidratare zilnică

Odată curățat, indiferent de tipul de ten pe care îl ai, trebuie să îl hidratezi cu o cremă adaptată pielii tale. Hidratarea este o etapă foarte importantă pentru sănătatea tenului tău.

Protecția solară

SPF-ul sau crema de protecție solară eate foarte importantă și ne scutește de o mulțime de probleme ale tenului care pot apărea. Oricât ne-ar plăcea să fim bronzate, trebuie să recunoaștem că expunerea la razele soarelui ne afectează calitatea colagenului din piele și cauzează multe probleme pe care ne chinuim să le tratăm ulterior ( riduri, pete, deshidratare, potențează acneea prin inflamare etc).

Ca și în cazul celorlalte cosmetice folosite, trebuie să verificați să nu aiba parfum, uleiuri esențiale și, dacă se poate, fără alcool (sau cât mai la finalul listei de ingrediente).

Folosirea acizilor, a uleiurilor și a vitaminelor pentru ten

În funcție de ce vrei să obții de la rutina ta sunt câteva produse la care poți apela și care îmbunătățesc considerabil calitatea pielii.

Acidul hialuronic

Poate fi folosit pe fața proaspăt curățată după ce ai pulverizat apă termală. Poți să îl aplici atât dimineața cât și seara. Are ca proprietăți o capacitate foarte mare de hidratare, crește rezistența și elasticitatea pielii și ajută la procesul de regenerare al pielii.

Vitamina C (acid ascorbic și derivați)

Reduce petele și melasma, crește producția de colagen și apără pielea de acțiunea radicalilor liberi/ ale razelor dăunătoare UV.

Exfolierea chimică

Pentru cine nu a recurs la exfoliere chimică, poate suna înfricoșător. Dacă alegi acidul potrivit nevoilor tale ( acid lactic, mandelic, glicolic etc) și începi să-l folosești în concentrații mai mici la început și cu distanță între utilizări, nu ai de ce să te temi. Tenul va arăta mai proaspăt și mai curat.

Acidul BHA salicilic este recomandat dacă ai puncte negre și albe sau acnee.

Dacă vrei un agent de iluminare/antirid/antiroșeață, gândește-te să adaugi acid azelaic sau niacinamide în rutină.

Atât acizii AHA/BHA cât și azelaicul pot să usuce pielea excesiv așa ca o crema/loțiunea cu ceramide și acizi grași este folositoare, mai ales seara.

Uleiurile presate la rece

Dacă ai ten gras/mixt sau normal, alege un ulei cu un conținut ridicat de acid linoleic (din samburi de struguri, de coacaze, de penene verde, de borage, squalene).

Dacă ai tenul uscat sau sensibil, alege un ulei cu un conținut ridicat de acid oleic ( ex. ulei de argan, ulei din samburi de macese, ulei din samburi de caise sau migdale, de avocado, marula).

Retinolul

Retinolul este un ingredient anti-îmbătrânire puternic și popular, cu o multitudine de beneficii. Printre acestea se numără stimularea regenerării celulare, capacitatea de a netezi liniile fine și ridurile și restructurarea texturii pielii, pentru un aspect mai fin și mai uniform. Retinolul acționează și ca exfoliant eficient, destupând porii și echilibrând producția de sebum.

Dacă optezi pentru introducerea retinolului în rutina ta, fă-o treptat, începând cu o concentrație mică.

Se recomandă frecvent utilizarea retinolului seara, atunci când expunerea la raze UV este mai scăzută, și aplicarea unei creme de protecție solară cu spectru larg a doua zi, ca parte a ritualului tău matinal.

Alege-ți cu grijă produsele cosmetice pentru o rutină corectă de îngrijire a tenului tău!

Este foarte important ca, înainte de a achiziționa un produs cosmetic, să te uiți pe lista de ingrediente, așa cum te uiți la produsele alimentare. Dacă nu înțelegi nimic din ele, ai site-uri care te pot ajuta. Introduci numele produsului pe site-ul respectiv și îți spune, pe înțelesul tău, cât de nociv sau prietenos cu pielea este. Despre acest lucru am vorbit într-un articol anterior : Cum verifici dacă sunt bune produsele cosmetice pe care le folosești.


Citește și: 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *