Cum ar fi să îți bipăie un aparat ori de câte ori spui o minciună, atenționându-i pe cei din jur, indiferent că ești acasă sau la serviciu? Not so funny, dar cât se poate de real.
„Ați făcut vreodată sex cu vecinul cel nou, de la etajul 3?”
„Nu.”, a răspuns clienta.
O cameră cu infraroșu, care înregistrează 60 de coordonate pe secundă pentru fiecare ochi, spunea o altă poveste. Camera înregistra dilatarea pupilei, rata de clipire și mișcarea involuntară a ochilor. Cincisprezece minute mai târziu, EyeDetect, programul de identificare a minciunilor cu ajutorul inteligenței artificiale, a printat rezultatul: femeia mințise. Soțul ei s-a ridicat și a plecat grăbit din laboratorul de testare.
Testele EyeDetect sunt produsul de bază al Converus, un start-up din Utah. Soluția EyeDetect a fost lansată în 2014 cu scopul inițial pe reducere a corupției în America Latină. Acum domeniul de aplicare a fost extins cu teste de infidelitate, în HR, emigrație. Testele au arătat că rezultatele sunt mult mai fidele comparativ cu deja învechitele detectoare de minciuni.
Converus și EyeDetect au devenit branduri globale, cu peste 600 de clienți răspândiți în 60 de țări. De pildă, Uber Mexico a folosit EyeDetect pentru verificarea antecedentelor șoferilor, iar companii peruane de exploatare a diamantelor verifică lucrătorii la sfârșitul turelor pentru a descuraja furtul. Totodată, peste 50 de departamente de poliție și de pompieri din SUA folosesc testele EyeDetect.
Ce spun oamenii despre folosirea în viața de zi cu zi a unui astfel de dispozitiv?
Vă puteți imagina cum s-ar transforma lumea dacă acest tip de teste EyeDetect ar fi utilizate la nivel mondial? Pentru a putea nota câteva reacții, am cerut părerea câtorva colegi. Nici măcar unul dintre cei 10 pe care i-am întrebat n-a părut încântat că ar putea recurge la astfel de metode pentru a-și verifica partenerul/partenera sau invers. Concuzia e că mai bine trăiești fericit fără să știi chiar totul decât să stai cu detectorul după tine și să afli ceea ce n-ai vrea să știi.
”În niciun caz nu aș vrea să recurg la un astfel de aparat, nici eu să-mi verific soția, dar nici ea pe mine. Și când sunt plecat câteva zile, o anunț înainte să ajung acasă, cu vreo oră, ca să nu am vreo surpriză neplăcută, să-mi distrugă tot zenul.” spune Dan
”La ce mi-ar folosi să îl folosesc? N-am destule pe cap?! Eu vreau să dorm noaptea și să mai am familie.” spune Ana.
Scriind la acest articol, mi-am amintit de filmul ”Inventarea Minciunii” (The Invention of Lying, 2009). În acest film toată lumea spune adevărul și doar adevărul, până când unul dintre ei începe să mintă. Pe măsură ce minciunile se înmulțesc, viața lui devine tot mai bună și mai frumoasă, devenind un om de mare succes. Cum ar fi invers? Într-o lume în care toată lumea minte, mai mult sau mai puțin, să ne trezim că suntem obligați să spunem doar adevărul. Cred că ar rămâne farmaciile out of stock la capitolul antidepresive, iar psihologii și psihiatrii ar fi cei mai căutați doctori.
Cu siguranță sunt și foarte multe persoane care își doresc să cunoască adevărul în diverse situații. Cred că cea mai mare utilitate a acestor aparate ar fi utilizarea lor pentru a ajuta la diminuarea numărului de infracțiuni. Ce neam de oameni cinstiți am mai fi dacă s-ar achiziționa aceste dispozitive și la noi :))) .
Viitorul omenirii sună a onestitate și corectitudine!
Surse: victorkapra.substack.com, theinformation.com
Citește și: