Iată ce crede Dr. Mihail Pautov
Este cafeaua benefică sau riscantă? Cafeaua este cel mai popular drog de pe Planetă. Iată ce crede Dr. Mihail Pautov despre cafea. Orice bun poate fi rău în exces. Cafeaua este cel mai popular drog de pe Planetă pentru că dă adicție și toleranță. Te obișnuiești cu cafea, și dacă nu mai bei intri în sevraj.
Când te lași de cafea brusc ai următoarele simptome: iritabilitate, oboseală, nervozitate. Aceste simptome apar din primele 12 ore de când ne-am lăsat de cafea. Cu toate acestea, cafeaua băută cu moderație nu este nocivă pentru organism. Din contră. Aceasta poate avea chiar efecte benefice pe care ar trebui să le cunoască fiecare dintre noi.
Care sunt 3 efecte benefice ale cafelei?
Este dovedit științific faptul că cafeaua are următoarele beneficii asupra organismului:
- 130 mlg de cofeină scad durerea de cap. Asocierea de cafea și analgezice, oferă un boost acestor pastile.
- Apariția clinică a bolii Parkinson poate fi întârziată prin 4-5 cești de cafea consumate zilnic.
- S-a constată că cei care au boli hepatice de diferite feluri, ajung mult mai greu la ciroză. Așadar, cei care vor să-și protejeze ficatul, consumă cafea.
- Cafeaua este o sursă importantă de antioxidanți și nutrienți.
- Cafeaua este protectoare pentru bolile cardiovasculare.
- Cafeaua reduce riscul de boli neurologice.
- Cafeaua înlătură riscul de depresie și te face mai fericit.
- Cafeaua poate reduce riscul apariției diabetului zaharat.
- Cafeaua îmbunătățește performanța exercițiilor fizice.
- Cafeaua ajută la reducerea riscului apariției anumitor tipuri de cancer.
Câtă cafea trebuie să consumăm zilnic?
Care crezi că este răspunsul corect? 1, 2 sau 3? Niciunul din ele nu este corect. Importantă este cantitatea de cafea consumată și nu numărul de cești. O ceașcă poate fi mai mare, alta mai mică. Una poate să fie mai concentrată, alta nu. Una poate avea mai multă apă, alta poate avea și lapte. De aceea, nu este relevant numărul de cești consumate efectiv într-o zi.
Cafeaua este un obicei, un stimulant al creierului, al sistemului nervos central, printr-un efect biochimic al acestei substanțe asupra creierului. Asadar, specialiștii recomandă să bem 400 – 500 miligrame de cafeină pe zi (1miligram îl avem într-un shot de cafea). Ultima cafea trebuie să fie la ora 3 că să ai un somn liniștit. Atenție: și în ceai găsim cofeină, așa că să avem grijă la combinația cafea – ceai – english tea.
Când devine cafeaua nocivă?
Cafeaua devine nocivă atunci când este amestecată cu lapte și zahăr. Pentru că acestea favorizează creșterea în greutate. De aseemenea, prea multă cafea crește riscul de apariție a afecțiunilor cronice, pe termen lung. De asemenea, prea multă cafea poate influența și tensiunea arterială. De asemenea, în sarcină se recomandă limitarea consumul de cafea pentru a evita să apară vreun risc asupra fătului din pântece.
Care este cea mai bună cafea?
Cea mai bună formă de cafea este espresso – din capsule de exemplu. Astfel, esspresorul face cea mai sănătoasă cafea. Cel mai bine e să ai cafea boabe și aparatul să le macine. Prin fierbere la ibric se pierd proprietățile acesteia. De asemenea, cafeaua se bea simplă, fără zahăr și lapte. E un mit faptul că cafeaua dezhidrateazaă Această nu te hidratează pentru că o elimini imediat, dar nici nu te dezhidratează.
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat?
Persoanele care fumează metabolizează mult mai repede cafeaua și aceasta are efect mult mai puțin asupra lor. În consecință, consumă mai multă cafea pentru a obține efectul dorit. Când te lași de fumat și bei după cafea, vei simți că nu are același efect. Vei deveni agitat, vei intră în sevraj. De aceea, cei care fumează și se lasă de fumat, trebuie să înjumatatească și cantitatea de cafea.