Cum ar fi să poți concepe copilul in vitro, să îl ”poarte” o capsulă timp de 9 luni, iar apoi să se nască la simpla apăsare a unui buton? Ba unde mai pui că ai putea să-ți alegi ce și cum să fie: fată, băiat, scund, înalt, șaten, brunet, mai inteligent sau mai puțin.
Pentru un ban dat în plus, ai putea să îți aduci capsula acasă, să o pui în dormitor și să privești zilnic fătul cum se dezvoltă, nu cum stai acum și întorci ecografiile pe toate părțile ca să poți înțelege ceva.
Conceptul primului uter artificial din lume a ieșit la lumină. Denumită EctoLife, instalația poate produce până la 30.000 de copii în fiecare an și le oferă părinților o gamă largă de instrumente pentru a obține un copil personalizat în funcție de dorințele lor.
Un dialog imaginar între părinți și reprezentanții clinicii
”- Buna ziua! Vrem și noi un copil. Să fie băiat, brunet, că mai am încă 2 blonzi, ochi verzi, nasul cârn, înalt, inteligent doar 90% că, dacă e 100%, devine antisocial și nu se mai însoară. Și n-am vrea asta. Mai dorim să nu moștenească de la mamă boala x și de la tată boala y. Să fie puternic și atletic și să aibă noroc în viață.
–Știți că mai puteți opta și pentru niște cârlionți, vi-i oferim bonus. Și pentru că e luna august, avem în ofertă pielea măslinie.
– Da. Mulțumim. Bifați și astea. Și am dori pachetul premium în care putem avea capsula cu fătul acasă, chiar în dormitorul nostru. Zic, să-l vedem zilnic cum se dezvoltă dacă tot e copilul nostru, să nu stea trist într-un laborator de bebeluși.
La nastere: Ea, fără burtă, vergeturi, cu o silueta ca „înainte de a rămâne însarcinată”, coafată, aranjată, cu toți hormonii alineați. El, emoționat și temător că va naște în curând. Nu știe însă cu ce deget să apese pe butonul care va deschide capsula din care va veni pe lume cel de-al 3-lea lui copil.”
Necesitatea unui uter artificial
Necesitatea și motivația conceperii unui uter artificial este că populația umană globală a ajuns acum la apogeu și este de așteptat să scadă de aici încolo. În mod clar, o astfel de tehnologie ar fi un avantaj pentru cei care nu pot concepe sau care au un istoric de avorturi spontane sau afecțiuni genetice în familie.
În 2017, cercetătorii au construit toate componentele necesare pentru a realiza un uter artificial și au crescut în el un pui de miel, potrivit unui raport Forbes. Conceptul EctoLife își propune să extindă acest lucru la nivel industrial și să îl aplice la oameni.
Ce poate să facă uterul artificial?
Instalația dispune de 75 de laboratoare, fiecare cu până la 400 de capsule de creștere concepute pentru a reproduce condițiile reale din uterul mamei și include senzori care monitorizează semnele vitale ale copilului.
Capsulele sunt, de asemenea, echipate cu o cameră dotată cu inteligență artificială care scanează în permanență fătul pentru a detecta eventuale anomalii genetice și monitorizează procesul general de creștere.
Părinții primesc o aplicație care redă imagini în direct cu bebelușul lor în interiorul capsulei, alături de afișarea semnelor vitale.
De asemenea, în videoclip se precizează că părinții pot înregistra mesaje care vor fi redate în interiorul uterului artificial și pot crea liste de redare de muzică pentru bebelușii lor.
EctoLife e un concept realizabil?
Videoclipul, care arată ca o scenă din filmul Matrix din 1999, este doar un concept deocamdată, dar ar putea fi folosit în viitor, deoarece lumea se confruntă cu un declin demografic. EctoLife nu este o companie sau o organizație de cercetare reală care își propune să ofere un astfel de serviciu în curând.
Videoclipul și implicit EctoLife sunt imaginate de biotehnologul Hashem Al-Ghaili. Deși videoclipul este momentan doar un concept, Al-Ghaili a declarat că acesta se bazează pe 50 de ani de cercetări științifice revoluționare efectuate de cercetători din întreaga lume, iar astfel de capsule de naștere ar putea fi răspândite peste doar câteva decenii.
Citește și: